Hava Durumu

Kimlerin tabutu Türk Bayrağı'na sarılır?

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2019 04:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2019 04:03

Fesli her fani gibi ahirete intikal etti... Annemin ölüme dair sıkça kullandığı bir söz vardı; "Bu dünyaya kazık dikecek değiliz ya!" diye...

Feslinin arkasından pek çok yazı yazıldı, çizildi... Sosyal medya sevenlerinin ve sevmeyenlerinin arenası haline dönüştü...

En çok kullanılan cümle ise "Ölünün arkasından konuşulamayacağı" idi...

Amma velakin Fesli, Mustafa Kemal Atatürk'ün, hatta Mehmet Akif Ersoy'un ve Ziya Gökalp'in bile arkasından konuşmuştu... Artı bazı kaynaklarda Abdülhamit ile ilgili de olumsuz ifadeleri olduğu yer aldı...

Fesli kendisini tarihçi olarak tanımlıyordu.  Tarih zaten ölenlerin arkasından konuşulduğu bir bilim dalıdır...

Fesli'nin ahiret yolculuğunda en çok ne koydu biliyor musunuz?

Atatürk'e hakaret eden ve "Keşke Yunan işgal etseydi" diye hayıflanan, "Mustafa Kemal'le zerre muhabbeti olan cenazeme gelmesin" vasiyetinde bulunan Fesli'nin tabutunun Türk Bayrağı'na sarılması!..

Fesli, kurucusuna hakaret, kuruluşuna isyan ettiği; Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağına...

Şehitlerimizin tabutlarının sarıldığı bayrağa...

Şehitlerimizin kemikleri sızlamıştır!.. En çok da Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin!..

Cenaze törenine kimin katılıp katılmadığı değil derdim...

Fikriyatının tamamını ya da bir kısmını benimsersiniz, görüşüne katılmazsınız ama tanışıklığınız vardır, gidersiniz...

Gerçi ortada bir vasiyet de vardı...

Şimdi...
Bursa'da Valilik'te yıllarca yönetici olarak çalışmış olan bir üst düzey bürokrat sosyal medya sayfasından herkese açık yaptığı paylaşımda şu soruyu soruyor:

"Kadir Mısıroğlu, kanunda belirtilen hususlardan hangisine uygun ki tabutu Türk Bayrağı'na sarılmış?"

(Kendisine ulaşamadım, izin alamadığımdan adını yazamıyorum.)

Ve "İşte kanunun ilgili maddesi" diyerek ilgili yasa maddelerini sıralıyor;

"2983 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ve 17 Mart 1985 tarih ve 18697 sayılı Türk Bayrağı Tüzüğü'ne göre, kimlerin cenaze törenlerinde tabutlarına Türk Bayrağı örtüleceği hükme bağlanmıştır.

Türk Bayrağı Tüzüğü'nün 21. maddesinde; 'Bayrak, açılış törenlerinde Atatürk heykellerine, yemin törenlerinde masalara örtülebilir.

Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil personel dışındaki mensuplarının, bunlarınemeklilerinin, 18'inci madde hükmüne göre makam odalarında Bayrak bulunan kamu görevlilerinin;

Bu görevleri daha önce yapmış olanlarla aşağıda yazılı kimselerin cenaze törenlerinde tabutlarına Bayrakörtülebilir:

A) Milletvekilleri ve milletvekilliği yapmış olanlar,

B) Temsilciler Meclisi, Danışma Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliği yapmış olanlar,

C) Milli Birlik Komitesi üyeliği yapmış olanlar,

D) Gaziler,

E) Yüksek yargı organları üyeleri ve emeklileri,

F) Sayıştay üyeleri ve emeklileri,

G) Hâkim ve savcılarla emeklileri,

H) Yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri ve emeklileri,

İ) Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Kurul üyeleriyle bu görevi yapmış olanlar,

J) Devlet sanatçıları,

K) Devlet madalyası sahipleri,

L) Kızılay, Türk Hava Kurumu genel başkanları ve bu görevi yapmış olanlar,

M) Emniyet mensupları ve emeklileri,

N) Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış olmaları dolayısıyla 2913 sayılı Kanun'a göre aylık bağlanmış sporcular,

O) Resmi okul müdürleri,

P) Basın şeref kartı sahipleri,

R) İşçi ve işveren sendikaları konfederasyon başkanları ve bu görevi yapmış olanlar,

S) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının en üst kuruluşunun başkanları ve bu görevi yapmış olanlar,

T) Bilimsel, sanatsal, kültürel, sportif ve sosyal alanlarda üstün hizmet verdiği mülki amirlerince kabul edilen diğer Türk vatandaşları,

Ancak, Devlet aleyhine veya yüz kızartıcı mahiyette bir suç işlemekten hüküm giymiş olanların tabutlarına, affedilmiş olsalar bile, Bayrak örtülemez!.."

TESADÜFÜN BÖYLESİ

İmralı'ya 8 yıl aradan sonra avukatlar gidiyor PKK terör örgütü elebaşı avukatları aracılığıyla bir mektup gönderiyor, "Derin toplumsal uzlaşı ve açlık grevlerini bırakın" mesajı veriyor ve 2013 Nevruz Bildirgesi denen şeye de atıfta bulunuyor.

2 Mayıs'taki ziyaretin basın açıklaması tam da YSK'nın İstanbul seçim yenilenmesi kararının açıklandığı gün haberleştirildi ve kamuoyuna yansıdı.

MHP kanadından Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, 7 Mayıs 2019'da twitter'dan yaptığı açıklamada "Anadolu Ajansı 'İmralı, açlık grevine son verin çağrısı yaptı' diyerek haber yapmış. Anadolu Ajansı İmralı kim? Oradakinin bir adı var. Bebek katili Apo. Ne yapmaya çalışıyorsun Anadolu Ajansı. Kime yarandın? Kime hizmet ettin?" diyerek AA başkanını istifaya çağırdı.

Ne olacağına gelince... Yaşayıp göreceğiz...

Öte yandan YSK'nın İstanbul seçimlerini sadece belediye başkanlığı üzerinden yenileme kararı alması da kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılıyor.

Tanıdığım çok sıkı bir AK Partili esnaf dün dedi ki; "Abla bu kadar da olmaz. Hem de mübarek ayda hiç olmaz. Sülalede İstanbul'da olanlar söylenip duruyor!" dedi.

"CHP'li miydiler?" diye sordum;  "Yok Abla. Hepsi de AK Partili, öncesinde de Refahlı, en eskiden ise Adalet Partiliydiler.  Ömründe CHP'ye oy vermiş insanlar değil.'Bizi CHP'ye oy vermeye mecbur bıraktılar'diye kızıyorlar" dedi... Ardından da ekledi; "Bursa'da Alinur Aktaş'a vermiştim oyumu. Ama İstanbul'da olsam İmamoğlu'na veririm."

Sonra gazeteye geldim, internet sitelerinde AK Partili muhafazakâr gazetecilerin de neredeyse bire bir aynı cümlelerle "Kaderde CHP'ye de oy vermek varmış" diye hayıflanarak yaptığı paylaşımları okudum.

YSK'nın kararı Türkiye'de bir dönüm noktasıdır. Onlarca yıl geçse de tartışılacaktır.

Geçmiş dönem CHP milletvekili Ceyhun İrgil sosyal medyadan, İstanbul'da okuyan gençler için bir otobüs tahsis edeceğini açıkladı. Bursa'da ve Türkiye'nin her yerinden çığ gibi bir kampanya başladı. CHP içinde seçimin boykot edilmesine yönelik birkaç cılız ses karşılık bulmadı...

Oyu 3, 5 bin ya da 20, 30 bin hatta 100 bin olan partiler seçimi boykot edebilir. Seçilme şansları nasıl olsa yok! Ancak milyonlarca oyun adresi olan bir partinin seçimi boykot etmesi siyaset ringinden havlu atmasıdır... Seçmene izahı yoktur, CHP İstanbul seçimlerini boykot etseydi; seçmen CHP'yi tarihe gömerdi...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.