Hava Durumu

Mustafakemalpaşa'da Manda Evi'nden Paşalar Fili'ne

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2019 10:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 10:03

Mustafakemalpaşa; Karaoğlan Manda Evi, Suuçtu Şelalesi, Tümbüldek Kaplıcaları ve Paşalar Kazı alanı' gibi tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle turizmde iddialı.

Bursa Mustafakemalpaşalılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, kısa adıyla Paşader tarafından düzenlenen etkinlikte Mustafakemalpaşa'nın  doğal ve tarihi zenginlikleri Bursa basınına tanıtıldı.

Paşader' in öncülüğünde Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen geziye Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Başkan yardımcıları Erol Pektez, Fatma Kocaman ile belediye bürokratlarının yanı sıra Bursa Milletvekili Mustafa Esgin; Paşader Başkanı Kıvanç Atmaca ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Paşader hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Kıvanç Atmaca "Derneğimiz Bursa'da yerleşik Mustafakemalpaşalılar tarafından 1992 yılında kuruldu. En başta eğitim diyerek yola çıkan Paşader olarak  lisans eğitimi gören öğrencilere burs vermeyi sürdürüyoruz. Bursa'da 150 bin Mustafakemalpaşalı var. Derneğimizin üye sayısı 2 bin 100. Mustafakemalpaşa neredeyse biz oradayız" dedi.  Suuçtu Şelalesi, Manda Evi, Paşalar Kazı bölgesi ile Tümbüldek Kaplıcalarından oluşan  gezi  güzergahının ilk durağı Karaoğlan Manda Evi oldu. 

KÖY KADINLARI VE KARAOĞLAN  MANDA EVİ

Proje hakkında bilgi veren Başkan Mehmet Kanar, BEBKA, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge ve Mustafakemalpaşa Belediyesi paydaşlığında hayata geçirildiğini, örnek bir proje olduğuna dikkat çekerek "Kırsal kalkınma kapsamında bu tür projeleri desteklemeyi sürdüreceğiz. Mustafakemalpaşa yöresinde bin 200 civarında manda varlığı var. Bu projeyle manda ürünlerinin değerlendirilmesinin de yolu açılmıştır, 458 bin lira destek yatırımıyla hayata geçirildi" dedi.

Projenin köydeki ayağı olan Karaoğlan Köy Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Gülcihan Ayaz, yaptığı konuşmada proje hakkında bilgi verdi. "Köyümüzde manda diye yola çıktık.Manda asla asimile olmadı. Etiyle, sütüyle her şeyiyle doğal. Eskiden ne ise şimdi de aynıdır" diyen Gülcihan Ayaz, manda varlığının sürdürülebilirliği için böyle bir projeye dahil olduklarını anlattı.

 Ayaz, "Proje kapsamında 1951 yılında yapılan muhtarlık binası tadilat gördü, restore edildi, Manda Evi olarak hizmet vermeye başladı. Bu arada biz kadın derneği kurduk. Daha iyi şartlarda, daha verimli, daha iyi şeyler yapmak istiyoruz. Manda ürünlerini ve yöremizi herkese tanıtmak istiyoruz" dedi.

 15 MİLYON YILLIK PAŞALI FİLİ

Paleontolojik döneme ait Türkiye'nin en önemli kazılardan biri de Mustafakemalpaşa Paşalar Mahallesi'nde yürütülüyor.  Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi  Öğretim Üyesi Prof. Dr Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığındaki kazı çalışması 36 yıldan beri sürüyor. Paşalar mahallesi dünya paleontoloji tarihine Paşalar Fili olarak geçen 15 milyon yıl öncesinde yaşamış olan fil dahil olmak üzere pek çok fosilin bulunduğu bir alan.  

Prof. Dr. Berna Alpagut Paşalar'daki fosillerin 1964 yılında orman yolu açılırken dozer operatörü tarafından bulunduğunu anlattı...
Prof. Dr. Alpagut "İngiltere'deyken İngiliz hocam Türkiye'deki Paşalar buluntularından söz etti ve burada bir çalışma yapalım, dedi. Böylece 1983 yılında başladık, o yıldan beri de sistemli olarak çalışmamızı sürdürüyoruz. Burası Gönen çanağı denen geniş düzlüğün güney ucunda  ince bir şerit gibi uzanan bir yatak" dedi.

27 dönümlük alandaki buluntuların 15 milyon yıl önceye tarihlendiğini paylaşan Prof. Dr. Alpagut buluntuları hızlı akan nehirlerin getirdiğini Türkiye'de paleontolojik döneme ait 12 fauna yer içinde paşaların en eskisi olduğunu söyledi.  Alpagut "İki kez yataklanma olmuş, cımbızla topluyoruz. S u içinde kırılmalar yaşanmış. Biz büyük küçük ayırmıyoruz, hepsi bizim için önemli. Dişler daha sağlam kalabilmiş. Paşalara özgü bir fil bulduk.  Paşalar fili; çok önemli bir bulgu. Günümüz fillerinden küçük ve dişleri dışa değil içe dönük. Yine bugünkü atlardan daha küçük olan bir at türü yaşadığını saptadık.  Yöredeki  hayvan varlığı önceki yayınlarda 58'di, şimdi 63 oldu. İklim değişikliği olan yerlerde 5 milyon önce kuruma yaşandı. Hayvanların besleneceği otlaklar yok oldu. Türler tükendi. Biz bu tükenen türleri burada bulduk" dedi.

Prof. Dr. Alpagut'un yapmış olduğu sunumda zürafadan gergedana pek çok hayvan türü yer alırken, buluntuları ise Bursa Müzesi'ne teslim ettiklerini, bir kısmının ise müzede sergilendiğini anlattı. Ardından da Nilüfer Halilİ İnalcık Bilsem ve Mustafakemalpaşa Bilsem ile yürüttükleri Düş Kazısı projesi kapsamında üretilen paşalı fili seramiklerinden plaketleri Başkan Mehmet Kanar ile Bilsem yetkilisine takdim etti...


BİR MUSTAFAKEMALPAŞA EFSANESİ: SUUÇTU ŞELALESİ

Suuçtu Şelalesi Mustafakemalpaşa'da en çok bilinen doğa harikası. Türkiye'nin her yerinden ziyaretçinin geldiği, yaz mevsimi boyunca da en çok Arap turistleri ziyaret ettiği bir yer. Ulaşımı biraz zor. Birinci derece SİT alanı olduğu için araçlar için park ciddi bir sorun.  Kimi sürücüler araçlarını yanlamasına, kimisi de enlemesine park etmiş! Geliş ve gidişler farklı yollardan veriliyor. Dönüş yolunda genişletilme çalışmaları var. Suuçtu Şelalesi  38 metre uzunluğunda, 465 rakımda.  Ayrıca şelalenin bulunduğu bölge görkemli kayın ağaçlarıyla göz dolduruyor. Havası da ilçe merkezine göre oldukça serin. Sit alanı olduğu için  Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin işlettiği küçük kafeteryanın dışında şimdilik fazla bir tesisleşme yok. Tabiat Parkı 10 Hektardan 43 Hektara çıkartılmış.  Kafeterya, mescit,  seyir alanları projeler de dillendirildi.  Şelalenin bulunduğu alanda piknik yapmak yasaklanmış. Üst tarafta kayın ağaçlarının altında yapılabiliyor.

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA KOBİ SANAYİ BÖLGESİ

Suuçtu'nun biraz yukarısında kayın ormanının içinde düzenlenen toplantıda Başkan Mehmet Kanar yaptığı konuşmada belediye hizmetleri hakkında bilgi verdi:

"Seçim öncesi bir stratejik plan hazırladık. Halkın ihtiyaçlarına göre. Temel problemlere eğildik. Altyapı ve  içme suyu yapan başkan bir daha seçilmez deniyor. Razıyım.  Altyapı  çok kötü. 40 yıllık içme suyu var. Büyükşehir ile devam eden içinde cep sinemaların, tiyatronun, atölyelerin olduğu Gençlik ve Spor merkezi yatırımı var. Bir de üçüncü köprü, Mustafakemalpaşa'nın yüzde 35, 40 civarında ulaşım sorununu çözecektir. Yine ilçemizde belediyeye ait yerleri, ikişer, üçer katlı olmak üzere planladık. KOBİ sanayi bölgesini  planladık. Başvurularımızı yaptık.  Hayata geçerse hem OSB'ye gelecek yatırımın teknik ve insan altyapısını oluşturacak hem de gençlerimiz çalışmak için başka yere gitmeyecek... Tümbüldek Kaplıcaları'nı ise sağlık turizmi olarak planlıyoruz."

MUSTAFAKEMALPAŞA OSB'YE BÜYÜK YATIRIM

Milletvekili Mustafa Esgin ise şunları söyledi:

"Bursa 14,9 milyar dolar ihracatla İstanbul'dan sonra ikinci sırada. Tarımsal potansiyelimizi önemsiyoruz. Türkiye'de salçalık domatesin  yüzde 58'inden fazlası burada üretiliyor.  Burası doğa harikası bir cennet. Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin yapmakta olduğu çalışmalar var. Termal turizm yatırımları ile 3. Yaş merkezi olacak yerler var. KOBİ OSB önemli. Bunları halkımızla birlikte yapacağız. Güçlü siyaset ile yapacağız."

Esgin ve Kanar'ın verdiği bilgiler arasında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'ndeki 10 büyük yatırım arasında Mustafakemalpaşa OSB'de boş olan yüzde 45'lik alanda büyük bir yatırımın olacağı da yer aldı.

TÜMBÜLDEK KAPLICALARI

Etkinliğin son durağı ise Tümbüldek Kaplıcalarıydı. Muhteşem bir doğanın ortasındaki kaplıcaların bulunduğu yerde piknik alanları da var. İlçeye 15 kilometre uzaklıkta olan yörede kaplıcaların tarihi çok eski. Tümbüldek kaplıcası 1895'te Eczacı Eşref Bey tarafından yapılmış, 1935 yılında ise belediyeye geçmiş.  Kadınlar ve erkekler kısmı olan hamamlar dönemin belediye Başkanı Mahmut Çolakoğlu tarafından onarılmış. Halen belediyeye ait 30 odalı pansiyon ile çevrede ev pansiyonculuğu yapan birkaç tesis var.  Şimdi ise yörenin termal turizme açılması hedefleniyor.

'BİZ GELDİK, HİZMET EVİNİZDE'

Etkinlikte Politics Araştırma'dan  Recep Güven, "Biz Geldik, Hizmet Evinizde" projesi hakkında ön bilgi verdi. 10 kişilik belediye personelinin belediye birim işleyişlerinden kamu kurum hizmetlerine dek pek çok konuda eğitimden geçtiklerini 16 Eylül itibariyle de sahaya ineceklerini anlattı. Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise şunları söyledi:

" Bu proje öncelikle ihtiyaç sahiplerine ulaşmak adına oluştu. Ardından da şikayet, talep  ve önerilerin değerlendirileceği bir sistem ve ekip kuruldu.  Bu ekip, vatandaşlardan gelen şikayet, talep ve önerileri ev ev gezerek tespit edecek ve anında çözüm için gerekli işlemleri benim adıma yapacak. Esnafı ziyaret edecek, aynı şekilde talep, şikayet ve önerileri alacak. İlçemizde fakirliğini, ihtiyaçlarını söyleyemeyen, çöplerden gıda toplayıp bunlarla yemek yapanlar var. Biz bunlara son vereceğiz. Artık kimse çöplerden gıda maddesi toplayıp yemek yapmayacak. Bu benim vebalim."

Vatandaşların bazı hizmetlerin büyükşehir tarafından yürütüldüğünü bilmediğine değinen kanar, bu sorunların da çözümü için söz konusu ekibin vatandaşa yol göstereceğini destek olacağını söyledi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.