Hava Durumu

MERİNOS İLKOKULU'NUN SURİYELİ İMTİHANI!

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2019 06:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2019 06:01

Çarşamba'da Suriyelilerin gettolaştığını artık sağır sultan bile biliyor! Bu gettolaşma civardaki ilk ve ortaokullara da yansıdı.

Merinos İlköğretim Okulu'nda toplam öğrenci sayısı 705...

Suriyeli öğrenci sayısı 375...

Türk öğrenci sayısı 330...

Yani Türk öğrencilerin sayısı Suriyeli öğrencilerden az! Suriyeli öğrencilerin Türk öğrencilere oranı yüzde 113,7! 

Merinos'un emekçilerinin; çocuklarının eğitimi için arazisini, inşaatında demirini sağladığı 18 Aralık 1957'de hizmete giren 63 yıllık tarihi bir okuldaki son durum bu!

1.SINIFTA 5 ŞUBENİN 3'ÜNÜN TAMAMI SURİYELİ ÖĞRENCİ

Peki, bu durumun okuldaki eğitime yansıması nasıldı? Eğitim-İş'ten Özkan Rona ile görüştüm ve bu konuyu sordum...

"Gerçekten de Merinos İlkokulu'nda Suriyeli öğrencilerin sayısı Türk öğrencileri geçti. Okuldaki öğretmen arkadaşlarımız çok zor durumda!" dedi...

Ve şu bilgileri paylaştı:

"Bu yıl idare farklı bir uygulama yapmış. Bence çok hatalı! Suriyeli ve Türk öğrenciler 2., 3., ve 4. sınıflarda karma eğitim görürken, 1. sınıflarda ise Suriyeli öğrencilerin olduğu 3, Türk öğrencilerin olduğu 2 olmak üzere 5 şube açılmış."

Rona, yaşanan sorunları ise şöyle özetledi:

"Öğretmen arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre, Suriyeli birinci sınıf öğrencilerinin tamamı ya hiç Türkçe konuşamıyor ya da kendisini ifade edebilecek düzeyde Türkçe bilmiyor. Hal böyle olunca da bir öğretmen ortalama 30 Türkçe bilmeyen öğrenciyle sınıfta baş başa kalmış oluyor!.."

Peki, öğretmenler ne yapıyordu bu durum karşısında? Özkan Rona yanıtladı:

"Sadece çırpınıyorlardır bir şeyler öğretmek için! Çok zor durumda olduklarını düşünüyorum... Dönemin ilk çeyreğini bile tamamlamadık. Ama sadece çırpınıyorlardır ve muhtemelen öğretmenler tükenmiştir!.."

SURİYELİ VELİLER İLGİSİZ!

Tek sorunun Türkçe dil sorunu olmadığına dikkat çeken Rona, "Suriyelilerin okulda bu kadar yoğun olmasının bir başka zorluğu da okulda gruplar halinde hareket etmeleri. Suriyeliler ayrı, Türk öğrenciler ayrı gruplaşmaların olduğunu öğrendim. Ara sınıflarda da Türkçe bilmeyen ya da az bilen Suriyeli öğrenci çok. Öğretmenler sınıf seviyesine göre ders anlatmak zorunda kalınca, Türk öğrenciler mağdur oluyor."

Özkan Rona adrese kayıt sisteminde Türk öğrencilerin bu okula gitmek zorunda kaldığını, imkânı olan velilerin çocuklarını özel okullara ya da taşınmak suretiyle başka okullara gönderdiğini anlattı!

Peki, öğretmenler Arapça biliyorlar mıydı?

"Sınıf öğretmenleri arasında Arapça bilen az. Hal böyle olunca da öğretmenlerimiz çat pat da olsa çocuklara temel direktifleri verecek kadar 'otur, sus, konuşma, yaz, çöz' gibi sözcükleri öğrenmişler!"

Olacağına bakın siz... Mahallemdeki Suriyeli kadına Türkçe öğrenmek isteyip istemediğini sormuştum; bana yanındaki Türkçe bilen Suriyeli kadın aracılığıyla "Ben niye Türkçe öğreneyim ki, sen Arapça öğren! Sen Müslüman değil misin? Kuran dili Arapçadır. Bugüne kadar öğrenmediğin ayıp!"  demişti. Sorup soracağıma pişman etmişti!

Özkan Rona'nın, öğretmenlerin yaşadığı sorunlarla ilgili gündeme getirdiği bir başka konu da Suriyeli velilerin ilgisizliği oldu:

"Öğretmen arkadaşlarımız Suriyeli öğrencilerin velileriyle iş birliği yapamadıklarını, ilgisizlikleri nedeniyle iletişim kuramadıklarını söylüyor. Okul içi davranış sorunlarını, eğitsel sorunları aşabilmek için veli ile iş birliğine de gidemediklerinden sorunla tamamen baş başa kalmış durumdalar."

Yani şu denebilir; normal bir ilkokula göre Merinos'taki öğretmenler en az 10 kat daha zorlu bir ortamda çalışıyorlar!

FETHİ AÇANÇİÇEK ORTAOKULU'NDA SORUNUN FARKLI BOYUTU

Özkan Rona, Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu Fethi Açançiçek Ortaokulu'na da dikkat çekti:

"Merinos'taki aynı sorun burada da yaşanıyor. Buradaki en büyük sorun ise Türk ve Suriyeliler arasında gruplaşmalar ve kavgalar. Öğretmenler Suriyelilerin kendi aralarında da gruplaştıklarını ve sorun yaşandığını, engelleyemediklerini, söz dinletemediklerini söylüyor. Buradaki sıkıntı da büyük!"

Peki, çözüme yönelik bir önerisi var mıydı? Özkan Rona şöyle yanıtladı:

"Öncelikle şehir yerleşim planlaması yapanlar, özellikle de Göç İdaresi Suriyelilerin belli bölgelerde bu şekilde toplanmasının önüne geçmeli. Geçemiyorsa da Suriyelilere sınıf açmak yerine Suriyeli öğrencilerin eğitim göreceği, Arapçaya hâkim olan eğitmenlerle farklı okullarda eğitim yapılması hem Suriyeli öğrenciler açısından daha yararlı olur hem Türk öğrencilerin ve öğretmenlerin mağduriyeti giderilir. Bölgesel pilot okullar açılabilir. Duyduğum kadarıyla AB fonlarından alınan paralarla Bursa'da Suriyeli öğrenciler için 2 pilot okul yapılıyor.

Gerçekten de Türkiye'de ve Bursa'da eğitimi yönlendirenler, Suriyeli çocukların eğitim almasında samimi iseler, buna göre planlama yapmalılar. Sadece okula gönderilmesinin temini ile eğitim verilmiş ya da alınmış olmuyor!..

Suriyeli öğrenciler savaş travması yaşamış, travmatik çocuklar. İşin sosyolojik boyutu da düşünülmeli, rehberlik hizmetleri daha yoğunlaştırılmalı, sadece okul bazında değil, aileler bazında da çalışma yürütülmeli. 

Eğitimde 'Aile Eğitimi' programları deniyor. Okulun verdiği aile eğitimi çocuğun eğitimine desteği içeriyor. Kent kültürü, yasalar, kente uyum gibi sorunların giderilmesi için ise yerel yönetimlerle, valilik ve kaymakamlık desteğine de ihtiyaç var!.."

Türk öğrencilerin velilerine gelince; durumdan çok şikâyetçiler! Çocuklarının yeterli eğitim alamadığını ama çaresizlikten gönderdiklerini söylüyorlar!..

MERİNOS İLKOKULU'NUN TARİHÇESİ

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı, Kent Konseyi Merinos Grubu Temsilcisi Tahir Adıman, kendisinin de okuduğu Merinos İlkokulu'nun anı kitabını yazıyor... Merinos ile ilgili kent belleğine düştüğü kaydı yayınlayacağı kitapta okuyacağız...

Ben Merinos İlkokulu'nun tarihçesine yönelik özet bilgileri almak adına kendisine başvurdum...

Merinos Fabrikası'nın, ilkokul yapılmak üzere 4 bin 500 metrekarelik bir alanı okul arazisi olarak tahsis ettiğini anlattı. Adıman "Dönemin 5 Ekim 1955 tarihli Milliyet gazetesinde inşaat için ihale ilanı verilmiş. İlanda 'Demir ve çimento idareden sağlanmak kaydıyla 10 derslikli okul için 295 bin 769 lira 69 kuruş muhammen bedel ile ihaleye çıkılmış" dedi.

Demir ve çimentoyu verecek olan "İdare" de Merinos'tu...

 Tahir Adıman, Merinos İlkokulu'nun açılışını ise 18 Aralık 1957 tarihinde dönemin valisi İhsan Sabri Çağlayangil ile dönemin Meclis Başkanı Milletvekili Agah Erozan'ın birlikte açtıklarını anlattı ve şunları söyledi:

"Okul aralık ayında açılmasına karşın, 382 öğrenci kaydoluyor. Ara sınıflara diğer okullardan da öğrenci geliyor ve yeni açılmasına karşın 1957-1958 eğitim-öğretim yılında 35 kişi mezun oluyor..."

Yani Bursa'nın tarihinden bir kesit; Cumhuriyet mirası Merinos'un, Merinos emekçilerinin mirası olan bu tarihi okul, şimdi Suriyeli öğrencilere teslim olmuş durumda!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.