Hava Durumu

Mudanya Belediyesi ihtiyaç sahiplerinin yanında...

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2020 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2020 06:09

Mudanya Bursalıların hafta sonu ziyaret edip hava almak adına en çok tercih ettiği ilçelerimizin kesinlikle başında geliyor.

Bunda deniz ve tarih kadar kente yakın oluşu da etkili. Gerçi Tirilye ya da Kumyaka'ya gitmek isterseniz, hafta sonları konvoya dönüşen bir araç trafiğine katlanmak zorundasınız. Ama her şeye karşın gidilen yer çekilen trafik çilesine değiyor...

Şu anda dışarıda hava çok güzel, baharı yansıtan, ılık bir gün. Mudanya'daki arkadaşlarla konuştum, hava o kadar temiz ki; burası şahane; "Balkonlardayız" diyorlar. Hoş Bursa'nın her yanından, yöresinden konuştuğum insanlar havanın berraklığından dem vuruyor. Dün haberlerde vardı;  İstanbul'un havası o kadar temizlenmiş ki; Uludağ görülür olmuş... Haberi okuyunca çocukluğumda Uludağ Bakacak'tan Marmara Denizi ve adaları gördüğümüz zamanı hatırladım... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesine girip bir bakayım dedim. Bursa'nın her yeri "Yeşil" ile kodlanmış; yeşilin anlamı olabilecek en temiz en iyi kalitede hava anlamına geliyor. Ne yazık ki o havadan ancak evimizin pencerelerini açmak suretiyle yararlanabiliyoruz!..

İYİ Kİ YASAK VAR!

Bugün pencereden dışarı bakarken ve bahçemde hava alırken "İyi ki sokağa çıkma yasağı konmuş!" dedim... Bu kadar güzel bir havada, hafta sonu insanları evde tutmak çok zor olurdu. Benim bile kendimi Mudanya'ya atasım geldi...

"Gitmişken torunlarımı da görürdüm" diye düşündüm. Şunun şurasında 1,5 ay öncesinin normali artık hayalimiz oldu.
Deniz göresim var; gözlerimin maviye bulanası var; deniz havasını içime çekesim var... Ah bu bahar, ah bu güneş... Çok kışkırtıyor insanı!..
Durmadan "İyi ki yasakladılar!" diyorum...

Benim gibi kurallara uyan biri bile kendini sokağa atmak istiyorsa; kuralsız yurdum insanlarının kuzular gibi çayıra çimene yayılacağı ortada!
Bazen "Zor" gerekiyor, insanları yerinde, evinde tutabilmek için!..

Gittim pencerenin perdesini çektim. Güneş o kadar baştan çıkartıyor ki, yazının da şirazesi kayıp gidiyor...

MUDANYA'DA SALGININ EĞRİSİ DÜŞÜK

Mudanya dedik ya... "Mudanya'da koronavirüse karşı neler yapılıyor?" dedim ve Başkan Hayri Türkyılmaz'ı aradım. Normalde telefonu açardı ya da geri dönerdi... Dönmedi.
Ben de basın bürosunu aradım, oradaki arkadaşlarla görüştüm ve bilgi aldım...

Koronavirüs salgınının ilk başladığı günlerde ortalıkta bir çakma hasta ve ölüm listesi dolaşmaya başlamıştı; liste başı Mudanya'ydı. Listeyi görünce çok da şaşırmıştım.

Zira Mudanya'da sanayi yoktu. Araç sirkülasyonu yüksekti ama onlar da tur atıp gidiyordu... Olsa olsa Tirilye'de olurdu, çok sayıda yabancıyla temas yüzünden... Yaş ortalaması yüksekti; eğitim düzeyi de öyle. Emeklisi fazla olan bir kentti. 

Listenin sahte olduğu çıktı ortaya. Mudanya an itibarıyla koronavirüs vaka sayısının, hastanede yatan ağır hasta sayısının ve ölümlerin en az olduğu ilçe...

Bunda başta da dediğim gibi sanayinin olmayışı, Mudanya sakinlerinin kurallara uyuşu etkili oluyor. Mudanya'daki arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre, vakalar Güzelyalı'da yoğunlaşıyor. Tek tük, kırsal mahallelerde yani köylerde ortaya çıkıyor.

14 GÜN BOYUNCA DEZENFEKTE EDİLİYOR

Mudanya Belediyesi yetkililerinden aldığım bilgilere göre; koronavirüs pozitif çıkan apartman ya da sitelerde 14 gün boyunca her gün ayrıntılı dezenfekte işlemi yapılıyor. Ayrıca Güzelyalı'dan itibaren tüm apartman ve sitelerde dezenfekte işlemi başlatılmış... Binalarını kendileri dezenfekte etmek isteyenler için de Belediye Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, küçük dezenfektan kapsülleri hazırlamış. Talep edene veriliyor.

Koronavirüs salgınında Mudanya Belediyesi'nin başka yaptıkları çalışmalara gelince; yetkililer şunları söylüyor:

"25 bin maske dağıtıldı Mudanya'da. Ayrıca belediye olarak 3D siperlikli maske üretmeye başladık. Her gün sahada Mudanyalılara hizmet eden belediye personeline dağıtılacak. İhtiyaca göre üretim artırılıp sağlık çalışanlarına da destek olmayı hedefliyoruz."

Mudanya Devlet Hastanesi pandemi hastanesi değildi, ancak orada da koronavirüslü hastalar varmış; muhtemelen ağır olmayan vakalar. Ayrıca Mudanya Devlet Hastanesi bünyesinde, özellikle kırsal mahalleler ağırlıklı yürütülen hekim ve hemşirelerin de ekipte olduğu evde sağlık kontrolü hizmeti de var. Korona günlerinde de bu hizmet aksamadan sürüyor...

ZEYTİN DALI VE UĞUR BÖCEĞİ / İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK

Peki Mudanya Belediyesi başka neler yapmıştı? Mudanya Belediyesi'nin tam da bugünün sıkıntılarını göğüsleyebilecek iki önemli ve başarılı projesi vardı: Zeytin Dalı ve Uğur Böceği...
Bu iki proje ile Mudanya'da ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşılıyordu. Yani Mudanya Belediyesi'nin elinde hem bir deneyim hem de veri havuzu vardı...

Yetkililer şunları anlattı:

"Hem kırsal mahallelerde yani eski tabirle köylerde hem de merkezde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan herkese, ayrıca ihtiyaç sahipleriyle 'Zeytin Dalı'nda kayıtlı olanlara bir ay yetecek kadar gıda ve temizlik maddesi dağıtıyoruz. 5 bin 800 kişiye ulaştık. Her gün evine ekmek ya da ilaç götürdüğümüz 2 bin 100 kişi var. Oluşturduğumuz Vefa Destek Grubu aracılığıyla tüm Mudanya'ya dağıttık.

'Uğur Böceği' projesi kapsamında bir ay içerisinde 702 vatandaşımıza da evde sağlık hizmeti verdik. Bu çalışmaya saç ve tırnak kesimi gibi öz bakım hizmetleri de dâhildi.

Geçen hafta sokağa çıkma yasağında, fırıncılarla belediye zabıta ekibimiz 75 bin ekmek dağıttı."

Biz Bursa'da 65 yaş altı ihtiyaç sahiplerine, sivil inisiyatif olarak sosyal medyadan bir araya gelip destek olmaya çalışıyoruz. Belediyeden yardım mümkün değil! Onlar ancak 65 yaş üstüne destek oluyor. (Talebi ilettik, öğrenmiş olduk. Buralarda eğer kişi 65 yaş üstü değilse iş başa düşüyor; Mudanya'da bu da çözülmüş! Belediye ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında oluyor!..)

Sağlık çalışanlarına özel bir çalışmaları var mıydı? Varmış anlattılar:

"Sağlık personelinin bizden taleplerini hızla karşılamaya bakıyoruz. Mudanya Devlet Hastanesi pandemi hastanesi olmadığı için sağlık personeli şimdilik evlerinde kalıyor. Biz ücretsiz ulaşımı üstlendik. Tahsis ettiğimiz araçlar Arnavutköy'den Güzelyalı'ya ücretsiz olarak sağlık personelini alıyor hastaneye götürüyor, akşamları da alıp evlerine ulaştırıyor."

Ve Mudanya Belediyesi yetkilileri; Mudanyalılara, koronavirüs salgın kapsamında alınan tedbirlere ve kurallara uydukları için teşekkür ediyor.

Gittim, perdeyi çektim, camı açtım. Güneş ve temiz hava odaya doldu. Gözümü kapadım; kendimi Arnavutköy'de Marina'nın oradaki küçücük koyda hayal ettim. Hepimiz bıktık, hepimiz bezdik de ya sabır! Bugünler de geçecek. Delip geçecek ama geçecek!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.