Hava Durumu

Korona günlerinin 'Yaşar Yaşamaz'ı!

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2020 06:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2020 06:11

Malum, koronavirüs günlerinde 65 yaş üstü insanlarımız çok bunaldı. Yeni normalleşme sürecinde bu kapsamdaki kişilerin sokağa çıkma yasaklarının esnetileceğine yönelik bir beklenti vardı.

Ancak Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı koronavirüs açılımlarından 65 yaş üstüne sokağa çıkma özgürlüğü gelmedi. Gençlerde ve çocuklardaki sokağa çıkma yasağı yaş sınırı da 20 yaş altından 18 yaş altına çekildi.

Öte yandan 1 Haziran'da seyahat kısıtlaması bitiyor. 18 yaş altı genç ve çocuklar da aileleriyle birlikte seyahat edebilecek.

65 yaş üstünde olup da bir işletmesi bulunanlar da sokağa çıkabilecek. Buradan da anlaşılıyor ki 18-65 yaş arası nüfus, ekonomiye katkısı olan üretken kesim olarak kabul ediliyor.

İşletmesi olmayan 65 yaş üstü insanlar ise emekli, üretimde, ekonomide verimli olmayan kesim olarak; evde kalmaları sağlanarak salgından korunmaları hedefleniyor.

 Bursa gibi nüfusu Suriyelilerle birlikte 3 milyon 200 bine varan bir şehirde on binlerce yaşlıya Vefa gruplarının yetişmesi çok da mümkün değil.

 Bu grubun varsa evlatları, akrabaları, komşuları alışverişini yapıyor. 65 yaş üstü vatandaşların bazıları yaşadıkları yerde yürüme mesafesindeki market, süthane, fırın ve manavlara giderek yaşamsal alışverişlerini yapıyor.

Kendi mahallemden biliyorum. Pek çok yaşlı sokaklarda, kimisi polise yakalanmamak için erken saatlerde, kimisi ise hava karardıktan sonra olmak üzere alışverişlerini yapıyorlar.

Büyük bir umutla sokağa çıkma yasağının kalkmasını bekleyen 65 yaş üstü vatandaşlar ise büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.

 Özellikle sosyal yaşamda aktif olan, kendisine iyi bakan bu kapsamdaki insanlar sosyal medyada yoğun bir şekilde "Evde kalmaktan çok bunaldıklarını" yansıtıyor.

Pek çok tanıdığım 65 yaş üstü insan Bursa sahillerinde ev tutarak bir şekilde kendini deniz kıyısına attı. Sakin kıyı beldelerinde kiraladıkları bahçeli evlerde domates, biber, salatalık fasulye ekerek sokağa çıkma yasağının stresinden kendilerini kurtardılar.

YAŞIYOR AMA YOK!

Kurtaramayanlar da 80, 90 metrekarelik dairelerde, betonların arasına sıkışmış şekilde bunalarak yaşamayı sürdürüyor. Bu arada 65 yaş üstü vatandaşların seyahat izni ile başka şehirlere gitme imkânı da var. Başvurular 199 üzerinden yapılıyor.

Bursa'nın yerlisi olan ve Setbaşı Mahallesi'nde yaşayan N.C. uzun yıllar bir gazetenin idari bölümünde çalışmış ve emekli olmuş biri. 68 yaşındaki anne ve 70 yaşındaki babasıyla birlikte yaşıyor. Evin alışverişini N.C. yapıyor.

N.C. evde çok bunalan anne ve babası ile birlikte Balıkesir Ayvalık'taki yazlıklarına gitmek istiyor; 199'u arıyor ama annesinin kimlik kaydı çıkmıyor.

N.C. şunları anlatıyor:

"On yıl kadar önce annemin nüfus kimliği sistemde yoktu. Yani, Türkiye Cumhuriyeti'nde annem N.C. yaşamıyordu. Hemen Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduk. İnceleme yaptılar, 'Bir karışıklık olmuş' dediler. Düzelttiklerini söylediler.

 Ama arada yine annem resmi kayıtlarda buharlaştı. Mesela Cumhurbaşkanlığı referandumunda oy kullanamadı. Yine başvurduk, düzeltildi. Geçen seneki seçimlerde oy kullandı. Hatta Mudanya'da bir arsamız var, annemin üstüne. Vergi öderken kimlik numarası çıkıyor. Vergimizi ödeyebiliyoruz. Hatta yeşil pasaportu bile var üç, dört yıl önce yurt dışına seyahat bile yaptı..."

N.C. bu durumdan hiçbir şey anlamamış; diyor ki:

"Nüfus Müdürlüğü'ne gidiyoruz, düzeltiyoruz, sonra kendiliğinden nasıl olursa bozuluyor... Haa, bir de şu var. Kayıtlarda bir ara babamın başka bir eşi olduğu da ortaya çıktı!

Evli göründüğü kişi benden bile küçüktü. Onu da düzelttirdik! Nüfus Müdürlüğü'nden 'bir karışıklık olmuş' dediler, düzelttiler!.."

Bence babasının da kayıtlarını yeniden kontrol ettirsinler. Tıpkı annesinin kayıtlardan düştüğü gibi babasını da yeniden evlendirmiş olabilirler!..

N.C.'nin sorunu şimdilik başına büyük işler açacak cinsten değil. Neticede ailesini yazlığa götürüp rahat ettirmek istiyor.

Ama ya annesinin bu süreçte bir sağlık sorunu olsa! Hastanede kimliksiz görünecek, sağlık sigortası da olmayacak! Dünyanın bin türlü hali var. Kimlik her halükârda gerekli bir şey!..

41 GÜNLÜK ELEKTRİK FATURAS!

Yunuseli BGC TOKİ'de elektrik faturalarını okuyanları elektrik çarptı! Mesela bir konutta önceki aylar 137, 135 lira civarında olan elektrik sarfiyat bedeli yeni faturada 219 liraya çıktı!..

Araştırdık, sorduk. Faturalardaki artış, sayaçların geç okunmasıyla alakalıydı. 41 günlük elektrik bedeliymiş. Bildiğim kadarıyla EPDK'nın pek de onaylamadığı bir durumdur bu.

Öte yandan yeni fatura bedelinin ortalama 4,56 liralık sarfiyatı 41 ile çarparsanız 186, 97 lira olması gerekiyordu. 32 lira fazla geldi. Deniyor ki, koronavirüs nedeniyle fazla elektrik kullanılmıştır! 

Mart ve şubat ayı faturalarında bir fark yoktu ki! Yine öğrendiğim kadarıyla dört ayda bir yapılan zamlar nisan ayında hayata geçirilmemiş. Zam da yok! Pek çoğu dar gelirli olan vatandaşlar şimdi bu faturaları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.