Hava Durumu

Kovid'li hastalar nasıl izleniyor?

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 06:00

Kovid-19 hastaları HES kayıtlarına düşüyor ve kimi hastalar evden takip ediliyor. Ama insanların kafası çok karışık. Pek çok doğru olmayan bilgiler dolaşıyor ortalıkta.
Bir aile hekimi ile görüştüm; kovid'li hastaların nasıl izlendiğini sordum... Zira aile hekimine kayıtlı olan vatandaşlarda kovid-19 çıkarsa otomatikman sisteme düşüyor...
Şunları anlattı:

"Ez az 4 izlem yapılıyor. İzlem sonucunda şikâyeti kalmamışsa ve test de negatif çıkarsa işbaşı yapabiliyor. Hastanın yeni şikâyeti varsa tekrar hastaneye sevk ediyoruz, hastanenin değerlendirmesine ve kovid testi sonucuna göre tekrar başa dönülüyor. İzlem tekrarlanıyor ve 14 gün rapor veriliyor. Hastanın en az 3 gün hiç şikâyetinin olmaması gerekiyor.
Bazen hastanın hiç şikâyeti olmuyor, temastan dolayı hastaneye gidiyor, 5 gün izleniyor. Pozitif vakalarda iki kez negatif çıkmadan işbaşı verilmiyor."

.HASTA SAYISI AZALDI, YOĞUN BAKIMDA YOĞUNLUK VAR

Kovid-19 hastalarının durumu neydi? Yanıtladı:

"Bursa'da son günlerde kovid-19'lu hasta yoğunluğunda bir azalma var ama yoğun bakımlarda doluluk olduğunu duyuyoruz. Bursa salgın açısından birazcık daha kontrol altında gibi gözüküyor. Hastanedeki sağlık çalışanları, özellikle yoğun bakım çalışanları çok yoruldu. Dün bir hasta yoğun bakımda yer bulamamış, İnegöl'e gönderilmiş, orada da vefat etmiş! Korona yoğun bakımları yoğun çalışıyor ama yeni vakalar biraz durağana geçmiş gibi..."

ALINAN VİRÜS YÜKÜ ARTTI

Koronavirüs yoğun bakım servisleri neden doluydu ve neden ağır vaka sayısı artmıştı? Bu sorumu ise şöyle yorumladı:

"Virüsü ne kadar yoğun alırsan o kadar şiddetli geçirme ihtimalin var. İlk dalga bu kadar şiddetli değildi, şu anda gençlerde de sık görülüyor, herhalde daha fazla virüs yükü ile karşılaşıldı, bu nedenle de böyle bir yoğunlaşma görülüyor. Ne kadar çok hasta o kadar çok yoğun bakım!

 Hazirandan beri fazlalaştı, her fazlalık da sağlık sistemi açısından ikinci ve üçüncü basamak açısından sıkıntı getirdi. Salgın bu hızla gitse bile iyice sıkıntılı bir hal alacak!

Hasta sayısı iyileşenden fazla olunca, hep üzerine eklenme durumu oluyor. Yoğun bakım doldur, boşalta yetişemiyor... İki yatak boşalacak, bir hasta gelecek ki rahat edilecek, Bursa'da dün gece itibarıyla kovid-19 yoğun bakım yatakları doluydu, gece halletti gönderdi, iki, üç gün sonra ne olacak, bir hafta sonra ne olacak? Hastaneler sıkıntıya giriyor!"

Peki, çözüm önerisi neydi?

"Bir an önce halledilmesi için herkesin söylediği gibi çok ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Ya da biraz tedbir, biraz tabana yayma, toplumsal direnç kazandırma gibi yöntemlerle gidilirse bunun da ceremesini hep birlikte ödeyeceğiz...

Toplum sürü bağışıklığını kabul etmez ve tedbirlere devam ederse, tedbirini alıp yaşayacak. Sürecin düzgün yönetilmesi lazım. Bursa'da bu dönemde kamu sağlığında müdür değişikliği oldu. Sağlık yöneticilerinin hepsi kendi derdine düştü; bunun koronavirüs salgınına etkisi ne olacak?.."

Aile sağlığı hekimlerinin durumuna yönelik ise şunları söyledi:

"Hâlâ birinci basamak yeterince olayın içerisine katılmış değil. Ekonomik kaybımız olmadı, kovid'li hasta sayısına göre maksimum doktora 3 bin, hemşireye 850 lira verilecek. Televizyonlarda günlerce alt yazı geçti. Ben işimi yaparken niye ekstra para talep edeyim ki! Hastalarda 'parasıyla bakılıyorum' algısı oluşunca, sağlıkta şiddet de yaşanıyor. Bana bunu vereceğine özlük haklarımı versin, maaşları iyileştirsin. Bütün sektörlerin kullandığı insani izin hakkımı versin, ben izin alamıyorum! Merkez çalışanı olarak izin aldığımda yerime birini bulmak zorundayım. Hiçbir doktor para için bu işi yapmıyor. O zaman ben de 'Benim param var, hastalara bakmayacağım' mı diyeyim!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.