Hava Durumu

Osmangazi'de Yörük Sempozyumu ve seçimler...           

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2019 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2019 06:09

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Soğanlı Kültür Merkezi'nde Bursa basını ile buluştu...

Gündem Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Orta Asya'dan Anadolu'ya Yörükler Sempozyumu"ydu...

Yerel seçim çalışmalarının hızlandığı bir dönemde bilimsel bir toplantının yapılıyor olması güzel. Akademik sempozyumların düzenleme kararı en az bir yıl öncesinden alınır, yerel ve ulusal üniversitelere duyuruya çıkılır, akademisyenlere bilimsel makale hazırlayacakları süre tanınır... Bilim kurulu oluşturulur. Makaleler incelenir, kabul edilir.

Yani... Tarihine karar verilirken yerel seçimlere 40 gün kaldığı bilinmesine rağmen sempozyumun gerçekleşmesinden taviz verilmemiş... Bu tür bilimsel etkinliklerin oya dönüşü hiç yoktur demeyeyim, ama azdır...

 Kent ve ülke tarihine uzun vadeli bir yatırımdır. Buna karşın sempozyumun yapılıyor olması takdirlik bir durumdur.

(Yörük Türkmen denilince Bursa'da ağırlıklı olarak dağ yöresi akla gelir...

Bugünlerde dağ yöresi denilince de ilk akla gelen isim Orhaneli Belediye Başkanı ve Dünya Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu ile Milletvekili ve Osmangazi Belediye başkan adayı Erkan Aydın'dır. )

Sempozyumun tanıtım toplantısına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile sempozyum düzenleme kurulundan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Özlem Doğuş Varlı da katıldı...

Akademiden, bilgi birikimini şehirle paylaşması, şehre katkı sunması beklenir... Sayıları az olmasına karşın yine de böyle akademisyenler de var.

Uludağ Üniversitesi'nde geçmişte öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, yıllardır Bursa'ya alanında her türlü katkıyı en çok sunan, en çok paylaşan bilim insanlarından biridir...

Ördekli Kültür Merkezi'nde bugün başlayacak olan Sempozyum 8 oturum halinde gerçekleşecek ve 10 Şubat Pazar günü sona erecek. Katılımcılar 9 Şubat akşamı Dağ-Der'deki programa katılacaklar.

Sempozyumda Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya'dan gelen 32 katılımcı da bildiri sunacak.

Mesela sempozyumda; "Türk Tarihinin En Eski Yörükleri"; "Dağdan Ovaya, Keçiden Koyuna Yörüklük ve Türkmenlik"; "Atatürk ve Yörükler"; "Tekeli Yörüklerinin Sosyal Yaşamı ve Kültürü"; "Konargöçerlik ve Hunlar" gibi pek çok bildiri yer alıyor.

Başkan Mustafa Dündar toplantıda şunları söyledi:

"Kurucu şehir Bursa, kültür ve uygarlık değerleri bakımından zengin bir tarihe sahip. Bursamızın sahip olduğu kültürel çeşitliliği bir zenginlik olarak görüyoruz. Bursa, ekmeğin değerini, bölüşmesini bilen ve ekmeği üretmenin sağladığı mutluluğu yaşayan bir şehirdir.

 Bursa'nın hamurunda gönül birliği vardır. Bursa demek, farklı ses ve renklerin bir arada uyum içerisinde yaşaması demektir. Yörüklük, obayı paylaşmaktır.  Ekmeği ve ayranı paylaşmaktır. Tabiatın dengesiyle oynamadan yaşam sürdürmektir.

Yörüklük, konar geçer olmaktan çok daha derin bir anlayışa sahip yaşam tarzıdır. Yörükler, bu milletin mayasıdır, hamurudur. Yörükler, Bursa'da buluşarak bir felsefe çerçevesinde 3 kıtaya barış ve huzuru götürmüştür."

Belediye başkanlık koltuğu kadim değildir. Belediye başkanları eserleriyle anılır. Reşat Oyal, Kültürpark; Erdem Saker, Botanik Park ile Erdoğan Bilenser de Kent Müzesi ile hatırlanır. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa'da yıllarca hatırlanacak, anılacak eser niteliğinde hizmetlere imza atmıştır; bunların başında yapımı sırasında çok tartışılan, çok eleştirilen ama tamamlanıp hizmete girdikten sonra muhteşemliği konusunda herkesin hemfikir olduğu Panoramik Müze gelir.

Henüz bitmemiş olmasına karşın kamulaştırmaları tamamlanan Osmangazi Meydanı da öyle. Parsel bazlı değil ada bazlı kentsel dönüşümün gerçekleştiği Soğanlı, Yunuseli ve Hamitler de önemlidir...

Bir de Muradiye yamaçlarında Hisar'da süren çalışmalardır. Eski Bursa adına hikayesi olan bütünlüklü bir restorasyon çalışması gerçekleşmektedir. ArkeoPark da onlardan biridir...

SEÇİME DAİR GENEL BAKIŞ

Bir önceki yerel seçimlerde Osmangazi'de AK Parti'den aday olan Mustafa Dündar'a verilen oy yüzde 47,3 iken CHP adayı Erkan Aydın'ın oyu 31,5'tu...
Şimdi Dündar Cumhur İttifakı'nın adayı olarak katılırken, Aydın da Millet İttifakı'nın adayı olarak yarışıyor...

Bu yerel seçimin bileşenlerinden biri de Mustafa Bozbey'dir.

Bozbey rüzgârı, Aydın'a ne kadar oy artışı getirir? MHP oyları Dündar'a ne kadar katkı sunar? İYİ Parti'den Aydın'a ne kadar oy gelir? Bu bilinmeyenler Osmangazi'de seçim denklemini etkileyecek.

 İYİ Parti'nin oylarındaki erime biliniyor. İYİ Parti seçmeni arasında CHP'den, MHP'den ve çok az da AK Parti'den gelenler vardı. İYİ Parti bu oy verenlerinin ne kadarını sabitledi?

MHP oy vereni Cumhur İttifakı'na ne kadar sadık kalacak?

 2014 seçimlerinde partisinin oylarını 3 puan yukarı taşıması; eski Dağ-Der Başkanı olan ve merkez sağdan gelen Aydın'ın sağ seçmene itici gelmediğini gösteriyor.

 Çok bilinmeyenli bu denklem 30 Mart'ta sandıkta çözülecek...

Şimdilik ibre 24 Haziran seçim sonuçları da göz önüne alındığında;   Dündar'dan yana görünüyor. Seçime daha 42 gün var. Sandık bu, hiç belli olmaz!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.