Hava Durumu

Korona seyir defteri (2)

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2020 06:00

İlk Koronavirüs Seyir Defteri adlı köşe yazısını 9 Haziran'da yazmıştım. Gün gün vaka bildirimlerini taramış, indirmiş, ekran çıktılarını almış, daha sonra da gruplar halinde birleştirerek fotoğrafa dönüştürmüş ve yayınlamıştım.

Kısa bir özet yapacak olursak; kış aylarında Çin'in Wuhan kentinde başlayan salgından haberdar olduk. Sonradan ortaya çıkan yeni bilgiler Çin'de salgının Ocak ayında ortaya çıktığına işaret ediyordu...

Mart'ın ilk haftasında İtalya'ya sıçramıştı; 11 Mart'ta Türkiye'deki ilk vaka görüldü. Sağlık Bakanlığı salgının duyulduğu ilk günlerden itibaren ilaç hazırlığı yapmaya başlamıştı. 16 Mart'tan itibaren  okullar kapatıldı, 17 Mart'ta ilk can kaybı yaşandı. Sınır kapıları kapatıldı, uçuşlar iptal dildi.

22 Mart'ta 65 yaş üstü ile 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı geldi. Salgının ilk günlerinde birkaç bin kişiyle sınırlı olan test sayıları Mart ayı sonunda 15 bine çıkmıştı.

11 NİSAN'DA 5 BİN 138 YENİ VAKA VARDI!

Nisan ayında vaka sayısı hızla artmaya başladı. 1 Nisan'da 2 bin 148 olan vaka sayısı 5 Nisan'da 3 binin; test sayısı ise 20 binin üzerine çıktı.

Seyahat yasakları geldi;  4 Nisan'dan itibaren toplu alanlarda maske ve sosyal mesafe zorunlu kılındı.

11 Nisanda 5 bin 138 yeni vaka ile en yüksek sayıya ulaşıldı ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı kondu. En yüksek can kaybı ise 127 kişi ile 19 Nisan'da yaşandı.

25 Nisan'da tünelin ucu göründü; ilk kez iyileşen hastalar, yeni vakalardan fazlaydıı; yeni vaka 2 bin 861, vefat 106, iyileşen 3 bin 845'ti.

Mayıs ayına gelindiğinde vaka düşüşü sürdü. Test sayıları ise 20-40 bin arasında değişti. 31 mayıs'ta yeni vaka sayısı 839'du, iyileşen sayısı daha fazlaydı.  Resmi ve dini bayramlarda sokağa çıkma yasağı kondu.

YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ

Ve 1 Haziran'dan itibaren yeni normalleşme süreci denilen şu anda içinde bulunduğumuz döneme girdik. İşyerleri açıldı, seyahat kısıtlamaları kalktı.

1 Haziran'da yeni vaka sayısıı 827, iyileşen hasta sayısı 974'tü... Düşüş sürdü.

9 Haziran tarihli yazımda şöyle demişim:

"Bugünkü yazımda bir hatırlatma yapmak adına 11 Mart'tan bugüne yaşanan sürecin verilerini paylaştım. Zira balık hafızalıyız, çabuk unutuyoruz. Sokaklarda insanlar 'salgın bitti, her şey eskisi gibi' havasında. Tüm bu veriler nasıl bir süreçten geçildiğini ve tehlikenin bitmediğini gözler önüne seriyor. Artık nasıl korunacağını biliyoruz. Kurallara uyalım ve kendimizi koruyalım"

24 AĞUSTOS: YENİ VAKA İYİLEŞENLERİN İKİ KATI!

Peki, koruyabildik mi?

İnsanlar yeni normalleşme yerine eski normaline geri döndü; gezdi, tatil yaptı, AVM'lere gitti; kahvehanelerde pinekledi, bayramlaştı, açılışlara, törenlere, kongrelere katıldı.

 Maskeyi  el, kol, çene altı aksesuarı yaptı, düğünlerde halay çekti; cenazelerde taziyelere gitti.
Sonuç; Ağustos verilerinin birleşik fotoğraflarına bakın.

 Yeni vakalardaki artış seyrini göreceksiniz.  24 Ağustos'taki yeni vaka sayısı iyileşenlerin iki katı!  Yani tünelin ucunda gördüğümüz ışık,  dediğimiz şey tersine döndü. Önümüz kış, aşının da bugünden yarına bulunacağı yok. Salgında sıkıntılı bir sürece doğru gidiyoruz.

Çevremizde Nisan ayında bile duymadığımız kadar çok insanın Kovid-19'a yakalandığını duyar olduk. Şu da ortaya çıktı; İnsanlarda nasihat ile davranış değişikliği oluşturulmakta zorlanıyor. İdari tedbirlerin artırılması gerekiyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.