Hava Durumu

Korkulan oldu! 1 postacıda Kovid-19 pozitif çıktı

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2020 09:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 09:56

23 Mart 2020 tarihinde YeniDönem gazetesinde yayımlanan "PTT, acilen posta dağıtıcıları ve şube çalışanları için önlem almalı!" başlıklı köşe yazımda postacılar ile PTTBank şubelerinde çalışanların durumunu ve acilen tedbir alınması gerektiğini gündeme getirmiştim...  

Kovid-19 salgını sürecinde Bursa'da yüzlerce PTT çalışanı ve dolayısıyla da binlerce Bursalı risk altındaydı.
Eş zamanlı olarak PTT Genel Merkezi ve PTT Bursa Baş Müdürlüğü'nde bir dizi tedbir alındı. 23 Mart Pazartesi sabahı PTT dağıtıcılarına dezenfektan dağıtıldı.

Akabindeki hafta içerisinde de tüm PTTBank şube çalışanlarına ve postacılara yeteri miktarda maske, eldiven verildi.

PTTBank şubelerinde vatandaş yoğunluğunun önüne geçilmesini önlemek için içeri alınan kişi sayısı vezne ve personel kadarıyla kısıtlandı, sosyal mesafe şartı getirildi. Bursa'da 20 kadar şube kapatıldı...

25 Mart tarihli "PTT'de Koronavirüs'e karşı önlemler" ve 1 Nisan 2020 tarihli "Posta dağıtıcıları temassız dağıtıma geçti" başlıklı köşe yazılarımda ise PTT Genel Merkezi ile Bursa PTT Başmüdürlüğü'nün koronavirüse karşı aldığı önlemleri gündeme getirdim. Akabinde de hafta içerisinde maske ve eldiven dağıtımına geçilmişti...

23 Mart sonrasındaki hafta boyunca postacılara ve PTT Şube çalışanlarına dezenfektan, maske ve eldiven dağıtıldı.

(Önceki günlerde şube çalışanları ile postacılara eldiven ve maske dağıtılmıştı, ama yeterli miktarda değildi.)

Bursa'da 20 civarında şube kapatılmıştı.

Yani 23 Mart sonrasında PTT Genel Merkezi'nin talimatları doğrultusunda bir dizi tedbir alınmıştı...

Her gün aynı merkezde toplu halde bulunarak dağıtıma çıkan postacıların 07.00 ile 10.00 arasında kademeli olarak işe gelip dağıtıma çıkmaları sağlanarak, dağıtım merkezlerinde daha az sayıda insanın bir arada olması sağlanmıştı.

Ancak yetmedi. Korkulan oldu.

23 MART'TA AİLE HEKİMİNDEN RAPOR ALIYOR

Bir PTT dağıtıcısının Kovid-19 pozitif olduğu, yani koronavirüs hastası olduğu ortaya çıktı.

Koronavirüs olduğu saptanan posta dağıtıcısı 23 Mart tarihinde grip bulguları olduğu için aile hekimine başvuruyor ve rapor alıyor. O gün iş yerine gelip raporunu teslim ediyor, posta dağıtım merkezinde 25 saat kadar da zaman geçiriyor ve sonra evine gidiyor.

Motosikletli dağıtıcı olduğu için yağmur altında kalıp soğuk algınlığı geçirdiği düşünülüyor. Ancak iyileşmeyip, sağlık sorunları altında 28 Mart tarihinde Şehir Hastanesi'ne başvuruyor ve hastaneye yatışı yapılıyor.

28 MART'TA HASTANEYE YATIYOR, 2 NİSAN'DA POZİTİF

İlk yapılan testin negatif olduğu söyleniyor. Ancak, Bursa'da ne yazık ki testler tek merkezde İl Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda yapılıyor. Tüm hekimlerin ortak şikâyeti, test sonuçlarının çok geç ellerine ulaşması. Posta dağıtıcısının test sonucu 2 Nisan 2020 tarihinde pozitif olarak çıkıyor.

23 Mart'ta yayımlanan köşe yazımda tam da böyle bir duruma yönelik kaygıları dile getirmiştim. Ya günde 100 kadar gönderi dağıtan bir postacı koronavirüs olursa ne olacaktı?

Ne yazık ki bir posta dağıtıcısı koronavirüs oldu! İl Sağlık Müdürlüğü'nden bildirim yapılır yapılmaz, kameralara bakılıyor. Temas ettiği diğer postacılar saptanıyor. 

14 TEMASLI POSTA DAĞITICISI EVDE KARANTİNADA!

14 posta dağıtıcısı evlerinde karantina altına alınıyor. Gece iş yerinden edilen telefonla durum bildiriliyor, 14 gün işe gelmemeleri, evde kalmaları söyleniyor. Muhtemelen aile hekimleri aracılığıyla durumları kontrol edilecek, şüpheli bulgu gösterenler hastaneye alınacak ve test yapılacak. (Bu arada 14 kişinin beklentisi de kendilerine test yapılması yönünde.)

Peki, yeterli mi? Posta dağıtıcısının o gün geldiği PTT Başmüdürlük binasındaki Beşevler Nilüfer dağıtım merkezi 800 metrekarelik bir salon. Ama o gün, henüz postacıların merkezde kademeli toplanma uygulaması başlamamış durumda. Hepsi aynı salonda. Salonun her bir tarafına birbirinden ikişer metre ayrı kalacak şekilde yerleşmiş filan da değiller!

Artı postacıda koronavirüs bulgularının ortaya çıktığı 23 Mart'tan geriye gidin; 22 ve 21 Mart cumartesi ve pazar, yani tatil günü! Ama daha gerideki günlerde aktif çalışmış. Çalışma alanı da Organize Sanayi Bölgesi... Anladığım kadarıyla o tarihlerden bugüne 14 gün geçtiği ve toplanma salonu 800 metrekare olduğu için İl Sağlık Müdürlüğü ya da İl Pandemi Kurulu bu kadar tedbiri yeterli görmüş.

Ama 23 Mart'ta 200'e yakın postacının bir arada bulunduğu bir ortamdan söz ediyoruz. Koronavirüslü hasta öksürüp hapşırmasa da elini yüzüne gözüne götürdü, bir yerlere tutundu, değdi. Posta dağıtıcıları, sadece 14 kişinin değil o dağıtım merkezinde çalışan pek çok kişinin de risk altında olduğunu düşünüyor. Postacılar korku içerisinde! Muhtemelen hastayı muayene eden aile hekimi ile 23 Mart öncesindeki birkaç gün dağıtım yaptığı OSB'deki firmalar ve temas ettiği kişiler de uyarılmıştır, diye düşünüyorum!..

DAĞITIM MERKEZİ VE DİĞER ÇALIŞANLARIN DURUMU

Bu iş an itibarıyla PTT Başmüdürlüğü'nü aşan bir durum.

Sağlık İl Müdürlüğü ya da Pandemi Kurulu dağıtım merkezini komple karantinaya almayı da öngörebilirdi. Şimdilik almadı. Nilüfer Beşevler'deki dağıtım merkezinde çalışan Osmangazi ve Nilüfer'de dağıtım yapan postacılar bugün polis ve bekçilerle birlikte Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak ödemeleri vatandaşlara ulaştırmak için dağıtıma çıkacaklar...

Edindiğim bilgilere göre, dağıtımların birkaç günde bitmesi öngörülüyor. Misal, 500 postacı günde 10 kişiye teslimat yapsa 5 bin kişi eder; Bursa'da ödeme yapılacak kişi sayısı 15 bin civarında. Dağıtım konusunda tüm tedbirler alınmış, tüm eğitimler verilmiş vaziyette. Diğer posta gönderileri de birkaç günlüğüne ötelenmiş durumda.

Para teslimatı yapılacağı için kişilere olabildiğince uzaktan ve kendi kalemleriyle imza attırılacak. Hem posta dağıtıcılarını hem de vatandaşı korumak adına ne gerekiyorsa her şey yapılacak...

Özetle... Korkulan oldu! Bursa'da bir posta dağıtıcısı 23 Mart öncesinde koronavirüse yakalandı. 23 Mart'ta rapor aldı, 28 Mart'ta hastaneye yattı, 2 Nisan'da da Kovid-19 pozitif çıktı. Allah yardımcısı olsun, bir an önce iyileşmesini diliyorum. Ama koronavirüs ile savaş dilek ve temenni ile olmuyor!
Evlerinde parayı teslim alacak vatandaşlar ise lütfen kalemlerini hazırlasınlar. Kendi kalemleriyle imza atsınlar. Hem kendilerine hem de postacı, polis ve bekçilere yazık etmesinler!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.