Hava Durumu

Mimarlıkta Değişim Hareketi

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2019 06:04

Mimarlar Odası (MO) Bursa Şubesi'nde yönetime talip olan gruplar adaylıklarını açıklamaya devam ediyor...

Halen oda yönetiminde çoğunluğu elinde tutan Mimarlıkta Değişim Hareketi adına adaylık açıklaması mevcut Başkan Ömer Faruk Şahin tarafından gerçekleştirildi.

MO toplantı salonunda yapılan basın toplantısını, çoğunluğunu genç mimarların oluşturduğu oda üyeleri de izledi.

İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Necati Şahin de 'baba' olarak toplantıyı izleyenler arasındaydı.

Ömer Faruk Şahin sözlerine şöyle başladı:

"Mimarlıkta Değişim Hareketi" olarak bundan 4 yıl önce başlayan ve büyük gayretler ile oluşmuş grubumuzun bugün yeşerdiğini ve meslek camiamız içerisinde bu denli kabul gördüğünü hissetmek bizler için en büyük gururdur."

NEDEN YAN YANASINIZ?

 Yapılamaz denileni adım adım hayata geçirmek üzere yola çıktıklarını anlatan Şahin kendilerine 'Neden yan yanasınız?' sorularının sürekli sorulmasına karşın, 'Neden birliktesiniz?' denilmediğini söyledi.

Ve "Mimarlar Odası olarak mesleğimize ve kente yönelik çalışmalarla anılmak istiyoruz" dedi...  

Uzun yıllar oda yönetimini Genç Mimarlar Platformu olarak elinde bulunduran ve şimdi Etkin Mimarlık Hareketi adı altında seçime giren geçmiş yönetime ise eleştirel bir gönderme yaptı:

"İki yıl önce meslektaşlarımızın takdiri ile oda yönetimine geldiğimizde karşımızda farklı bir tablo vardı. İşlevini yitirmiş komiteler, bağları koparılmış temsilcilikler, genel merkez ile şube bütünlüğü ilişkilerinin zayıf olduğu, şehrin dinamiklerinden ve beklentilerinden uzaklaşmış bir oda vardı."

Geçmiş yönetimi hepten gömmeyerek artılarını da gündeme getirdi:

"Lakin bunun yanında kentsel dönüşüm süreçlerinde çok başarılı hareket etmiş, mücadelesini sürdürmüş o gün başlattığı sürecin aslında ne kadar doğru olduğu bugün anlaşılan bir oda..."

ODA GENEL MERKEZİ'NDE GÖREVLİ İKİ ÜYE

Ve bugüne gelerek şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün ise etkinlikleri ile güçlü, tarihi mirasını koruyan, kent dinamikleri ile çözüm süreçleri geliştiren ve projelerine katkı koyan, 200 üzerinde öğrenci üye kaydı gerçekleştiren bir odayız.

Üniversiteler ile ciddi birliktelikleri olan, genel merkez ile diyalogları kuvvetli, MYK Yedek Üye ve Denetleme Kurulu Üyesi veren, Bursa Archifest gibi ulusal camiada yankı bulmuş dev bir organizasyonu 2 kez gerçekleştiren, genç fikirlerin aktif olduğu, toplumun ve şehrin gözünde saygınlığını artıran bir oda haline geldik..."

Genel Merkez MYK'da yedek üye olarak görev yapan kişi eski başkanlardan Nizamettin Kaya: Denetleme Kurulu'nda ise Nazlı Yılmaz Özşahin yer alıyor.

Geçmiş dönemde oda genel merkezi ile kavgalı olan ve toptan istifa resti çekerek olağanüstü genel kurula dek giden yönetimin aksine, uyumlu ve onay gören bir yaklaşım içindeler. Ömer Faruk Şahin sürdürülen çalışmalara da atıfta bulundu:

"Aslında yapacaklarımız ise şimdi önümüzde bizleri bekleyen bu yeni dönemde başlıyor.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi şu anda; İznik UNESCO sürecinde Danışma Kurulu'nda yer almakta.

 İmar yönetmelikleri konularında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalarda bulunmakta.

Kentsel dönüşümde söz konusu mağduriyetlerin çözümünde rol sahibi olmuş ve Kükürtlü gibi yeni başlayacak kentsel dönüşüm süreçlerinde geçmişteki hata ve mağduriyetlerin oluşmaması adına katkı sağlamakta olan bir oda görevindedir.

Aynı zamanda dönüşüm süreçlerinin sağlıklı kent dinamiklerine ve mesleki kaidelere uygun olarak gerçekleşmesi için aktif rol oynamaktadır."


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ETKİN MÜDAHİLLİK

Ömer Faruk Şahin, kentsel dönüşümler başta olmak üzere etkin olmak zorunda olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bizler farkındayız ki daha çağdaş bir mimari miras bırakmak adına başta kentsel dönüşümler olmak üzere tüm kent ölçeğindeki projelerde etkin olmak zorundayız.

Ayrıca odamızın hazırladığı 50 maddelik Kükürtlü Kentsel Dönüşümü ile ilgili manifesto Bursa Büyükşehir Meclisi'nde bütün kent dinamikleri ile paylaşılmış ve birçok noktada katkı sağlamıştır.

 Mudanya'da bulunan ve üzerinde AVM yapılmış olan Myrleia antik kentine ait yaşanan süreci ulusal basına taşıdık. Bu sürecin çözümü ile tamamlanarak bölgenin turizme açılması ve kente değer katması için gerekli çalışmaları başlatan oda olduk. Tophane'deki Saat Kulesi restorasyon çalışmalarına katıldık. Bitinya dönemine ait yer altı galerilerinin yine şehre ve turizme kazandırılması ile ilgili çalışmaların içinde bulunmaya devam edeceğiz."

Şahin, sağlık turizmi projelerini de desteklediklerini söyledi.

Ömer Faruk Şahin'in gündeme getirdiği konulardan biri de Mimarlar Odası Akademi oldu. Proje kapsamında özellikle de yeni mezun genç mimarların üniversitedeki teorik bilgilerini mesleki uygulamalarla pekiştirmek ve mesleki alanlarını çeşitlendirmek üzere çalışmalar yapılacak.
Mimarlıkta Değişim Hareketi Yönetim Kurulu asıl adayları şu isimlerden oluşuyor:

"Ömer Faruk Şahin, H. Aşkın Şencan, Nazlı Yılmaz Özşahin, Murt Emrah Saka, Özden Seçil Tülü, Ali İskeçeli, Fatih Tiryaki."

YAPI VE YAŞAM FUAR VE KONGRESİ DÜZENLENECEK

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ömer Faruk Şahin; Şehir Plancıları Odası ile son dönemde ilişkilerin güçlendirildiğini ve görev paylaşımı yaptıklarını söyledi. Mimari yarışmalarla ilgili soruyu "Yarışmaya katılan projeler kadar jüride yer alanlar da önemli. Ayrıca yarışmalarda öyle koşullar isteniyor ki, yenilikçi genç mimarların o koşulları yerine getirmesi de pek mümkün olmuyor" diyerek yanıtladı.

Sıkça Archi Fest'i gündeme getiren Şahin özellikle genç mimarlar ile öğrencilerin gösterdiği ilgiye dikkat çekti. Yapı Yaşam Fuar ve Kongresi ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Yapı Yaşam'ı canlandırmak istedik. Ama yenilikçi bir fikre ihtiyaç vardı. Orhan Efe ve Bora Akçay ile Yapı Yaşam için çalışma yaptık.

İsim hakkı şimdi faal olmayan bir firmada kalmış. Uluslararası katılımlı kongre oldukça maliyetli. En önemli yanı da o. Artık odaların eskisi gibi geliri yok. Biz Yapı ve Yaşam olarak birkaç kurum ile birlikte düzenleyeceğiz."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.