Hava Durumu

Okullarda sınavlar ve salgın

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 06:00

Bursa'da kovid salgınındaki artış artık belirginleşti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7-14 Şubat'ta yüz binde 34,87 olan vaka sayısı 27 Şubat-5 Mart'ta yüz binde 58,55'e; 5-12 Mart tarihleri arasında ise yüz binde 78,47'ye çıktı. Yani resmi verilere göre Bursa'da vaka sayısında 26 günde 2 katın üzerinde artış var!
Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy ile bu artışın liselere yansımasını konuştuk.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "Liselilerle sözleşip buluşuyoruz, yolda karşılaşıyoruz; tartışıyoruz, hayallerini dinliyorum" sözlerine atıfta bulunan Yeliz Toy şunları söyledi:

"Biz de liselilerle sınavlarda buluşuyoruz. Hıncahınç dolu toplu taşıma araçlarıyla geldikleri, görmedikleri dersin, erişemedikleri eğitimin sınavında!..

Seyrelterek sınıflar ikiye bölünse bile sınıf başına 23-25 öğrenci düşüyor. Öğrencileri tek tek oturtmaya yetecek derslik yok. Öğretmen masası dahi öğrenciye veriliyor ve 90 dakika havalandırma sistemi olmayan, kimin kovid olduğunu bilmediğimiz bir ortamda sınav yapılıyor! Öğretmenler ve öğrenciler kabanlarla, atkılarla sınıfta oturuyor Test yok, aşı yok! Algı ile yönetilen sürecin de bizde karşılığı yok!.."

YÜZ YÜZE EĞİTİME KATILIM ORANI YÜKSEK!

Öğrencilerin derslerle ilgili akademik durumlarına dair gözlemlerini sordum, şunları söyledi:

"23 Mart 2020 - 5 Mart 2021 dönemini kapsayan "Sayılarla Uzaktan Eğitim" istatistiğindeki verilere göre 4 milyon 360 bin öğrenci EBA'yı kullanamadı.

750 bin hanede televizyon yok. 2,6 milyon öğrencinin internet bağlantısı yok. Öğrencilerin yüzde 60'ı cep telefonuyla katıldı. Bunlar Bakanlığın verileri. Kendi istatistiklerini yayınladılar. Biz bu sayıların çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz!

Öğrenciler uzaktan eğitimin kendileri için verimli olmadığının farkında. Özellikle de lise öğrencileri. Biliyorsunuz, sınav haftasıydı. Sınav kâğıtları okunmaya başladı. Akademik açıdan durum hiç iç açıcı değil! Uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitimin yerini tutmadığı çok net. Bu yüzden de yüz yüze eğitime katılım oranları yüksek."

HINCAHINÇ DOLU OTOBÜSLERLE GİDİP GELİYORLAR!

Yeliz Toy, kovid bulaş riskine de dikkat çekti:

"Öğrenciler okullara hıncahınç dolu otobüslerle, minibüslerle gelip gidiyor. Daha da vahimi; temaslı öğrencilere test yapılmıyor, sınavlara giriyorlar!

Sadece pozitif öğrenciler karantinaya geliyor. Bursa'da çeşitli liselerde öğrenci ve öğretmenlerde kovid çıktığına dair duyumlarımız var. Liselerde sınavlar başladıktan sonra vaka sayıları arttı.

Özellikle sınav ısrarını anlayamıyoruz! 7-12 yaş grubunda belirtiler ağır geçmiyor, ama liseliler yetişkin gibi belirti gösteriyor!..

Şu anda hiç salgın yokmuş gibi yaşam sürüyor. Böyle bir riski nasıl göze aldılar anlayamıyorum. Bu normalleşme birdenbire olmamalıydı! Keşke önce okulları açıp diğer alanları bekletseydik, okullar daha uzun süre açık kalabilirdi.

Böyle giderse tekrar kapanma gündeme gelebilir, bu sürdürülebilir bir tablo değil! Salgın koşullarında ek bir ödenek yok. Ne sağlık görevlisi ne de ek bir hizmetli kadrosu var! Salgınla mücadelede sağlıklı ulaşım konusunda bir şey yok!.."

Yeliz Toy şu mesajı verdi:

"Öğrencilerimizin de meslektaşlarımızın da yaşayacağı sorunların sorumlusu karar vericilerdir! Eğitim-İş olarak öğrencilerimizin eğitim ve yaşam hakkını, meslektaşlarımızın sağlıklı koşullarda çalışma hakkını savunmaya ve süreci takip etmeye devam edeceğiz."

'ANDIMIZ'IN OKUNMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM!'

Yeliz Toy, okullarda Öğrenci Andı'nın kaldırılmasının ardından sendika olarak başlattıkları hukuk mücadelesi sonucu 2018'de davayı kazandıklarını ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın davayı temyiz ettiğini anımsattı!

Danıştay İdari Davalar Daire Kurulu'nun kararı iptal ettiğine dair kararını UYAP'tan değil medyadan öğrendiklerinin altını çizen Toy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerekçeli karar sendika genel merkezine tebliğ olduğu anda gerekli hukuki değerlendirme ve açıklama yapılacak. Her türlü siyasi karara rağmen Öğrenci Andı'nın okullarımızda okunması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Andımız'ı Türk olmaktan, çalışkan ve doğru olmaktan imtina eden; göz bebeğimiz ve milletçe en büyük kazanımımız olan Cumhuriyet'ten, kurucularından, değerlerinden rahatsızlık duyan; padişahlığa hasretlik çektiği için millet olmanın altını çizen her değere düşmanca bakan zihniyete karşı savunmaya devam edeceğiz!.. Öğretecek, okutacak, aşılayacağız! Andımız olsun, ahdımız olsun ki Başöğretmenimizin 'açtığı yolda, gösterdiği hedefe, hiç durmadan' yürüyeceğiz!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.