Hava Durumu

Medicabil'de hedef üniversite

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2020 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2020 06:08

Nilüfer'deki hastane binasında düzenlenen basın toplantısına Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Bilgen, Mesul Müdür Prof. Dr. Oya Kutlay, Kalite ve Yalın Sağlık Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, Prof. Dr. Halil Özgüç ile diğer yöneticiler katıldı.
Basın açıklamasında konuşan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen şunları söyledi:

"10 yıllık hedefimizi gerçekleştirdik mi? Bizim hedefimiz 150 yılda bize ihtiyacı olanların bizi bulmaları. 10 yılda neler yaptığımıza gelince; Yalın Hastane uygulamasını hayata geçirdik. Yalın hastane kavramı sürdürülebilir olarak israfı önleyen, en kaliteli ve ulaşılabilir hizmeti sunan bir sistem. En önemli işlerimizden biri de şudur; hasta yakınlarının, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak; güncel en iyi sonuçların alındığı tedavi imkânları sunmak. Hastaların tedavisinde azami özen göstererek en az hata ile işimizi yapmaya bakıyoruz. Sağlık üzerindeki aksaklıkların düzeltmesi sonradan olmaz!"

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 100 ÜZERİNDEN 98,67 NOT

Hasta memnuniyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, Sağlık Bakanlığı'nın 2019 yılı denetiminde yapılan değerlendirmede 100 üzerinden 98,67 puan aldıklarını söyledi ve bunda hizmet kalitesine yönelik çalışmaların etkili olduğuna işaret etti:

"100 yıllık uluslararası saygınlığı olan JSI kriterlerine göre iki kez akredite olduk. Yurt dışından gelip sizi incelemeleri ve uluslararası standartlarda hastane olmanız önemli. Hizmetler baştan sona dek kalite yönetim sistemi, JSI ve Sağlıkta Kalite Standartları doğrultusunda yürütülüyor."

Sağlık hizmetlerinin güncel olmasına vurgu yapan Prof. Dr. Bilgen "Dünyada araştırmalar, buluşlar yapılıyor. Onları izliyoruz. Biz sadece izleyen değil, uygulayan ve izlenen hastane olmak istiyoruz" diyerek bu yönde çalıştıklarını söyledi.

10 yıllık süreçte hayata geçirilen yeniliklere değinen Prof. Dr. Bilgen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bebek Dostu Hastane olduk. Evde Bakım Merkezimiz var. Hastanede ameliyat olan ya da evde bakıma ihtiyacı olan hastalarımıza destek veriyoruz.  Yıldırım Tıp Merkezimiz hastaneye dönüştürüldü. O bölgeye hizmet etmeye çalışıyoruz."

Sağlık turizmine de değindi:

"Türkiye'nin ihtiyacı olan sağlık turizmi konusunda şehir olarak çok organize değiliz. Ama gayret sarf ediyoruz. Yurt dışından başvurular genellikle Libya, Irak, Azerbaycan, Özbekistan'dan geliyor. Bir de AB ülkelerinde yaşayan Türkler başvuruyor. Gelişmiş ülkelerden hasta başvurusu az oluyor."

HEDEF ÜNİVERSİTE


Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen Özel Medicabil Hastanesi olarak bir üniversite kurmayı hedeflediklerini ve bunun için de eğitim amaçlı bir vakıf kurduklarını anlattı:

"Vakfımızı kurduk. Ancak vakıf kurulunca hemen üniversite kuramıyorsunuz. Bunun için bir süre geçmesi gerekiyor. İstanbul'dan bir kuruluş ile görüşmüştük, ama olmadı. Hedefimiz bir Vakıf Üniversitesi kurmaktır."

Bilimsel alanda yürütülen çalışmaları paylaştı:

"Dünyaca ünlü New York Ranawat Ortopedi Merkezi ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıyoruz.  Dr. Ranawat dünyada yaşayan bir numaralı artroplasti cerrahıdır. 15 kez hastanemize geldi. 83 yaşında ameliyat etmeyi bıraktı, eğitime çok katkısı oldu. Hastanemizde omurga cerrahisinde çok aşama kaydettik. Kapalı yöntemle omurga cerrahisinde olumlu yönde katkılar sağlamayı amaçlayan Unilataearal Biportal Omurga Endoskopisi (UBE) Derneği kuruldu. Omurga cerrahisinde de iyiyiz.  İtalya'nın önde gelen eklem protezleri firması LIMA tarafından mükemmeliyet merkezi ilan edildi. İtalya'dan bir eğitim merkezi aracılığıyla ortopedi uzmanlardı hastanemize birkaç günlüğüne geliyor ve bilgileniyorlar. Yurt dışından gelip hastanemizde eğitim alan doktor sayısı 140 kişiye yaklaştı. Nijerya'dan, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen hekimler arasında 1 hafta çalışanlar da var, 6 ay çalışanlar da. Eğitim işin en önemli kısmı. Sağlık sektörü sadece hizmet vermek değil. Hizmet verenleri de eğitmek gerekiyor."

HASTANEDE YATIŞ SÜRESİ KISALTILDI

Hastanın hastanede yatış sürelerinin kısaldığını anlatan Prof. Dr. Bilgen şu bilgileri paylaştı:

"Hastanemizde hayata geçirdiğimiz en önemli hususlardan biri de yatış süresini 2 ve 2,5 güne çekebilmemizdir. Artroplasti ameliyatlarının ardından hastaların yüzde 45'ini 24 saatte taburcu ediyoruz. Yüzde 15'i hastanede 6 saat kadar kalıyor, sabahtan ameliyat edip öğleden sonra evine gönderiyoruz. Bu oranı yüzde 40'a çekmeyi hedefliyoruz. 

Hastanede kalış süresinin kısaltılması, ülke ekonomisi, hastaya maliyeti, yatak sayısının artırılması açısından çok önemli. Ülkemizde hastanede kalma ortalaması 5, 6 gün. 6 günü 3 güne çekerseniz 100 yatağı 200'e çıkartmış olursunuz. 

Bizim bu çalışmamız yurt dışında da büyük ilgi çekti. Dünyada yeni uygulanmaya başlayan bir çalışma. Bunu hayata geçirebilmek için sağlık personelinin, hemşirenin, doktorun eğitim laması lazım. Bu tabii ki her hastanın 2 günde taburcu olması anlamına gelmiyor. Kimi hastalıklar daha fazla hastanede kalınmasını gerektiriyor. Bizim aile yapımız evde hasta bakımına uygun."

Yeni ameliyat geçiren Prof. Dr. Oya Kutlay da söz alarak  "Ben de sabah hastanemize yatıp akşam evine giden hastalardan biriyim.  Komplikasyonlar nedeniyle başta korktum.  Kişinin ev ortamında yakınlarıyla birlikte kolay iyileştiğini biliyoruz. Ben de çabuk iyileştim" dedi.

Prof. Dr. Aysun Yılmazlar da anestezi ve yoğun bakım doktoru olduğunu anımsatarak, hastanın erken taburcu olmasının temelinde Yalın Sağlık uygulamasının yattığına dikkat çekti. 

Medicabil, Yıldırım ve Nilüfer'deki 2 hastanesi ve 88'i hekim olmak üzere 503 çalışanıyla hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlaşan hastanede 24 branşta 7 ameliyathane ile hizmet veriliyor. Özel Medicabil Hastanesi'nde 10 yılda 1 milyon 502 bin 744 hasta ayaktan hizmet alırken, 76 bin ameliyat gerçekleştirildi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.