Hava Durumu

Korona seyir defteri (3)

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2020 06:00

Türkiye'de ilk açıklanan kovid-19 vakası 11 Mart'ta idi. 17 Mart'ta ilk can kaybı yaşandı. Bu arada okullar kapandı, kısıtlamalar gelmeye başladı.

Sınır kapıları kapatılmış, uçuşlar iptal edilmişti...22 Mart'ta 65 yaş üstü ile 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı gelmişti. Salgının ilk günlerinde birkaç bin kişiyle sınırlı olan test sayıları mart ayı sonunda 15 bine çıkmıştı.

Nisan ayında vaka sayısı hızla artmaya başlamış ve seyahat yasakları gelmişti. 4 Nisan'dan itibaren toplu alanlarda maske ve sosyal mesafe zorunlu kılınmıştı.

11 Nisan'da 5 bin 138 yeni vaka ile en yüksek sayıya ulaşılmış ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı konulmuştu... En yüksek can kaybı ise 127 kişi ile 19 Nisan'da yaşanmıştı.

25 Nisan'da tünelin ucu görünmüştü; ilk kez iyileşen hastalar, yeni vakalardan fazlaydı. Çok sevinmiştik, zira bilim insanları salgının inişe geçmesinin ölçütü olarak iyileşen sayısının hasta sayısından fazla olmasını koymuştu...

Resmi bayramlarda ve Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı konulmuştu.

Vaka düşüşü mayıs ayında da sürmüştü; test sayıları 20 ile 40 bin arasındaydı. 31 Mayıs'ta yeni vaka sayısı 839'du.

1 HAZİRAN ESKİYE DÖNÜŞ

Ve 1 Haziran'dan beri yeni normalleşme dönemi başladı. Toplum eskiye dönüş olarak algıladı. İş yerleri açıldı, seyahat yasakları kaldırıldı.
1 Haziran'da yeni vaka sayısı 827, iyileşen hasta sayısı 974'tü... Temmuz ayında vaka sayıları hızla yükselmeye başlamıştı. İnsanlar salgın yokmuş gibi gezdi, tatil yaptı, düğün dernek kuruldu, halaylar çekildi. Partiler kitlesel toplantı ve açılışlar yaptı. AVM'lere gidildi, kahvehanelerde dip dibe oturuldu. Hâlâ da öyle!..

 Derken Kurban Bayramı'na iki gün kala, 29 Temmuz'da Sağlık Bakanlığı'nın turkuaz tablosu değişiverdi. Vaka yerine hasta; yoğun bakım ve entübe yerine ağır hasta yazılıydı!..  

31 Temmuz 3 Ağustos Kurban Bayramı'ydı... Herkes bayramlaştı, bol bol aile büyükleri ziyaret edildi, iller arası seyahat yoğunlaştı. Kovid-19 da seyahat etmeye başladı. Bayram sonrasında Anadolu illerinde kovid-19 vakaları hızla arttı.

Önce değişen listeyi anlamadık, vaka ile hastayı tıbbi teknik bir terim sandık! 24 Ağustos'taki hasta sayısı iyileşenlerin iki katıydı. Tünelin ucundaki ışık sönmüştü!

Tabip odaları ve muhalefet partisi sözcüleri, vakaların açıklanandan fazla olduğunu öne sürmeye başladı! Mızrak çuvala sığmıyordu!..

Aslında gazetecilik bir yana vatandaş olarak vaka sayısının fazla olduğunun farkındaydık. Zira salgının pik yaptığı nisan ayında bile olmadığı kadar tanıdıklarımız arasında kovid-19'a yakalananların sayısı artmıştı. Hasta yakınları sosyal medyada dua istiyor ya da plazma arıyordu. Çemberin daraldığını hissediyorduk!..

HASTA, VAKA SAYISI/İYİMSER VE KÖTÜMSER KATSAYI  

En nihayetinde Bakan Fahrettin Koca, hasta ile vakanın aynı şey olmadığını açıkladı! Semptom göstermeyen vakalar listede yoktu. Bilim Kurulu üyeleri bile yöntemi bilmiyordu! Muhtemelen hastadan kastedilen hastaneye yatanlardı; pozitif çıkıp da belirti göstermeyenlerle evde ilaç tedavisi olanlar listeye dâhil edilmemişti!..

Tam olarak bilemiyoruz...

Ama tıp profesörlerinin TV ekranlarındaki açıklamalarından, vakaların en kötümser tahminle hasta sayısının 10 katı, ortalama 7 katı, en iyimser bakış açısıyla 5 katı olduğunu öğrendik!..

22 Ekim tarihli vaka sayısı 20 bin 130 ya da 14 bin 93; en iyimser tahminle ise 10 bin 65...

Yani en iyimser tahmin bile nisan ayında salgının en yüksek seviyeye ulaştığı vaka sayısının iki katı!

Öte yandan kovid-19'un öldürme hızında bir düşüş olduğu söyleniyor; bunda virüsün mutasyon geçirmesi mi etkili, yoksa deneyim kazanıldığı için daha etkin tedavi mi ediliyor, bilemiyoruz... Ancak vaka sayısındaki artış önümüzdeki dönemde de sürecek gibi gözüküyor...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bursa'da... Başta istifa eden İl Sağlık Müdürü Halim Kaşıkcı'nın gazetemize yaptığı açıklama dâhil aklımıza gelen pek çok soruyu soramayacağız. Zira sadece yaygın medya temsilcileri basın toplantısına çağrılmış. Bakan Koca, ilgili kurum yetkilileriyle mutlaka toplantı yapacak, Şehir Hastanesi'ni gezecektir.

 Ancak kovid-19 ile mücadelede vatandaşa "Kurallara uyun, sosyal mesafe ve maske takın" mealindeki rutin tavsiyeden değişik ne söylenecek, merak ediyorum!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.