Hava Durumu

Nilüfer'de yatırım önceliği çocuklara

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2019 04:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 04:00

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Hande Koç, Hasiye Yiğitbay YeniDönem gazetesini ziyaret etti. Kutlucan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kutlucan, Sorumlu Yazı İşleri Müdür Turgay Akbulut, Reklam Müdürü Sibel Barutçu ve köşe yazarlarının da hazır bulunduğu ziyaretin gündemi Nilüfer Belediyesi'ydi...

31 Mart yerel seçimlerinden önce pek çok belediye başkan adayı ve başkanı ziyaretimize gelmişti. Seçimden sonra da YeniDönem gazetesi olarak biz yeni ya da yeniden seçilen belediye başkanlarını ziyaret etmeye başlamıştık. Bizi ilk ziyaret eden belediye başkanı ise Turgay Erdem oldu; kendisine bunu hatırlattığımızda "Biz sizi önemsiyoruz. Halkın eli kulağısınız. Eleştirilerinizle, önerilerinizle 5 yıl geçireceğiz" dedi...

'YÜZDE 62'DEN FAZLA OY BEKLİYORDUK'

Seçim sonuçlarını değerlendiren Başkan Turgay Erdem şunları söyledi:

"Yüzde 62 aldık. Daha fazla bekliyorduk. Belediye Başkan adayı gösterildiğimin ikinci günü açıklama yapmıştım; 'Yüzde 62 ile kazanacağız' diye. Referandum sonuçları, 24 Haziran seçim sonuçları ve anketler vardı elimizde. 

Alana çıktığımızda daha fazlası olduğunu gördük. Ancak son bir haftadaki kara propaganda etkiledi, dönüşler oldu. Biz kazanacağımızı, en az yüzde 62 oy alacağımızı biliyorduk. Nilüfer halkı, yapılan hizmetin hakkını veriyor..."

'YANLIŞ YATIRIMLARIN ETKİSİ'

Ve söz hemen belediyelerin mali yapısına geldi:

"Belediyeler son yıllarda ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Bunda yanlış yapılan yatırımlar da etkili olabilir. Bizim Stadyumu yapacak paramız mı vardı? 700, 800 milyon liraya Bursa'nın ulaşım sorununun bir kısmı çözülebilirdi!..

Hafif raylı sistem uzatılırdı, kamulaştırma yapılabilirdi. Zaten illerdeki statları devlet yapıyor. Genel olarak yanlış yatırımlar bütün belediyelere sıkıntı getirdi. Bir de ekonomiden kaynaklı maliyet artışı da etkiledi...

 Personel yoğun, fazlasıyla eleman almışız. Son yıllardaki ekonomik kriz de yatırımları etkiledi... Gelirlerde azalma var. Emlak vergilerinde geçen sene yüzde 20, 30 azalma vardı. Bu yıl daha da derinleşirse yatırımlar kalır...

Sanayi bölgelerinde emlak vergisi bir gecede sıfırlandı. Yıllık 30 milyon liralık gelir gitti. Nilüfer Belediyesi'nin yaklaşık 395 milyon liralık bütçesi var. Geçen yıl 370 milyon lira bütçemiz vardı, 60, 70 milyon liralık arsa satışı yapıldı zorunlu olarak. 12 milyon lira kadar da artırıldı..."

İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin de ekonomiyi etkilediğine dikkat çekerek "YSK kararı açıklandı, dolar fırladı. Türkiye'nin umuda, barışa ihtiyacı var. Önce kendimizle barışalım ki yabancı yatırımcı da "Burada her türlü yatırım yapılabilir" desin ve yatırım yapsın" dedi.

'İNCE ELEYİP SIK DOKUYACAĞIZ'

Ardından da geleceğe yönelik şöyle bir tespit yaptı:

"Bu ekonomik krizin derinleştiği süreçte yatırımları ince eleyip sık dokuyacağız..."

Peki, bu eleğin üstünde kalan, yani ilk öncelik hangi gider kalemineydi, sordum ve şu yanıtı aldım:

"Önceliğimiz personel maaşını ödemek. Belediyenin rutin görevleri olan çöp toplama, asfaltlama gibi rutin işlerini yapmak. Kalanla da önce çocuklara yatırım yapacağız. Çocuklar seçim öncesi bize 'Yeşil alanlar açın. Oyun alanları yapın. Ağaç dikin' demişti. İlk önce onların dedikleri olacak, sonra gençlerin taleplerine yöneleceğiz. Sonrasında da taahhüt ettiğimiz yapısal hizmetlere sıra gelecek. Tabii borçlarımızın bir kısmını ödenebilir hale getirmek de önemli. Ekim ayında stratejik plan yapacağız..."

KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇMAZI

Büyükşehir Belediyesi'nin 0,50 emsal kararıyla başlayan ve binlerce kişinin mağduriyet yaşamasına neden olan kentsel dönüşüm uygulamasına yönelik ise şunları söyledi:

"Orada sorun derinleşti. İlk başladığında Altepe'ye söyledik. 'Sorunlara ve mağduriyetlere sebep olursunuz!' dedik. Davalar başlamıştı, hukuksuzluk söz konusuydu. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bir toplantısında 79 Meclis kararı geçti.

Büyükşehir, yetkisine aykırı imar planlarını meclisten geçirdi. Hukuka aykırıydı. Ardından yeni İmar Yönetmeliği çıktı, o da bir yıkıma neden oldu. Bekleme süresinde Büyükşehir'de de yeni bir imar yönetmeliği uygulamaya geçti, şu anda 17,18 ay geçti, devletin kira yardımı bitti. Herkes bir yerde oturuyor, kirasını ödeyemeyecek duruma düşenler var..."

Bu konuyu Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda sorunu elinde bulduğunu; teknik ekibinin biraz yönlendirdiğini ancak seçim sürecindeki tartışmalardan sonra Alinur Aktaş'ın da bu konuda kararlı olduğuna dikkat çekerek "Bursa'da 0,50 emsal kentsel dönüşüm uygulamalarının yüzde 90'ı bizde, Nilüfer'de gerçekleşti. Şu anda 80'e yakın parselde mağduriyet var. Bu noktada Hükümet'in de bir şeyler yapması gerekiyor" dedi.

FSM'NİN KALDIRIMLARI BÜYÜKŞEHİR'DE

FSM kaldırımlarının bozulduğu ve yıprandığına dair soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Biz 12 metrelik yollarda yetkiliyiz. Ama vatandaş tüm yollarda yetkinin bize ait olduğunu sanıyor ve bize hesap soruyor. Bölgemizdeki tüm eksikliklerin sorumlusu olarak bizi görüyor. FSM'de yol da kaldırım da Büyükşehir yetkisinde.

Biz orta refüjü tramvay geçecek şekilde daraltıp kaldırımları 7 metreye çıkartan, bisiklet yolları olan bir proje hazırlayıp Büyükşehir'e gönderdik. 'Biz yapalım' dedik. Altepe 'Ben yapacağım' dedi. İstanbul'da bir firmaya proje hazırlattığını biliyorum, ama sonrasını bilmiyorum!..

3 kilometrelik bir yol! Rahatlıkla yapılabilirdi. Yaya kaldırımları artık eridi. Bisiklet yolu da standarda uygun değil. Mutlaka el atılması lazım. Büyükşehir bize versin, yaparız. Biz esnafla birlikte dernek kurmuştuk. Kolektif çalışmayla yapacaktık. Aslında Yerel Yönetimler Yasası'nın değişmesi lazım..."

'HİÇ ÖYLE ALGI YAPMADIK'

Büyükşehir'in hizmetlerinin önüne Nilüfer Belediyesi hizmeti tabelası konularak sahiplenildiği iddiasına şu cevabı verdi:

"Biz seçim döneminde de açıklamıştık. Tek bir yerde oldu. Kayapa'da. Oraya tamire gidilmiş, yol güvenliği için konulmuş. Başka bir amaçla değil. Ertesi gün kaldırdık. Biz hiç öyle algı yapmadık."

Başkan Turgay Erdem, Cumhuriyet Meydanı yeri için Milli Emlak'a 180 bin lira civarında kira bedeli ödediklerini anlatarak "Yer altındaki otopark için işletmeciden de 190 bin lira civarında kira aldıklarını anımsattı...

 Ve şunları söyledi:

"İşletmeci firma oraya 15 milyon lira masraf yapmıştı. Biz oraya para veriyoruz. Büyükşehir, Milli Emlak'tan yer istediğinde veriyor ama bize vermiyorlar!..
Veri Dairesi'nin karşısındaki şimdi Büyükşehir'in ücretsiz otoparkı 'Kültür Alanı' olarak geçiyor. Yer Milli Emlak'ın. 'Bize verin, Kültür Merkezi yapalım' dedik. Projesi hazırdı, 'Olmaz' dendi. Orası İhsaniye köylüsünün merasıdır. Sahibi aslında yöre halkıdır. Otoparkı almak için çaba gösteriyoruz. Takas yolu ile almaya çalışıyoruz. Sonuçta bir işletme maliyeti var, maliyeti kadar ücret alacağız."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.