Hava Durumu

Okullar açılıyor ama veliler kaygılı, kararsız!

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2020 06:00

Okullar yüz yüze eğitime açılacak... Bazı veliler çocuklarını okula göndermeye cesaret edemiyor. Bazı veliler çocuklarını okula gönderirken bir kısmı ise ya kararsız ya da göndermeyecek.

Aileler açısından zor bir karar... En büyük handikap da kararın velilere bırakılması...

11 Ekim'den itibaren anaokulları ile ilkokulların yanı sıra lise 12. sınıf öğrencileri okula gidebilecek... Liselerdeki üç sınıfa neden yüz yüze eğitim yok, o da bir muamma!.. Onlara EBA TV'nin yeterli olacağı mı düşünüldü? Ya da "Önce diğerlerinde deneyelim, sıkıntı çıkmazsa onları örgün eğitime alırız" mı, dendi? Bilemiyoruz!..
İlkokullarda okula gidecek öğrenciler için okuldan herhangi bir bildirim henüz yapılmadı; gelen bilgilere göre ortaokullarda da öyle...
Yani çocuklarını okula gönderecek olanların da kafası karışık. "Çocuk hangi günler okula gidecek? Servis ayarlandı mı? Yiyecek nasıl temin edilecek?" gibi pek çok sorunun henüz yanıtı yok!..

OKULA GİTMEYEN EBA TV İLE YETİNECEK!

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona'ya sordum; "Bazı veliler çocuklarını okula göndermeyecek. O çocuklar nasıl bir eğitim alacak?"

"Canlı yayın olmayacak. Sınıflar ikiye bölünecek, ikişer günden 4 gün öğretmen okulda ders verecek. Çarşamba günü de okula gelen öğrencilerin eksik kalan dersleri uzaktan canlı yayınla tamamlanacak" dedi.

"Okula gitmeyen öğrenciler ne yapacak?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Onlar EBA TV'den ve EBA'daki diğer yayınlardan izleyecekler. Öğrenci okula giderse, iki gün beşerden onar ders alacak.

Okula gitmeyen öğrenciler, örgün eğitim devam ederken canlı ders de alamayacaklar. Sadece EBA TV'den yararlanacaklar ve tüm müfredattan sorumlu olacaklar. Okula gelmiş gibi sınav olacaklar... Milli Eğitim Bakanlığı velileri rahatlatıp tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime gelmesini sağlamalı!
Özetle okula gitmeyenler EBA'daki canlı derslerden de mahrum kalıp, hepten geri kalacaklar!..

KARAR VELİYE BIRAKILMAMALI,

DEVLET TAAHHÜT VERİP VELİYİ RAHATLATMALI!

Ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencinin okula gidip gitmeyeceğinin kararı veliye bırakılmamalı. Velilerden bir kısmı okula göndermeyecek, zira kendisinin ve çocuğunun ya da çocuklarının sağlığıyla ilgili endişeleri var.

Velilere 'Okula isterseniz okula göndermeyin' serbestliğini vermek ve okula çocuğunu gönderecek velilerden taahhütname istemek yerine 'Biz tüm koşulları sağladık. Çocuklarınızı gönül rahatlığıyla okula gönderebilirsiniz" diye taahhüt vermeli!
Bugünkü koşullarda Bakanlık da uzaktan eğitimin olmadığını gördü. Risk alarak önce anaokulu ve birinci sınıfları açtı, şimdi de diğer sınıfları açıyor.

Bütün önlemleri alıp ailelere de buna dair bir garanti vermeli ki, velilerin endişesi de ortadan kalksın ve öğrenciler yüz yüze eğitim alabilsin."

Velilerin çocuklarını okula göndermesine yönelik Yıldırım'daki okulda öğretmenlik yapan H. E. ve G.N. aşağı yukarı aynı şeyleri söylediler:

"Zaten bizim öğrencilerimizin aileleri kalabalık. 7, 8 hatta daha fazla kardeşi olanlar var. Aile apartmanlarında yaşıyorlar. Bilgisayar erişimleri yetersiz. Ailelerin bir kısmı zaten kovid-19 oldu... O yüzden velilerin önemli kısmı çocuklarını okula gönderecek!.."

Her iki öğretmenin de devlet okulunda okuyan çocukları var; biri okula gönderecek, diğeri ise göndermeyip kendisi çalıştırıp telafi edecek.

Konuştuğum bir anne ise A.A. B. aynen şöyle dedi:

"Milli Eğitim bana diyor ki, 'çocuğunu alacaksam taahhüt ver. Okulda başına bir şey gelirse de sorumluluk senin!..' Onun bize demesi gerekirken, sorumluluğu bize yüklüyor! Bu da beni tedirgin etti. Sadece beni değil pek çok anne ve babanın güvenini kırıyor!.."

Veliler bir yandan öğrencinin eğitim yılı kaybolacağı için; öte yandan da kovid-19 salgını nedeniyle çok kaygılı, ne yapacaklarını şaşırmış durumda!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.