Hava Durumu

Mor Salkım'dan Türkiye'ye örnek projeler

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 06:00

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, kadının güçlendirilmesi, kadına ve çocuğa, insana şiddetin önlenmesi için panel, sempozyum, sergi, yarışma, broşür, afiş, kitapçık, film gösterimi gibi etkinliklerin yanı sıra kimi zaman çalışmalarını pazar yerine, kahvehanelere taşıyor. 
Mor Salkım, kovid-19 salgını sürecinde saha çalışmalarında Türkiye'de ilk olan hatta örnek alınan iki projeyi de hayata geçirdi.

'ŞİDDETİ FRENLİYORUZ'

Bunlardan ilki 6 Mart'ta tanıtımı yapılan "Şiddeti Frenliyoruz" projesiydi. Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler arasında protokol imzalanmıştı.


Üzümcüler; kadınların şiddet ortamından uzaklaşırken özellikle gece taksi kullandıklarını, taksi şoförlerinin şiddet gören kadını nereye götüreceği yönünde bilgi eksikliği olduğunu gördüklerini ve buradan hareketle projeyi oluşturduklarını anlattı...

Projenin tanıtımı 6 Mart'ta yapılmış ancak akabinde salgın süreci başlamıştı. Üzümcüler eğitimlerinin önceden tamamlandığını anlattı:

"Salgın nedeniyle projenin süresini uzattık. Durak ziyaretleri yapacağız. 600'e yakın kişiye eğitim verdik. Mudanya Şoförler ve Otomobilciler Odası da katıldı. Özellikle de salgın sürecinde projenin yararını çok gördük. Manifesto duraklara afiş olarak asılacak. Proje kasım ayında sona erecek, hazırlanan kısa filmi kamuoyu ile paylaşacağız."

'ŞİDDETE MASKE OLMA'

20 Temmuz'da Mor Salkım Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler ile Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin arasında "Şiddete Maske Olma" projesinin protokolü imzalandı.  

Üzümcüler "Kovid-19 salgını süresince gördük ki şiddet mağduru kadınların en çok başvurdukları yer Eczaneler. Yanık, kesik, darp sonrası bereler için merhem, ağrıkesici, yara bandı alıyorlar. Biz kadınların her zaman kullanacakları çantalar, minik broşürler hazırladık. 965 eczaneye çanta ve broşürler dağıtıldı. Çok başarılı bir proje, örneği yok. Şimdi eczaneleri ziyaret etmeye başlayacağız, anket yapacağız ve 25 Kasım'da 'Şiddete Maske Olma' sloganı ile billboardlarda yerimizi alacağız" dedi.

KADININ GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Dilek Üzümcüler'e özellikle de şiddet mağduru kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını sordum, anlattı:

"2019 yıl sonu itibarıyla Mor Salkım, 7 bin 500 kadın 4 bin 850 çocuğa bire bir dokunmuştur... Şu anda destek verdiğimiz 500'e yakın çocuk, 400 civarında kadın var... Hayatlarını kurmaları için ikinci el eşya desteği yapıyoruz. Hasta çocukların anlaşmalı yerlerden ilaçlarını alıp takibini yapıyoruz. Eğitim desteği veriyoruz, çocuklara atölyeler yapıyoruz, psikologlar eşliğinde eğitim veriyoruz. Ramazan ve yeni yılda gönüllülerimizin desteği ile onlar için yemek düzenliyoruz. Ramazanda erzak paketi yerine kart kabul ediyoruz, onlarla alışveriş yapıyorlar. Ayrımcılık yapmadan, ötekileştirmeden, muhtaç düştüğünü hissettirmeden kadının güçlenmesi yönünde destek veriyoruz."

İstihdam konusunda ne yaptıklarını ise şöyle özetledi:

"Protokol yaptığımız firmalarda kadınlara iş buluyoruz. Biz de bu fabrikalardaki şiddet gören kadınlara isimleri gizli kalmak kaydıyla hukuki ve psikolojik destek veriyoruz. Yüzlerce kadına iş bulduk. Bazılarının can güvenliği nedeniyle gizlilik ve koruma kararı var, onlar evde fason çalışıyor, dikiş makinesi bulduk. Çocuk bezi, kırtasiye, mama gibi malzemeleri bağışçılar yolladığı sürece eşit olarak dağıtıyoruz. Biz yardım derneği değiliz ama kadının ilk aşamada güçlenmesi için bu desteğe ihtiyacı var."
Bugüne Mor Salkım tarafından pek çok kadına sıfırdan ev kurulduğuna, eşya teslim edildiğine, çocuklara destek olunduğuna tanık oldum. Ama tek kare fotoğraf bile almadım! Mor Salkım ilkesel olarak ne verdiği desteğin ne de destek verilen kişinin fotoğraflarını yayınlıyor!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.