Hava Durumu

Kovid-19 engellilerin sorunlarını katladı

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2020 06:00

Ayhan Zenbilci'yi uzun yıllardır tanırım. Sivil toplum kuruluşlarında, en çok da Yerel Gümden 21'den itibaren Kent Konseyi Engelliler Meclisi'ndeki çalışmalarından... Artık Kent Konseyi Engelliler Meclisi'ne danışmanlık yapıyor. Yıllardır engelli bireylerin sesi olan, hak mücadelesini sürdüren biridir.
Türkiye'de nüfusun yüzde 6,9'unun engelli olduğu varsayılıyor. Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yayınladığı tablo 9 yıl öncesine (2011 yılına) ait! Engelli kadınların oranı yüzde 7,9; erkeklerin oranı ise 5,9... 3-9 yaşlarında yüzde 2,3 olan engellilik oranı yaş ilerledikçe artıyor; mesela 60-64 yaş grubunda kadınlarda yüzde 20,4'e; erkeklerde ise 12,3'e çıkıyor... Türkiye'de en az 1 engeli olan 5 milyon civarında kişi olduğu varsayılıyor.

Ve gerçekten de hepimiz birer engelli adayıyız. Doğuştan engelliler kadar sonradan engelli olanlar da çok. Türkiye'de her yıl on binlerce trafik kazası, iş kazası, ev kazası oluyor ya da kadın, erkek, çocuk ateşli silah ya da çeşitli kesici aletlerle ağır yaralanıyor.

En nihayetinde yaşın ilerlemesiyle birlikte kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, felç, alzaymır ve demans gibi nedenlerle insanlar engelli olabiliyor.

 Kalıcı ya da geçici engelli olmak an meselesi.

Engelli bireylerin zaten yaşamları zor; kovid-19 salgını koşullarında daha da zorlaştığı aşikâr. Ayhan Zenbilci'ye kovid-19'un engellilerin yaşamını nasıl etkilediğini sordum;  "Normal vatandaş salgın koşullarında ne yaşıyorsa engelli bireyler üç, beş katını yaşıyor" dedi.
 

TEDAVİ VE REHABİLİTASYON AKSIYOR!

Ardından da sıraladı:

"Süreğen hastalıkları yaşayan arkadaşlarımız, hastanelerdeki yoğunluktan dolayı normal tedavilerini yaptıramıyor. Ben de kalp hastasıyım. Şimdiye kadar elli kere hastaneye gitmem gerekirdi, gidemiyorum!

Fizik tedavi görmesi zorunlu olanlar fizik tedavi olamıyor. Mental yetersizliği olanlar sokağa çıkamıyor, aralarında hiperaktif olanlar da var; anne ve babalar çocukları evde zapt etmekte zorlanıyorlar.

Son üç günde iki arkadaşımız vefat etti. Bedensel engellilerin akciğer ve karaciğer yetmezlikleri daha fazla oluyor; ilaçlar ağır geldiğinden! Kovid-19 salgını öncesinde zaten sosyal yaşamları sıkıntılıydı, salgın koşullarında daha da arttı.

Herkes derdini kendi dünyasında yaşıyor. 'Raporları dolanları uzattık' deniliyor, ama diğer yandan hizmet almaya gittiğinde sıkıntı yaşanıyor; kanun çıktı çıkmasına da bürokratlar arasında kopukluk var!.."

"FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANSIN!"

Ayhan Zenbilci'ye engellilerin genel sorunlarını sordum; şunları söyledi:

"Yıllardır aynı şeyleri söyleyip duruyoruz... Derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. 2020 yılı Erişebilirlik Yılı ilan edildi. Kovid-19 da mazereti oldu, yapılan herhangi bir şey yok! Bakanlık Erişebilirlik Ödülleri verdi, kime nasıl verdi, bilemiyorum. Bizim sorunlarımız sürüyor. Sağlık hizmetlerine, eğitime erişebilelim. Konumlarına uygun istihdam edilebilsin. Anayasa'nın verdiği haklar çerçevesinde fırsat eşitliği sağlansın."

Toplumdaki yanlış bir algıya da dikkat çekti:

"Engelliler devletten para alıyor, devlete sırtını dayamış, oh ne rahat yaşıyor' diyenler var. Devlet çalışamayan engelliye 580 lira maaş veriyor. Bu parayla geçinilebilir mi?  Evde bakımda, bakana bin 200, bin 300 lira veriliyor!.."

Yıllardır engellilerin hak mücadelesini sürdüren Ayhan Zenbilci'ye "Topluma kırgın mısınız" diye sordum; şöyle yanıtladı:

"Kırgın değilim. Topluma neden kırgın olayım ki! Devlet politikaları yanlıştı. Ben hep arkadaşlarıma 'sokağa çıkın, görünür olun, insanlar sizi görsün, ne istediğinizi anlatın' dedim."

Peki Bursa engelliler için ulaşılabilir bir şehir miydi? Şunları söyledi:

"Bursa engellilerin kullanımına hiç uygun değil! FSM'de bile gidin bakın rampa denen yükseklikleri görün. Atatürk Anıtı'nın oradaki altgeçitteki rampa evlere şenlik! Ulaşımda metro istasyonlarında sorun yok. Ama kentin her tarafına ulaşamıyorsunuz. Alçak tabanlı otobüsler var, ama kaldırımlar müsait olmadığından tekerlekli sandalyedeki arkadaşımız binemiyor. Otobüs duraklarına araç park ediliyor. Kaldırımların standardı yok!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.