Hava Durumu

Kavaklı'da boşaltılan konut sahipleri tedirgin!

Yazının Giriş Tarihi: 10.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.04.2021 06:00

Kavaklı Mahallesi Üftade Sokak'ta 25 Mart'ta heyelan yaşandı... Bursa'da daha önce de heyelanlar yaşandı. Ancak gerek İntam gerekse Mollaarap'taki birer yıl arayla yaşanan iki heyelanın sebebi kontrolsüz yapılan inşaatlardı.

İntam 95 ve 97 blokları, 15 Şubat 2006 tarihinde üst yoldaki inşaatta hafriyat yapılırken yaşanan heyelan nedeniyle boşaltılmış ve 26 Şubat'ta kendi kendine yıkılmıştı. İntam 99 bloku da kamulaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi'nce 30 Ocak 2013 tarihinde yıkıldı. Yıllarca sürüncemede kaldı. 2018'de çalışmalar yeniden başladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak'a sordum; "Halen İntam'ların bulunduğu yamacı tutacak kalıcı imalatlar tamamlandı... Yakında inşaat başlar" dedi.


Mollaarap heyelanlarına gelince, Ocak 2018'de ve Mayıs 2019'da farklı iki bölgede heyelan yaşandı. Yıldırım Belediyesi, boşaltılan konut sahiplerine kira ve taşınma yardımı yapmıştı.

6 Şubat 2021'de, Mollaarap'ta 3,6 hektar bölge riskli alan ilan edildi. Bölgedeki 320 konutun yüzde 30'u Yıldırım Belediyesi tarafından zaten kamulaştırılmıştı. Kalanı da kamulaştırılacak.

Mollaarap ve İntam heyelanlarında gelinen nokta bu...
Kavaklı heyelanı ya da bahçe duvarının çökmesine gelince... Diğer heyelan bölgelerinden farklı bir yanı var; zira sur üstü olarak da bilinen yer sit alanı ve yeşil alan... Yani oradaki herhangi bir bina yıkıldığında yerine yenisinin yapılması zaten mümkün değil...

Bursa Valiliği koordinasyonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde görevli ekiplerden oluşan 'Teknik Çalışma Komisyonu' kuruldu...

SİT ALANI OLDUĞUNDAN RİSK BERTARAF EDİLMİYOR!

Şimdi... 2 Nisan tarihinde yapılan toplantı tutanağında deniyor ki:

"İlimiz Osmangazi İlçesi Kavaklı Mahallesi Üftade Sokak'ta yer alan Uğur Apartmanı'nın arkasındaki bahçede bulunan duvarın çökmesi olayı sonucu İl Afet Acil Durum Müdürü ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Başkanlığı'nda Teknik Çalışma Komisyonu ile birlikte toplantı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda; Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca hazırlatılan, alan ile ilgili Jeolojik, Jeoteknik etüt çalışmaları yapılmış olup Zemin ve Temel Etüt Raporu sonucu toplantı katılımcılarına sunulmuş ve birlikte değerlendirilmiştir.

Rapor sonucu bölgede bulunan yapıların güvenliği için uygun projeli istinat duvarı yapılması önerilmiştir..."

Tutanağın bundan sonraki bölümü, Kavaklı Sokak'taki binaların akıbetini belirleyecek cümleler içeriyor:

"Ancak; alan tarihi surların yer aldığı 1. derece arkeolojik sit alanında kalmaktadır" deniyor ve 2863 sayılı Yasa'ya atıfta bulunularak "Koruma amaçlı imar planında ise yeşil alanda kaldığından ilgili belediyesince kamulaştırma kararı alınması gerektiği" hükmü tutanak altına alınıyor...

Yani sit alanı olduğundan istinat duvarı yapılamıyor!

Tutanak fotoğrafı da yayınlandığından isteyen ayrıntılarını okuyabilir.

Tahliye edilen konut sahiplerine bazı yetkililerin "Şükredin, eğer binalar yıkılsaydı hiçbir hak iddia edemezdiniz. Bölge sit bölgesi, şimdi boşaltma kararı alındı, hiç olmazsa bir kamulaştırma bedeli alırsınız" demesi de bu yüzden...

6 Nisan'da ise Ördekli Kültür Merkezi'nde her apartmandan üçer konut sahibinin katılmasının öngörüldüğü bir toplantı yapıldı. Toplantıda boşaltılan binaların sit alanında olduğu ve kamulaştırma yapılacağı söylendi.
Hatta vatandaşın birinin "Bizim apartmanın yanındaki Deniz Apartmanı'na tahliye yok. Duvarlarımız bitişik. Biz nasıl riskli oluyoruz da onlar olmuyor?" deyince bir yetkilinin "Onlara da sıra gelecek" dediği de aktarıldı.

Haliyle vatandaş soruyor, "Bu neyin sırası?" diye! Tahliye edilen konutlarda yaşayanların çoğu yaşlı ve hatta bazılarına evlatları "yüreklerine iner, ölürler" diye evlerine bir daha asla geri dönemeyeceklerini söyleyemiyor bile!..

Halen Uğur Apartmanı (A-B Blok), Üçyıldız Apartmanı, Uzunoğlu Apartmanı (A-B Blok) ile Yenigün İşhanı ve Sütmen İş Merkezi'ndeki vatandaşlar tahliye edildi.   

7 Nisan'daki Osmangazi Belediye Meclis toplantısında, bölgedeki 57 daire ve 84 iş yerinin Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırılacağı karara bağlandı.

Bölge sakinlerinden görüştüğüm kişiler ise çok kaygılı; "Rayiç bedeli üzerinden yani metrekaresi bin, bin 200 liradan kamulaştırma yapılacağı söyleniyor. 80 metrekarelik bir daire için 80 bin lira ödenecek. Yerine bir daire almak mümkün değil. Bir de yıkım bedelinin konut sahiplerinden alınacağı söylendi!"
Bir konut sahibi ise "Bizim apartmanımız riskli değil. Bize öyle geliyor ki, heyelan bahane oldu. Sur üstlerinin açılması için kamulaştırma yapılıyor. Böyle ise bize açık açık söylensin!.."
Bir başka konut sahibi ise "Görümceme belediyeden bir yetkili 'Üzülmeyin, 200, 250 bin lira civarında bir kamulaştırma bedeli ödenecek' diyor" ifadelerini kullandı.  

Konut sahiplerine son gelen bilgiler ise Kavaklı'daki boşaltılan konut sahiplerine AFAD 6 bin 500 lira, Osmangazi Belediyesi'nin ise 2 bin 500 lira taşınma yardımı yapacağı yönünde...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.