Hava Durumu

Mehmet Albayrak'tan deprem uyarısı!

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2020 06:00

Koronavirüs salgını derken, deprem de kendisini hatırlattı...

Bingöl Karlıova'da 5,7 büyüklüğünde deprem oldu. Bazı binalar yıkıldı yaralılar var. Başta Prof. Dr. Naci Görür olmak üzere deprem bilimcileri bir süredir Karlıova'ya dikkat çekiyordu!

Prof. Dr. Görür tarih veremese de 5,7'lik depremin bölgede daha büyük depremi öne çektiğini açıkladı.

Dün İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak sosyal medyada şöyle bir paylaşım yaptı:

"Dilimizde tüy bitti ama yine de söyleyeceğiz!

 Deprem bir doğa olayıdır. Dünya var oldukça depremler de olacaktır.

Depremi konuşarak depreme hazır hale gelinemez! Depremi konuşmak ve araştırmak bilim insanlarının işidir. TV şovlarının konusu değildir.

Yer sarsıntısından korunmanın yolu o sarsıntılara dayanacak projeli ve denetimli; projeye uygun binaları üretmek ve o binalarda yaşamaktır. Bu bir toplumsal kültürdür aynı zaman da...

 Deprem anına hazır olmalıyız. Zira binalarımız depremlerde (maalesef) yıkılıyor, yıkılacak... Bunun için tatbikatlar yapılmalı; yediden yetmişe deprem anında ve sonrasında nasıl davranılacağının net olarak belirlenmesi ve öğrenilmesi gerekir.

Deprem anında evden kaçılmaz, balkondan, pencereden atlanmaz. Evde kalınır. Mümkünse hayat üçgeni kurarak...

Ölümlerin büyük bölümü deprem anında boğulmadan, atlamadan kaynaklanıyormuş... Biline!.. Buna göre önlem alına!..

Pandemi için kullandığımız maskelerin deprem anında da boğulmalardan kaynaklanabilecek ölümleri önleyebileceğini aklımızda tutalım. Deprem çantamızın ekipmanlarına dâhil edelim!.."

1999'DA BAŞLASAYDIK YARISI BİTMİŞTİ!

Başkan Albayrak ile görüştüm; şunları söyledi:

"Baştan beri hep ifade ediyoruz!.. Bizim mevcut bina stokumuz depreme dayanıksız. Dolayısıyla da uzun vadeli bir planlama ile bu yapı stokunun elden geçirilmesi gerekiyor.

Bu işin de ihmal edilecek hali yok. Yıllara yayılı bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Bu işi bir şekilde halletmemiz gerekiyor. Başka çözüm yolu yok.

1999'da başlasaydık, 2020'de yarısını halletmiştik. Bir türlü başlayamadık. Kentsel dönüşüm yürüyen bir sistem olamadı. Eksiğiyle gediğiyle düşünüp yürür hale getirmek lazım..."

ÇOK KATLI YAPILAR VE KÖYLER

Yeri gelmişken koronavirüs salgınıyla birlikte evlerde kapalı kalan insanların konut algısı da değişti. Konut talebi hızlı bir şekilde müstakil ya da az katlı bahçeli evlere yöneldi.

Bu inşaat sektörüne yansımış mıydı? Albayrak şöyle yanıtladı:

"Yeni konsept oluşacak. Dikine yapılaşmalar yerine yatay yapılaşma tercih edilecek, 9 katlı apartmanlar tercih edilmeyecek. Sokağa çıkma yasaklarında insanların birden yeşile, rahat yaşam alanlarına ihtiyacı kafalarına dank etti."

Köylere doğru bir akın olduğunu hatırlattım; şunları söyledi:

"Korkumuz şu ki, bizim köylerimiz de bu furyada talan edilebilir. Ciddi bir şekilde köylerde yapılaşmanın, kaçak yapılaşmanın zaptı rapt altına alınması lazım.

Bir şeyi doğrultmaya çalışırken başak bir şeyi hedef yapıyoruz. Mesela Uludağ'ın da koruma altına alınması lazım, kaçak yapılanların da yıkılması gerekiyor. Başka Uludağ yok!..

 Bursa'ya bir saat ulaşım mesafesinde köyler var. Artık bu köylerimizin de şehirden farkı kalmadı; internet, elektrik, su hepsi var. Köyden Bursa'ya göç edenler köylerine dönerse, hem köyler şenlenir, hem de yaşam kaliteleri artar. Böylece köyler boş kalmaz, tarlalar da işlenir."

TEK BAŞINA İNŞAAT SEKTÖRÜ DÜZELMEZ!

Ve söz koronavirüse geldi!

 "Bizim konumuz değil ama maskesiz sokağa çıkılmaması gerekiyor. Biz sokağa çıkma yasağını değil ama maskesiz çıkılmamasını, sosyal mesafeye ve hijyene dikkat edilmesini savunuyoruz.

Oda'mıza gelenlere maske takmayı zorunlu kıldık, maskesiz hiç kimseyi almıyoruz. Sağlık çalışanlarımızın çabasıyla salgın bir mesafeye geriletildi, onların çabaları heba olacak!.."

İnşaat sektörünün durumuna gelince Başkan Albayrak şöyle yorumladı:

"Sektör çok sıkıntılı. Şu anda inşaat mühendislerinin çoğu işsiz.

Yeni yeni bir kımıldama başlıyor. İnşaat mühendisleri gelip belge almaya başladı.

İnşaat sektörünün düzelmesi için diğer sektörlerin de faaliyete geçip üretmeleri lazım ki, bizden talep oluşsun. Tek başına inşaat sektörü düzelmez!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.