Hava Durumu

Kadın kooperatiflerine kamu desteği

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2020 06:00

Bursa' da 'Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü' kapsamında kamu kurum yetkilileri ile kadın kooperatifi temsilcileri Orhaneli'nde buluştu. Toplantıya katılan kadın kooperatifi temsilcileri yaşadıkları sorunları, taleplerini ve projelerini paylaştılar. Toplantıya Bursa'da sayıları 12'ye ulaşan kadın kooperatifi temsilcilerinin yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Nasuhi Özen, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz ile Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, Yıldırım Belediyesi Sağlık Hizmet ve Sosyal Destek Müdürü Filiz Çilingir katıldı.

Kadın kooperatiflerinin yaşadığı sıkıntıların başında ürettiklerinin pazarlanması geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ve Ticaret Bakanlığı arasında 2018 yılında kadın kooperatiflerine yönelik çok önemli bir işbirliği protokolü imzalanmıştı.

Protokol; "Kadının güçlendirilmesi, sürdürülebilirlik sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, görünürlüklerinin artırılması ve yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı" konularını kapsıyordu.

BAKANLIKLAR ARASI İŞ BİRLİĞİNİN YERELE YANSIMASI

Bakanlık düzeyindeki bu protokol kapsamında, Bursa'daki ilgili bakanlık bürokratları ve kadın kooperatif temsilcileri düzenli toplantılar gerçekleştirmeye başladı. Toplantılar Kovid-19 salgını nedeniyle aksadı. Artık eskisi gibi ayda bir kez toplanılacak.

Bu arada Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç'in Bursa'da bakanlıklar arası işbirliği protokolünün hayata geçmesine yönelik çabasını da takdirle karşıladığımı belirtmeliyim. Gözgeç geçen dönemde de TBMM'de Kırsal Alanda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanlığı yapmıştı. Yani bakanlıklar arası iş birliği protokolüne önemli katkısı olan bir milletvekilidir.

Toplantıya katılan kadın kooperatif başkanları yaşadıkları tüm sorunları gündeme getirdiler. Bunların arasında vergi muafiyeti ve yasal sorunlar; eğitim desteği gibi konular gündeme getirildi...

KADIN KOOPERATİFLERİNE YÜZDE 70 HİBE PROJE DESTEĞİ

Toplantıya katılan kadın kooperatifi temsilcilerinden bazılarıyla görüştüm...

Bursa Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nagihan Dörtfidan Doğan şunları söyledi:

"Bakanlıklar arası iş birliği protokolünü ve bu kapsamda Bursa'da düzenlenen toplantıları çok önemsiyoruz. Kadın kooperatiflerine katkısı büyük. Kadın kooperatiflerini kalkındırma, güçlendirme, yurt içi ve yurt dışı satışın desteklenmesi, ihracat yolunun açılması için kamu desteği var. Ticaret Bakanlığı, kendine bağlı kadın kooperatiflerine proje bazlı yüzde 70 hibe desteği veriyor.

 Biz mesela projelerimizi Ticaret Müdürlüğü'ne teslim ettik. Bursa'da ve Türkiye'de alanında tek kooperatifiz ve özgün bir proje ürettik. O da Türkiye' de alanında ilk ve tek olacak..."

Yıldırım Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi YILKAKOOP Başkanı Semiha Şan da toplantının çok verimli geçtiğini, kendileri de dâhil pek çok kadın kooperatifinin projelerini hazırlayıp ilgili müdürlüklere teslim ettiklerini anlattı:

"Her kooperatif hangi alanda faaliyet gösteriyorsa, bağlı olduğu il müdürlüklerine projelerini teslim etmiş durumda. Biz de proje yazdık ve İl Ticaret Müdürlüğü'ne teslim ettik. Ankara'ya gönderilecek. Sonraki süreçte bakanlık onaylarında yüzde 70'ini devlet karşılayacak, yüzde 30'unu ise biz karşılayarak hayata geçireceğiz. Bu destekler bizim gibi kooperatifler için çok ama çok önemli..."

Özetle, kadın kooperatifleri bu iş birliği protokolü sayesinde faaliyet alanlarına göre kamudaki muhataplarıyla buluşuyor ve aracısız iletişim kuruluyor; en önemlisi de destekleniyorlar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.