Hava Durumu

 'Sadece Mimarlık Hareketi' ezber bozuyor

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2020 06:00

Mimarlar Odası Bursa Şubesi kent için önemli odalardan biridir. 11 ve 12 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan kongrede odayı 2020-2022 yılları arasında yönetecek olan ekip seçilecek.

Genel kurulda yarışacak olan Etkin Mimarlık Hareketi 2016-2018 dönemi yönetiminin devamı olan bir gruptur... Mimarlıkta Değişik Hareketi'nin öncüsü ise Ömer Faruk Şahin başkanlığındaki mevcut yönetimdir.

26 Aralık tarihinde yazdığım köşe yazısında "Şimdilik iki liste seçime katılıyor. Bu saatten sonra üçüncü bir liste seçime girse de kazanma şansı sıfırdır" diye bir saptamada bulunmuştum. Yıllardır akademik odaları izleyen biri olarak edindiğim kongre deneyimlerinden yola çıkarak bu değerlendirmemi yapmıştım. Normal koşullarda böyle olurdu...

Ancak Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nde normların dışında bir ekip ve aday var:

Muhsin Kapuci ve "Sadece Mimarlık Hareketi"...

Dün YeniDönem gazetesini Muhsin Kapuci ve Bora Akın ziyaret etti. Sahiden de tüm kongre geleneklerini altüst eden, ezber bozan bir yaklaşım ve bakış açısına sahipler.
Hazırlık süreleri çok kısa olmasına karşın, gördüğüm kadarıyla da epeyce yol almışlar.


Her şeyleri ile sıra dışı bir ekip.  Y kuşağı...
Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyorlar. Deklarasyonlarını, düşüncelerini Instagram'dan paylaşıyorlar.

ODAYA VE MİMARA MEKTUP

Yaptıkları sıra dışı işlerden biri de "Oda'ya" ve "Mimara" mektup göndermeleri... Genç kuşağın "Mektup" sözcüğünü bile unuttuğunu düşünürken birilerinin bu kadim sözcüğü güncellemesi ne güzel...

Mesela Oda'ya gönderdikleri mektup şöyle başlıyor:

"Merhaba Oda;

Biz seni seven ama hiç tanışmadığın üyeleriz. Yazdıklarımızı okuduktan sonra bizim kim olduğumuzu merak edip isimlerimizi öğrenmek isteyeceksin, ama biz isimlerin oluşturduğu değil ortak fikirlerin bir araya getirdiği bir grubuz.

Şimdiye kadar alıştığın tarzda; arkadaş grubu, ortak dünya görüşleri vb. sebeplerle birleşmedik. Mesleğini seven ve senin iyi yerde olmanı isteyen mimarlar olarak adlandırabilirsin bizi. Senin hakkında söz söylemenin 'odacı mimar' etiketine sahip olanların değil tüm üyelerin doğal hakkı olduğunu düşünüyoruz biz.

 Bu sebeple 'dost acı söyler' gerçeği gereği sana bazı eleştiriler getireceğiz. Alınmak yok dostuz. Bugüne kadar belli başlı azınlıklar tarafından yönetildin, seni sevenlerden, senden umutlu olanlardan hep uzak oldun."
Mektupta üye sayısının yüzde 30'unun oy kullandığı ve yönetimlerin üye sayısının yüzde 10'unun oyu ile oluştuğuna yönelik bir tespit de var.
 

Tüm metni köşeye sığdırmam mümkün değil. Ama "Konuşma" diliyle yazılmış; geleneksel "maktadır, mektedir, mıştır" gibi makale mastarları kullanılmamış. "Oda'ya Mektup" yazın dili, tekniği açısından sahiden de alışılmadık bir tarz içeriyor. "Mimar'a Mektup" da aynı üslupla kaleme alınmış etkileyici bir metin içeriyor. 

Muhsin Kapuci 32 yaşında; "Sadece Mimarlık Hareketi'nin yönetim kurulu adayları arasında en yaşlısı benim" diyor.

SALT ÇOĞUNLUKLA KONGRE

Ve çok da iddialı:

"Biz seçimi kazanacağız... 2022 yılındaki oda genel kurulu salt çoğunlukla yapılacak."

Akademik odalarda kongrelerde her yıl katılım biraz daha düşüyor. Mimarlar Odası Genel Kurulu da son yıllarda yüzde 30-32'lik bir katılımla gerçekleşiyor.

Oda Genel Kurulu'nun salt çoğunlukla yapılacağını söylemek aslında çok da büyük bir iddia içeriyor. Oda şudur; Mimarlar Odası'nda katılımcılığı maksimum seviyeye artırıp üyelerin oda ile diyaloğunu güçlendirmek. Bu da üye ile çok güçlü bağ kurmaktan, komisyonları etkinleştirmekten, akademik odalarda dip yapmış olan katılımcılığı sağlamaktan geçer... Akademik odalarda çok uzun süredir salt çoğunlukla yapılan kongre hiç görmedim.
Muhsin Kapuci diyor ki; "10 yıldır mimarım, 6 yıldır serbest çalışıyorum. Oda'nın bana bir kez ulaşmışlığı, muhatap almışlığı yok. Benim gibi olan ve düşünen çok sayıda arkadaşımız var. Görüştüğümüz genç mimar üyeler arasında ilk kez seçime gelip oy kullanacağını söyleyen çok sayıda arkadaşımız var..."

YÖNETİM KURULU ADAYLARI GENÇ MİMARLAR

Sadece Mimarlık Hareketi'nin yönetim kurulu aday listesi şu isimlerden oluşuyor:

 " Asil; Muhsin Kapuci, F. Zehra Höçük, Bora Akın, Yasemin Halil, Mustafa K. Boyacı, Salih Orkun Kasa, Mertcan Ara...

Yedek; Nur Kaplan, Ercan Çelikkıran, Betül Arkın, Hasan Aydın, Özlem Kumru, Talip Denizciler, Hülya Çilingiroğlu..."

İnceledim, gerçekten de bugüne dek yönetim kurulu üyeliği yapmış bir isim yok. Bu yönüyle de Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nde bir ilke imza atmış oluyorlar. Zira eski yönetimlerden bir iki ismi listeye almak ve "Tecrübe ile dinamizmi buluşturmak" bir gelenektir.

Muhsin Kapuci iddiasını şu sözlerle pekiştiriyor:

"Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin 2 bin 400'e yakın üyesi var. Onların dışında odaya kayıtlı olmayan çok sayıda mimar var. Yeni işe girmiş ya da yeni mezun olup da 'iş bulamadım, odaya neden aidat yatırayım?' diyen mimarlar da var. Biz 3 bin kadar mimarız Bursa'da. Odaya yılda bir kez uğrayan üye sayısı 100'ü geçmez. Biz tüm üyelere ulaşacağız. "

Yola çıkarken yaklaşık 60 mimar olarak bir araya geldiklerini, yönetim kurulunu odada görev almak isteyenlerden oluşturduklarını anlatırken "Biz üye kulübü gibi olacağız. Mimarca duruş sergileyeceğiz... Çoğulcu bir yaklaşımla herkese dokunan bir fayda oluşturacağız. Katılımcı olarak, herkesi katarak çalışacağız. Oda'nın en büyük sorunlarından biri de iletişim. Önceliğimiz oda ve üye arasında iletişimi sağlamak olacak. İletişimi çözdükten sonra diğer şeyleri çok kolay halledeceğiz. Oda yönetimlerinde insanlar çoğulcu katılımdan kaçınıyor. Çoğulcu olurlarsa yönetimde kendilerine rakip oluşturacaklarını düşünüyorlar."

BAĞIMSIZ BİR HAREKET

Herhangi bir siyasi görüşün vesayeti var mıydı? Bu soruyu da açık ve net bir şekilde sordum:

"Biz gerçekten mimarlığı dert edinmiş arkadaşlarla yola çıkıyoruz. Bu yüzden de adımız Sadece Mimarlık Hareketi. Herkesin bir kişisel dünya görüşü olabilir. Ama o görüşler bir araya gelen 14 kişinin ortak paydası olamaz. Hele de bir akademik odanın hiç olamaz. Herhangi bir siyasi görüşle ilişkilendirilmemiz doğru değildir. Böyle bir şey yoktur. Biz gücümüzü mesleğimizden, mesleğimize olan saygımızdan ve sevgimizden alıyoruz..."

Muhsin Kapuci şöyle bir saptamada bulundu:

"Oda'da mimar olarak talepleri karşılanmayan 2 bin kişiyiz. Oda'da talepleri karşılanan 350 üyeye karşılık talepleri karşılanmayan 2 bin kişiyiz. Biz o 2 bin kişiye tek tek ulaşıyoruz."

Neden aday olduklarını ise şöyle özetledi:

"Biz hep bekleyeniz. Beklediğimiz şeyleri Oda'da birilerinin yapamayacağını anladık. Artık üye olarak Oda'dan umudumuz kalmamıştı. 'Artık bizim zamanımız geldi' dedik. O umudu odada yeşertmek adına yola çıktık. Biz mimarları Oda ile barıştıracağız..."

4 Ocak Cumartesi akşamüzeri saat 19.00'da Görükle'de Vitrin Kafe'de genç mimarlarla birlikte geniş katılımlı bir toplantı düzenleyecekler. Önümüzdeki günlerde bir de kente mektup yazacaklar.

Gördüğüm kadarıyla Sadece Mimarlık Hareket iddialı ve bağımsız bir grup profili çiziyor ve bir kongre klasiği olan tavşan adaylıkla yakından uzaktan alakaları yok.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.