Hava Durumu

Konya'da var da neden Bursa'da yok!

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 06:00

2016-2017 akademik yılında eğitime başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşıyor. Vakıf üniversitesinin kurucusu ise Anadolu Birlik Holding...

Anadolu Birlik (AB) Holding'in temelleri, 1950'li yıllarda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından atılan Konya Şeker Fabrikası'na dayanır.

(AB Holding, Konya Şeker''in kuruluşunu takip eden son yıllarda yatay ve dikey büyümesiyle oluşan kurumların çatı şirketi olarak 2008 yılında kuruldu.)

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin en önemli özelliklerinden biri de mezuniyetten sonra iş garantisi vermesi...

Üniversite bu yıl ilk mezunlarını veriyor... Öğrenciler eğitimleri süresince staj yeri sorunu yaşamıyor...

Öğrenciler Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin kurucusu olan Anadolu Birlik Holding bünyesindeki 45 üretim tesisinde, üretimin yanı sıra satış organizasyonu, pazarlama gibi alanlarda teorik eğitimlerini uygulamayla pekiştirerek stajlarını tamamlıyor.

SABAH MEZUN; ÖĞLEDEN SONRA İŞBAŞI

Sabah mezun olan öğrenciler, öğleden sonra çalışmaya başlıyor!

Anadolu Birlik ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin imzaladığı protokol kapsamında mezunlar Birlik'in bünyesindeki Konya Şeker'in iştiraki Torku'da hemen işbaşı yapıyorlar.

Muhteşem bir şey... Dahası da var; yine imzalanan bir protokol gereği hem çalışıp hem de yüksek lisans eğitimlerine devam edecekler.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Mütevelli Heyeti Başkanı Mikdat Çakır, Anadolu Birlik Holding CEO'su Taner Taşpınar nezdinde söz konusu kuruluşlar gerçekten önemli ve örnek bir iş birliğine imza atmışlar. Daha doğrusu çok bütünsel bir üniversite sanayi iş birliğine...

(Benim de MPR Danışmanlık'tan Tarık Yılmaz'ın gönderdiği basın bülteni sayesinde haberim oldu, bu örnek üniversiteden ve iş birliğinden.)

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş "2016'da kapılarını açan üniversitemizden İngilizce yeterlilik sınavını geçerek birinci sınıftan başlayan evlatlarımızı mezun ettik. Kendilerini ve ailelerini tebrik ediyor, okul hayatlarındaki gibi başarılı olmalarını diliyoruz" derken...

Üniversite'nin Mütevelli Heyeti Başkanı Mikdat Çakır da şöyle bir açıklama yapıyor:

 "Eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranı ile Türkiye'deki tüm üniversiteler arasında 2'nci sırada yer alıyoruz. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin bu tabloyu 206 üniversite arasından sıyrılarak oluşturması ayrıca gurur vericidir..."

Sürecin mimarı olan Anadolu Birlik Holding'in CEO'su Tamer Başpınar ise şunları söylüyor:

 "Eğitimleri boyunca destek olduğumuz kardeşlerimiz bugün aynı çatı altında işlerine başladılar. Hani futbolda, basketbolda bir tabir vardır; altyapıdan oyuncu çıkarmak. Konya Şeker'in altyapıdan çıkardığı ilk cevherler arkadaşlarımız olacak.

Genç kardeşlerimizi tebrik ediyor, Anadolu Birlik Holding'deki yeni mesai arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyorum..."

PANKOBİRLİK Genel Başkanı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Recep Konuk ise öğrenci ve ailelerine şöyle sesleniyor:

 "2016'da Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin ilk öğrencileri ile eğitime başlamasından dolayı düzenlenen törende, tüm öğrencilerimizin ailelerine 'Evlatlarınız bize emanet' demiştik. 4 yıl göz açıp kapayana kadar geçti.

 Biz ailelerimizin emanetine sahip çıktık, evlatlarımız da sorumluluklarına sahip çıktılar ve diplomalarını aldılar. Şimdi emanet alma sırası onlarda.

 Çiftçinin işi, aşı, markası, ülkemizin gıda güvenliği, tüketicinin güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim hakkı için gösterdiğimiz gayret, meslek büyükleri ile birlikte onlara emanet.

Eğitimlerini Konya Şeker çatısı altında Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde sürdürüp, Torku ailesine gelecek yıllarda katılmaya devam edecek 'çekirdekten yetişme' gençlerimizle bu yarışta adımlarımız daha hızlı ve büyük olacak."

Hepsini yürekten kutluyorum.

BURSA NİYE ÜNİVERSİTE KENTİ OLAMADI?

Bir eski Bursalı olarak Konya'yı kente ve insana katma değer sağlayan bu üniversitesinden dolayı kıskandım!

Otoyollarla İzmir'i, İstanbul'u komşu kapısı yapan, bir türlü bitmeyen hızlı tren ile de pek çok ile yakınlaşacak olan Bursa'da özel bir üniversite bile yok!..

Sürekli yeni sanayi bölgeleri açılıyor. Batı OSB olarak başlayan daha sonra adı şıklaştırılıp TEKNOSAB olan bölge kurulma aşamasında.

Metropollere yaklaştıkça, oraların sanayisini Bursa'ya ithal ediyoruz da neden üniversiteler için aynı gayreti gösteremiyoruz?

Kurulma aşamasında iki özel üniversite var. Bir kamu tıp fakültesi kuruluyor. Ama neresinden bakarsanız bakın çok geç kalındı! Bursa niye bir eğitim/üniversite şehri olamadı?

Üniversiteler bulunduğu yeri değiştiriyor, dönüştürüyor; misal Bursa'da merkezde yer almasına rağmen kovid-19 vakalarının en az görüldüğü yerin üniversite kentine dönüşen Görükle olması tesadüf değildir.
Öte yandan 'Birlik' denildi ya, akla Marmarabirlik geliyor, peki eğitime destek veriyor mu?

2019-2020 döneminde 8 okulu boyatmış!.. Bir de bazı ilçelerin kimi okullarında öğrencilere zeytini sevdirmek adına PEPE ambalajlı siyah zeytin, havuçlu yeşil zeytin ve zeytin ezmesinden oluşan hediye paketlerini çocuklara dağıtmış. İnternetten bulabildiklerim bunlar, belki vardır ama öğrenci burslarına denk gelmedim.
Marmarabirlik'i geçtik, Bursa'da çok güçlü bir sanayi var. 40 bine yakın üyesiyle dev bir kuruluş olan BTSO var. Son yıllarda özellikle de Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın rektörlüğü döneminde Bursa Uludağ Üniversitesi ile pek çok projede birlikte çalıştıklarını biliyoruz. (2019 Şubat itibarıyla üniversite son 7 yılda dünya sıralamasında 364 sıra gerileyerek 2018 yılında 1226. sıraya düşmüştü!..)

Bursa Uludağ Üniversitesi devasa bir kuruluştur. Kamu üniversitesidir. Öğrenci sayısı Bursa'nın pek çok ilçesinden fazladır. Böylesi projeleri uygulaması mümkün değildir.

Hep övünüyoruz ya; "İhracatta, ekonomide Türkiye'nin ikinci büyük kentiyiz" diye!.. Neden Bursa'da, Konya'daki gibi özgün model üreten bir kuruluş yok?..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.