Hava Durumu

Kovid-19 salgını ve yangınlar

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2021 06:00

Havaların soğumasıyla birlikte konutlarda ve sanayi tesislerinde yangınlar da artmaya başladı. Neyse ki Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü bir itfaiye teşkilatı var; zamanında ve etkin müdahale ediliyor en azından yangınlar can kayıpsız atlatılıyor.

Son zamanlarda konut yangınlarındaki artışta kovid-19 salgınının da etkisi var. Zira hem evde kalınan süre uzadı; hem evde kalan başta çocuklar olmak üzere birey sayısı çoğaldı; buna bağlı olarak da evde elektrikli cihaz, doğal gazlı ya da tüplü ocak kullanımının yanı sıra ev kazalarında da artış oldu.

Ev kazası denilince yanlış anlaşılmasın; mesela ortalıkta koşuşturup duran çocuğun elektrikli ısıtıcıyı devirmesi, kablolara takılması, kablolardan çıkan kıvılcımların ortalığı tutuşturması gibi! Bir arkadaşımın torunu çalışma masasının yerini değiştiriyor, üstüne de kitapları yığıyor. Masanın ayağı kabloyu ezince kablo tutuşuveriyor. Neyse ki hemen söndürmüşler.

Dün bir arkadaşım aradı; tavada yağ parlamış, eskiden tutuşan yağın üstüne saksıdaki toprağı devirirdik, sönerdi. Arkadaşım da aynısını yapmış, daha beter yanmaya başlayınca; tavayı camdan balkona atmış, sonra da üstüne ıslak havlu atmış, söndürmüş...

"Ya toprakla sönerdi, hiç anlamadım" dedi...  Artık saksılardaki topraklar da bildiğimiz toprak değil ki! Marketlerden poşet içinde alıyoruz; çoğu torflu ya da perlitli. Ateşe maruz kaldığında yanıyor.

ELEKTRİKLİ CİHAZLARA DİKKAT!

Yangınların bir kısmı evdeki elektrikli cihazlardan çıkıyor. Mesela elektrik sobaları; özellikle eski konutlarda sistemi zorluyor. Benim evde ne zaman fişe taksam bütün sigortalar atıyor. Kullanmıyorum. Bozuk elektrikli cihazlar da sıkıntıya yol açıyor. Kimi su ısıtıcıları bozuluyor; su kaynadıktan sonra otomatik olarak kapanması gerekirken kapanmıyor; su bitiyor, ardından da tutuşuveriyor.

Kovid-19 günlerinde kadınların çok sık yaptığı şeylerden biri de ev temizliğine dalıp ocakta yemek yakmaları. Mesele yemeğin yanması değil, yanan yemek bir süre sonra ocağı kızdırıyor; doğal gazla bağlantının olduğu plastik bağlantı aksamı hasar görüyor ve açığa çıkan doğal gaz patlamaya neden oluyor.

Kombilerin ve eskisinden çok daha fazla kullanılan ocakların düzenli kontrolünün yapılması şart. Mutfakta ocak yanında perde, havlu, temizlik bezi gibi malzemeleri bulundurmamak gerekiyor.

Çoğumuz 30, 40 yıllık apartmanlarda yaşıyoruz. Elektrik sistemleri eski. Pek çok konutta yeni yangın yönetmeliğine göre düzenleme yapılmamış durumda. Hele de kaçak yapılaşmanın olduğu bölgelerde hepten Allah'a emanet bir durum söz konusu! Sık sık sigortalar atıyorsa, mutlaka elektrik sisteminin gözden geçirilmesi gerekiyor. Komple sistemin değiştirilmesi oldukça pahalı bir işlem olduğundan çoğu konut sahibi bu işlemden kaçınıyor, hele de kiracı oturuyorsa ev sahiplerinin hiç umurunda olmuyor. Yangın sigortası yaptıranların sayısı çok az!..

UZATMA KABLOLARI

Bir başka risk ise evde kalınan zamanda kullanımı artan elektrikli cihazlar ve uzatma kabloları... Özellikle de hasarlı kablolar başlı başına bir yangın nedeni; zira çoğu yerde parkenin ya da halının üzerinde duruyor. Aynı kabloya su ısıtıcısı, elektrikli fırın bir de elektrik süpürgesi gibi birden fazla cihazla yüklendiğiniz takdirde risk artıyor. Bir de uzatma kablolarını ucuz diye önünüze gelen yerden almayın. Elektrik malzemelerinin satıldığı mağazalardan alın ve TSE damgası olup olmadığına mutlaka bakın. Uzmanlar birden fazla uzatma kablosunun birbirine bağlanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

 Eski ütüler fişte unutulduğunda yangına sebep olurdu. Şimdi otomatik kendi kendine kapanıyor, ancak arızalanabilir, kapanmaz ve yangına neden olur. Onu da unutmamak lazım!

Elektrikli ısıtıcıları kesinlikle perde gibi tutuşabilen şeylerin yakınına koymamak, özellikle de odada çocukları elektrikli ısıtıcının olduğu odada çocukları yalnız bırakmamak şart! Uyurken de kapanması gerekiyor. Elektrikli ısıtıcının devrilmesi ya da arıza yapması nedeniyle çıkan yangın sayısı çok fazla.

Hasar görmüş her türlü elektrikli cihazı fişe takmayın. Tamir ettirip kontrolünü yaptırdıktan sonra kullanın... 

YANGIN ALARMI EDİNMEK LAZIM

Eskiden kibritler vardı, artık yok! Çakmakları çocukların erişemeyeceği yerde tutun. Televizyon karşısında uyuklarken tütünü kullanmayın! Tiner, yağlıboya gibi yanıcı maddeleri ya hiç evde tutmayın ya da evin dışında serin bir yerde saklayın.

Eliniz kolonyalıyken ya da dezenfektan ve parfüm sıkmışken çakmak ya da yanar vaziyette tütün kullanmayın. Geçenlerde bir arkadaşım bu yüzden neredeyse yanıyordu. Mumlar da yangın nedenleri arasında yer alıyor. Hele de evde kedi, köpek varsa!

Yangın alarmları öyle çok pahalı değil, fiyatları 50 ile 200 lira arasında değişiyor. Pilli olanları da var. Özellikle de çocuklu ailelerin bir adet temin etmesinde yarar var. Hepimiz yangın söndürücünün yararını biliriz de ne evlerimizde bulundurur ne de kullanmayı öğreniriz. Birer tane edinip kullanmasını da öğrenmek gerekiyor. 

Yarın da sanayi yangınlarıyla ilgili Makine Mühendisleri Odası Başkanı Fikri Düşünceli'nin görüşlerini paylaşacağım sizlerle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.