Hava Durumu

Öğretmenevi öğretmenlerindir

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2019 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2019 06:05

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona ve sendika üyeleri Öğretmenevi hizmet binası önünde yaptıkları basın açıklamasında kamuoyuna "Öğretmenevi öğretmenleridir, ranta kurban edilemez" mesajı verdi...

Başkan Özkan Rona yaptığı basın açıklamasında Öğretmenevleri mevzuatını gündeme getirerek asli fonksiyonunun "eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamanın yanı sıra ayrıca yeme, içme, spor, eğlence ve eğitim ihtiyacı için tamamlayıcı ve yardımcı birimleri bünyelerinde bulunduran kurumlar olduğunu" söyledi.

Ve,  Bursa öğretmenevinin kuruluşunda belirlenen hiçbir amacı yerine getirmediğine  dikkat çekti...

Sahiden de... Pek çok ilde öğretmenevleri çok etkin ve işlevsel bir yapıya sahip. Bursa öğretmenevi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil...  Başkan Özkan Rona tam da bu konuya değindi...

Başkan Rona sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa'da görev yapmakta olan ve emekliye ayrılmış 40 binden fazla öğretmene hizmet vermesi gereken Bursa Öğretmenevi, düşük kaliteli bir pansiyondan farksız durumdadır. Türkiye'nin 4. büyük kenti olan Bursa'da Öğretmenevinin toplam yatak sayısı yalnızca 28'dir."

Diğer illerden verdiği örnekler çarpıcıydı:

"Bursa'ya nüfus bakımından yakın olan illerden Adana Öğretmenevi 79 yataklı,

Antalya Öğretmenevi 185 yataklı, 

Kocaeli Öğretmenevi ise 210 yataklı..."

Ve haklı olarak da şu tespitte bulundu:

"Bu kıyasla bile düşünüldüğünde 28 yataklı Bursa Öğretmenevi'nin yatak kapasitesi, emsali iller bir yana dursun, küçük ilçelerdeki öğretmenevlerinden daha azdır."


 

2. DÜNYA SAVAŞINDAN KALMIŞ GİBİ!

Bursa Öğretmenevi'nin hizmet sürecine dair şu bilgileri paylaştı:

"Hizmete açıldığı 1993 yılından bu güne ihtiyaca uygun olarak kapasitesinin arttırılması gerektiği halde hiç bir iyileşme yapılmamış, tam aksine sosyal alanları kapatılarak yalnızca konaklama hizmeti veren işlevsiz bir pansiyona dönüştürülmüştür.

Üstelik, Öğretmenevinin odaları da konaklayanlar  tarafından Google'da  'Dökülen delik deşik havlu ve battaniyeler, sallanan tuvaletleri ve kirli duvarları ile pek cazip bir Konuk evi olmadığı görüşündeyim.Bursa gibi büyük bir kente yakışır bir Öğretmenevi olmamasının ayıbını kentin belediyesine, Eğitim Yöneticilerine ve Siyasilerine yüklüyorum'  şeklinde ifade edilmektedir.

Bir başka konuk ise 'Çalışmayan bir asansör, 2. dünya savaşından kalmış bir görünümde oda, perdeler o kadar eskimiş ki yer yer yırtık ve delik, pike olarak verilen kumaş parçası de perdelerden daha eski. Dolaplar dağılmak üzere. Öğretmen evleri içinde daha kötüsünü görmedim' diye yorumlamaktadır."

ÖĞRETMENEVİ'NİN BORÇLARI
Özkan Rona şu iddiaları gündeme getirdi:

"Biz de iddia ediyoruz ki Bursa Öğretmenevi Türkiye'nin en bakımsız, en işlevsiz, en kötü öğretmenevidir.

Bursa öğretmenevi geçmiş yöneticilerinin basiretsizliği nedeniyle büyük borç batağına düşürülmüştür.

Çalışanların kıdem tazminatları, vergiler, sigorta primleri gibi ödemeler zamanında yapılmadığından, biriken borcu 400 bin TL'yi geçmiş, bu borç batağından kurtulmak için de, öğretmenevin bahçesi özelleştirilmiştir.

Yan tarafta gördüğünüz  Fast Food salonu, öğretmenevinin kafeterya ve bahçe bölümü kapatılarak özel bir işletmeciye kiraya vermek suretiyle oluşturulmuştur.

Hiçbir yerinde öğretmenevine ait olduğuna dair ibare bulunmayan bu mekan, öğretmenevinden bağımsız, tamamen ticari amaçlı bir işletme olarak hizmet vermektedir. 300 metrekarelik bu alanın kiraya verilmesi aşamasında ise, emsalleri üzerinden piyasa araştırılması yapılmamış, kira tespiti rastgele yapılmıştır.

Çevresinde bulunan emsali bir işletmenin 5'te 1'i miktarında bir kira miktarı ile adeta peşkeş çekilen alanın kira bedeli, küçük bir okul kantini kadar bile değildir. Üstelik elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerinin hangi yollarla faturalandırıldığı da merak konusudur."

ÖĞRETMENLERE ÖZEL FİYAT YOK!

Öğretmenevi'ndeki özel tesisin öğretmenlere hiçbir yararı olmadığını, piyasadaki fiyatlara eş değer hizmet verildiğini savunan Başkan Rona, sözleşme gereği öğretmenlere özel fiyat tarifesi oluşturulması zorunlu olduğu halde, yoldan geçerken uğrayan vatandaşa uygulanan fiyatların öğretmenler için de geçerli olduğunu öne sürdü...

Başkan Rona şunları söyledi:

"Kuruluşunda, öğretmenlerin buluşma, sosyalleşme, sanatsal ve kültürel etkinlikler yapma; dolayısıyla kendilerini geliştirme alanı olarak planlanan bu tesisin kütüphanesi, bilgisayar salonu, dinlenme ve okuma bölümleri ortadan kaldırılmış, 1. katında bulunan kafeteryası ile bir kahvehane görünümüne dönüştürülmüştür.

Emekli öğretmenlerimizin sıkça uğradığı öğretmenevinde uzun süre asansör ve giriş kat tuvaletleri yaptırılmamış, sergilenen bu tutumla onlara adeta 'gelmeyin' denilmek istenmiştir. Öğretmenlere reva görülen bu muamele en yalın haliyle saygısızlıktır, kıymet bilmezliktir, vefasızlıktır."

Yetkililere seslenen Rona "Bursa'da daha kötüsü olmayan bu kamu sosyal tesisini öğretmenlere ve yakınlarına yakıştırıyor musunuz?" diyerek sorularını sürdürdü:

"Eskiden defnelerin, zakkumların, asmaların ve ağaçların bulunduğu bahçenin yerine ticari bir işletme açtırmak hangi sosyal amaca hizmet ediyor?

Bir kentin eğitim başarısı öğretmene verilen değerle doğrudan ilgilidir. Bursa'nın öğretmenlerinin hak ettiği değer bu mudur?

Türkiye'nin en kötü öğretmenevine sahip kent unvanını bundan sonra da taşımaya kararlı mısınız?"

BURSA'YA YAKIŞAN BİR ÖĞRETMENEVİ

Kent yöneticilerine, siyasetçilere ve özellikle de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı'na çağrıda bulunan Başkan Rona dedi ki:

"Kentimiz yöneticilerine, siyasetçilerine, özellikle de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanına çağrımızdır. Gelin , öğretmenevini bu içler acısı durumundan kurtaralım.

Bursa'yı tarihine , kültürüne ve büyüklüğüne uygun bir öğretmenevine kavuşturalım. Öğretmenlerimizin sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda kendilerini geliştirecek olanaklara sahip olması , kentimizin eğitim seviyesini de yukarılara taşıyacaktır. 

Kentimiz, Bursa'nın öğretmenlerinin hak ettiği sosyal alanlara sahip bir tesisi yapacak olanaklara fazlasıyla sahiptir.

Yeter ki yapılmak istensin, yeter ki öğretmene değer verilsin."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.