Hava Durumu

Koronavirüs günlerinde dolandırılmayın, soyulmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2020 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 06:07

Artık dolandırıcılık ve hırsızlıkların da adresi sosyal medya ve cep telefonları...

Zira artık pek çok işlemi cep telefonu üzerinden yapar hale geldik. Önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü, twitter hesabından bir açıklama yaparak halkı dolandırıcılara karşı iki noktada uyardı.

Birincisi; "Adınızı ve adresinizi vermeyin!" başlığı altındaydı:

"Sağlık Bakanlığı'ndan aradığını söyleyerek koruyucu malzeme göndermek, uzaktan eğitimle ilgili bilgilendirme yapmak, evde kovid-19 hastası olup olmadığını tespit etmek isteyenlere adınızı ve adresinizi vermeyin!.."

 "Evinize almayın!" başlıklı uyarıda ise şunlar yazıyordu:

"Maske, el antiseptiği, önlük veya koruyucu gözlük kullanımını uygulamalı olarak göstermek isteyenleri, koronavirüs taraması yapacağını beyan edenleri ve koronavirüse karşı evi dezenfekte edeceğini söyleyenleri evinize almayın!"

Geçmişte "Banka hesabınız ya da adınız PKK ya da FETÖ gibi terör örgütlerine karıştı" diyerek insanların arandığını ve dolandırıldığını biliyoruz.

Aralarında profesör ve eski bakanların da olduğu her kesimden insan telefonda kendisini polis gibi tanıtan kişiler tarafından dolandırıldı.

Sayısız dolandırıcılık haberine, Emniyet'in sürekli uyarısına rağmen insanlar yine de bu tür kişilerin tuzağına düşüyor.

Pek çok yaşlı insan banka memurlarının uyanıklığı sayesinde dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
Sadece bu kadar değil...

 E-posta üzerinden kimi zaman GSM operatörlerinin ve çeşitli kurumlardan borcunuz olduğuna, icra işlemlerinin başlayacağına dair iletiler geliyor ve "Ödemek için tıklayınız" gibisinden bir kopya hesap da oluyor. Eğer yanılıp da giriş yaparsanız, kredi kartı bilgileri dolandırıcıların eline geçiyor ve kısa sürede bütün hesabınız boşaltılıyor!..

KURUMLAR SÜREKLİ UYARIYOR

Bankalar, GSM operatörleri, kurumlar, Emniyet sürekli uyarıyor; "Polisim diye sizi arayanlara inanmayın"; "Kimlik bilgilerinizi vermeyin"; "E-postaların uzantılarına dikkat edin" diye.

Şimdi de bu ahlâksızlar koronavirüs salgını üzerinden insanları dolandırmaya ve soyup soğana çevirmeye niyetlenmişler.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uyarısından anlıyoruz ki maske gibi koronavirüsten korunma malzemelerini bahane ederek ya da 'dezenfekte edeceğiz' diyerek hırsızlık için evlere giriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uyarısını sosyal medya sayfamdan yayınladıktan sonra çok sayıda kişi mesaj attı ya da aradı.

Arayanlardan biri diyor ki; "Telefonda bankadan aradıklarını, kredi ertelemesi isteyip istemediğimi sordular. Ben de saf gibi önce inandım. Tüm bilgileri istemeye başlayınca şüphelendim, kimlik numaramı bilerek yanlış söyledim. Ardından da telefon mesajına gönderdikleri kodun yanı sıra şifremi de girmemi isteyince telefonu kapattım, hemen bankayı aradım. Banka, kendilerinin böyle bir arama yapmadıklarını söyledi, kredi kartımı  çalıntı kaydı vererek kapattım ve yenisini istedim!.."

Bir başkasının başına gelenler ise şöyle:

Hesabı olmayan bir bankanın güya genel müdürlüğünden aranarak sağlık sigortasının geri ödemesinin yapılacağı söylenerek kimlik numarasını ve ev adresini söyleyip internet bankacılığı kullanıp kullanmadığı soruluyor; "Sizden kullanmıyorum, bankayı arayıp size geri döneyim" diyor. Bankayı kurumsal telefonundan arıyor, durumu anlatıyor, "Biz aramadık. Dolandırıcılar aramış" diyerek yasal yollara başvurmak için o telefon numarasını alıyorlar. Kızcağız içi boşaltılır korkusuyla bütün kredi kartlarını bloke etmiş durumda...
 

ÜŞENMEYİN, ŞİKÂYET EDİN, BAŞKA CAN YAKMASINLAR!

Bunun gibi yedi, sekiz mesaj geldi. Şunu gördüm; insanlar dolandırılmadıkça, yani canları yanmadıkça; bu tür dolandırıcılık ya da hırsızlık teşebbüslerini Emniyet'e bildirmiyorlar. "Amaaan, şimdi onunla mı uğraşacağız!' diyerek üşeniyorlar ya da bir sonuç çıkmayacağını düşünerek şikâyet başvurusunda bulunmuyorlar.

Ama koronavirüs günlerinde bile gözünü karartan bu ahlâksızlar sizi dolandıramamış olabilir,  mutlaka tuzaklarına düşen birileri olacaktır!

Sosyal medyada neresi olduğu belli olmayan iş ilanları var. Kişilerin tüm kimlik bilgileri alınıyor, bir nevi kimlik avcılığından başka bir şey değil. Bazıları kimlik belgesinin önlü arkalı fotokopisini istiyor. Sakın "İş buldum" diyerek kimliğinizin fotokopisini göndermeyin, yarın öbür gün üstünüze açılmış onlarca cep telefonu ya da şirketle karşılaşmanız işten bile değil!

Sosyal medyada gördüğünüz ürünü alırken asla kredi kartı ile ödeme yapmayın, kapıda ödeme seçeneğini tercih edin ve ürünü görmeden de parayı ödemeyin.

Bankalar ya da herhangi bir kurum sizden kimlik bilgilerinizi istemez! Sadece siz kendiniz, kuruluşu aradığınızda belli bilgilerle giriş yapmanız gerekir. Bilgileri isterken ya karışık sıralı iki harfini ya da sondan iki rakamını sorar. Onlar bile kart numarasının tamamını istemiyor. Hele kart şifresini hiçbiri istemiyor!..

Özetle; sosyal medyada, cep ya da sabit telefonda sizi arayan, e-posta ile ulaşanlara asla adres ve tüm kimlik ya da kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. Hele de kapınızı asla açmayın!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.