Hava Durumu

Neden yıkılmasına göz yumuldu?

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2020 06:00

Nilüfer Belediyesi, Özlüce'de metruk haldeki yapıya sahip çıkmış ve 2006 yılında Anıtlar Kurulu'ndan projeyi onaylatarak gerekli izinleri almış ve binayı restore ederek 2009 yılında Özlüce Kültürevi olarak faaliyete açmıştı.

1896 yılında yapılan Kilise, mübadelede Yunanistan'dan Türkiye'ye gelenler tarafından Özlüce'ye iskân döneminde camiye dönüştürülmüştü.  

Özlüce Camisi yapıldıktan sonra bina kullanılmaz olmuş ve harabeye dönüşmüştü. Nilüfer Belediyesi de 2006'da Anıtlar Kurulu'ndan gerekli izinleri alarak orayı restore etti ve 2009 yılında kültür merkezi olarak halkın hizmetine sundu...

Sorun yoktu...

Nilüfer Belediyesi, Merkez'de kültür etkinlikleri düzenlemeye başlamıştı... Başta izin veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü daha sonradan dava açtı. 2013 yılında Kültür Merkezi Nilüfer Belediyesi'nden alındı. İnesiye Köyü Cami Vakfı'na tescil edildi...

 Vakıf malları kadim emanetti. Emanete sahip çıkılması beklenirdi. Peki, öyle mi oldu?

Aradan 7 yıl geçti. Binaya çivi çakılmadı.

Peki, çivi bile çakmayacaktınız madem, neden orada halka hizmet verilmesi engellendi?
Madem orası İnebey Köyü Cami Vakfı'na aitti, neden camiye dönüştürülmedi?

Vakıf malının yıkılmasına göz yumuldu?..

SÜREKLİ UYARIDA BULUNULMASINA RAĞMEN!..

Nilüfer Belediyesi'nin yaptığı açıklamada, yapıda çatlak oluşmaya başladığı ve bu durumun Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bildirilerek yıkılma tehlikesine dikkat çekildiği yer alıyor.
Nilüfer Belediyesi, 2016 yılında tekrar girişimde bulunarak binanın tadilatını yapmak üzere yeniden kendilerine tahsisini talep ediyor...

Ama Vakıflar Müdürlüğü ibadethane dışında bir amaçla kullanılmayacağını, binanın camiye dönüştürüleceğini bildiriyor.

Yapıdaki çatlaklar derinleşince 2019 yılında Nilüfer Belediyesi binanın her an yıkılabileceği önerisinde bulunarak yapının tekrar kendilerine kiralanmasını talep ediyor..

Yine ret cevabı alıyor...

Nilüfer Belediyesi sürekli uyarıda bulunuyor...

Ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü binayı ne cami olarak restore ediyor ne de Nilüfer Belediyesi'nin binayı onarmasına izin veriyor...

VE GECEYARISI ÇÖKÜYOR!

Ve tescili tarihi bina gece yarısı daha fazla ayakta kalamıyor.
Yıkılıyor. Gece yarısı olması bir facianın önüne geçiyor.

Ne oldu? Hani vakıf emanetiydi? Camiydi; neden yıkılmasına göz yumdunuz? Kayıtlı, korunması gereken tarihi eserdi? Onca uyarıya karşın niye korunmadı?

Binayı hem restorasyonu sırasında görmüştüm, hem de Kültür Merkezi olarak açılışına gitmiştim. Ayrıca birkaç da etkinlik izlemiştim. Yıkıldığını öğrenince bir eski Bursalı olarak elbette üzüldüm.

Pırıl pırıl bir binaydı ve çok eminim Kültür Merkezi olarak Nilüfer Belediyesi'nde kalsaydı o binanın çökmesine, yıkılmasına kesinlikle izin verilmezdi! Gereği yapılırdı!..

Yıkılan tarihi binada incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, haklı olarak gördükleri karşısında haklı olarak büyük bir üzüntü yaşadığını söylüyor.

Başkan Erdem diyor ki:

"Biz burayı Milli Saraylar'ın uzmanlarına restore ettirip bugünün parasıyla yaklaşık 2 milyon lira harcadık. Amacımız cami olarak kullanılmayan mekânı, kültür merkezine dönüştürüp korumaktı. Bir kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için biz üzerimize düşeni yaptık.

Ancak Vakıflar, anlamsız bir şekilde tarihi yapıyı elimizden aldı. Ve çürümeye terk etti. 7 yıl boyunca kimse bu yapıya sahip çıkmadı. Kamunun parası bu ihmal yüzünden çöpe gitti. Bunun hesabını kim verecek? Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.