Hava Durumu

Nutuk yasaklanamaz!

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2021 06:00

Geçen hafta içerisinde "Bu kadarı da olmaz!" dedirten bir olay yaşandı. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Türkmen Yörük yurdu olan Mersin Çamlıyayla'da okullarda Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabının dağıtılması, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal tarafından yasaklandı!..

Akla zarar gerekçe ise öğrencileri etkileyebilecek şiddet ve olumsuz örnek teşkil edecek ögeler içermesiymiş! Yaygın basında yer alan haberlere göre yasaklama içeriğinde doğrudan Nutuk'un içeriği ve dolayısıyla da yazarı yani Atatürk hedef alınıyordu:

"Kitabın 25. sayfasında, Osmanlı Padişahı Vahdettin'e yönelik 'soysuzlaşmış, alçak' ve dönemin Osmanlı Hükümeti'ne yönelik 'aciz, haysiyetsiz ve korkak' ifadeleri kullanıldığından, kitabın 5. sayfasında 'Öğretmen sopayla vurmuştur' denilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve yine kitabın 24. sayfasında yer alan görselde 'Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün elinde sigara gösterilerek' öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ögelere yer verildiğinden söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir."

Kararın son maddesindeki ahvali sanki öğrenciler okul civarındaki öğretmenlerinde, sokaklardaki insanlarda, kafeteryalarda, parklarda ve evlerindeki büyüklerinde hiç görmüyorlar!..

Şu anda okullar kapalı, herkes evde. Televizyonlar açık. Kanallarda gün boyu şiddet içeren bir sürü program ve dizi tekrarı yayınlanıyor... En masumunda kadınlar tartaklanıp itilip kakılıyor!

 Akşamları kırmalı, dökmeli, bir bölüm boyunca 15, 30 insanın sinek gibi öldürüldüğü mafya dizileri var. Üstelik çoğu da iktidar yanlısı kanallarda! Gücü yetiyorsa çocukları sahiden düşünüyorsa onları durdursa ya... Yok ama dert başka!..

Nutuk'u yasaklamak, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü suçlu ilan etmektir!

O kafalara göre Atatürk'ün en büyük suçu da ülkeyi işgalden kurtarıp, Cumhuriyet'i kurması olmuştur!..

21. yüzyıl koşullarında bile hâlâ padişahlığın ayakta kalabileceğini düşünüyorlar ya... Pes doğrusu?!..

 Sevr koşullarında Anadolu'ya sıkışan silahsızlandırılmış, küçücük bir ülke; sağında kolunda kurulan bir sürü etnik düşman devlet nasıl ayakta kalacaktı?

Birileri istediği kadar deneyip dursun, her şeye karşın bu memlekette Atatürk'e olan sevgi ve saygı bitirilemiyor. Özellikle de Z kuşağında Atatürk'e giderek artan bir ilgi var! Gençler siyasetteki karmaşaya, özgürlüklerin kısıtlanmasına bakıyor ve gidip Mustafa Kemal Atatürk'e tutunuyor!..

Neyse ki Çamlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal hakkında soruşturma başladı ve görevden alındı. Mersin'in ilçelerindeki Ülkü Ocakları, ramazan nedeniyle vatandaşlara yapılan yardım kolilerinin içine yasaklanan, 'Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk' adlı kitabı da ekleyerek, dağıtmaya başladı.

NUTUK'TAN SEÇKİLER

Cumhuriyet'in kurucusu, Kurtuluş Savaşı'nın önderi Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde TBMM'de; 19 Mayıs 1919 ile 1926 dönemini anlatan 36 saat 31 dakikalık bir konuşma yapmıştı. Daha sonra bu konuşma Nutuk adı altında kitaplaştırıldı: Nutuk Cumhuriyet'in ilk yazılı tarihidir.
Yazılalı 94 yıl olmasına karşın tüm zamanların kitabı olan Nutuk'ta bazı seçkiler şöyle:

"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklale sahip olmakla gerçekleştirilebilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun, istiklalden yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak mevkisinden yüksek bir muameleye layık görülemez."

"Tam bağımsızlık demek, elbette siyaset, maliye, ekonomi, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulus ve yurdun gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir."

"Lozan Barış Antlaşması, Türk ulusuna karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme eyleminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal utku yapıtıdır!"

"Kurtuluş çaresi ararken İngiltere, Fransa, İtalya gibi büyük devletleri gücendirmemek temel ilke olarak kabul edilmekte idi. Bu devletlerden yalnız biri ile bile başa çıkılamayacağı kuruntusu hemen bütün kafalarda yer etmişti. Osmanlı Devleti'nin yanında, koskoca Almanya, Avusturya - Macaristan varken hepsini birden yenip yerlere seren İtilâf kuvvetleri karşısında, yeniden onlarla çatışmaya varabilecek durumlara girmekten daha büyük mantıksızlık ve akılsızlık olamazdı. Bu zihniyette olan yalnız halk değildi; özellikle seçkin ve aydın denen insanlar böyle düşünüyordu."

"Efendiler, yüzyıllardan beri doğuda haksızlığa ve kıyıma uğratılan ulusumuz, Türk ulusu, doğasından gelen niteliklerden yoksun sayılıyordu. Ulusumuz sahip olduğu nitelikleri ve değeri, hükumetin yeni adıyla uygarlık dünyasına daha kolay gösterebilecektir. Türkiye Cumhuriyeti, dünyadaki yerine yaraşır olduğunu başaracağı işlerle kanıtlayacaktır."

"Saygı değer efendiler, günlerce zamanınızı alan uzun ve ayrıntılı sözlerim, en sonunda tarih olmuş bir dönemin öyküsüdür. Bunda ulusum için ve yarınki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek kimi noktaları belirtebildiysem, kendimi mutlu sayacağım.

Burada söylediklerimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayalı ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım. Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri yaşanan ulusal yıkımların yarattığı bilincin ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğine emanet ediyorum."

Ve Nutuk, Atatürk'ün Türk Gençliği'ne hitabesi ile sona erer!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.