Hava Durumu

Pevrul Kavlak: 'Kağıt üstünde kalan yasalar!'

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2021 06:00

Türk Metal Emek Şubesi'nin genel kurulu gerçekleşti. Mevcut Başkan Nizamettin Bilik ve ekibi güven tazeledi.

Türk Metal Emek Şubesi Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

"Nizamettin Bilik (Başkan); Recai Gündoğdu (Şube Sekreteri); Cengiz Kapcan (Mali Sekreter); Ercan Altındişoğulları (Teşkilatlanma Sekreteri); Aydın Çaçe (Eğitim Sekreteri)."
Podyum Park'ta yapılan kongreye Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ'ın yanı sıra Türk İş Bursa İl Temsilcisi Ruhi Biçen ve Türk-İş'e bağlı şube başkanları da katıldı.

Mevcut Başkan Nizamettin Bilik ve ekibinin güven tazelediği kongreye ise Genel Başkan Pevrul Kavlak'ın konuşması damga vurdu.

Kavlak gerek salona giriş yaparken gerekse konuşması sırasında katılımcıları sosyal mesafeye dikkat etmeleri konusunda uyardı.

SALGININ BAŞINDA ÖNLEM ALDIK

Konuşmasına Kovid-19 salgınına atıfta bulunarak başlayan Kavlak her şeye karşın mücadeleden vazgeçmediklerine ve boş durmadıklarına dikkat çekti:

Salgın ilk başladığında Uzakdoğu'da işyerlerinin etkilendiğini gördüklerini ve olası zararlara karşı önlem alarak 2020'de salgının ilk aylarında MESS ile protokol imzaladıkların anlattı:
"Biz Türk Metal olarak bu süreçte çok önemli bir sınav verdik. Biz bu salgın dönemini en başarılı geçiren sendikayız. Daha devletimiz karar almadan biz işçi çıkartılmayacağına dair karar aldık. Hiçbir işçi işten çıkartılmadı, ekonomik kayba uğramadı."
Başkan Pevrul Kavlak; Türk Metal Emek Şubesi'ne üye olan 900 işçinin Kovid-19 olduğunu ancak can kaybı olmadığını, tamamlayıcı sağlık sigortasına konulan ek madde ile işçilerin hastanelerde Kovid tedavisinden ücretsiz yararlandıklarını aktardı.

52 İŞYERİNDE 11 BİN YENİ ÜYE!

Sendikal örgütlenmenin salgın koşullarında öneminin arttığına vurgu yapar Pevrul Kavlak, örgütlü işçilerin süreci neredeyse kayıpsız atlatırken, krizin bedelinin sendikasız işçilere ödetildiğini, işlerini kaybettiklerini, ücretlerini sosyal haklarını yitirdiklerini söyledi.

Pevrul Kavlak salgın sürecinde boş durmayarak, 52 işyerinde, yaklaşık 11 bin işçinin Türk Metal ailesine katıldığı bilgisini paylaştı.

İki kez kıdem tazminatı yasa taslağı getirildiğini Türk- İş'in dik durduğunu anlatan Kavlak;
"1980 öncesi kıdem tazminatında tavan asgari ücretin 7,5 katıydı şimdi sigorta tavanı 23 bin lira, kıdem tazminatı tavanı 7 bin lira! Bu süreçte Türk iş olarak dik durduk, mücadele verdik. Hepimiz birlik olduk. Bu saldırıyı şimdilik de olsa geri püskürttük. Kıdem tazminatı son kalemizdir, işçi sınıfının son tapusudur" dedi.

TÜM ŞUBELERE KADROLU AVUKAT!

Anayasa'da yapılmak istenen değişikliklere değinen Kavlak Maliye, Ekonomi ve Çalışma Bakanlarıyla Türk İş olarak yaptıkları toplantılarda görüşlerini bildirdiklerini anlattı.

Halen sendikal örgütlenmenin Anayasa'da güvence altında olmasına karşın kâğıt üzerinde kalmasına itiraz eden Kavlak Bursa'dan örnek verdi:
"Bursa'da nasıl bir sendikal örgütlenme mücadelesi verdiğimizi herkes biliyor. Bursa'da bir işyerinde Türk Metal'e üye oldukları için 70 işçi karakışta işten atıldı. O işverene sesleniyorum, o işçilerin bebelerinin iki eli yakanızdadır. Biz de sizi unutmayacağız. İki elimiz yakanızdadır.

Sendikaya üye olduğu için işten atılan işçileri gördünüz. Sendikaya üye olduğu için işten atmanın hapis cezası var. Siz hiç bu yüzden hapse giren işveren gördünüz mü? Yok! İşçiler sorgusuz sualsiz kod 19'dan tazminatsız işten atılır, arabulucuya gider, üç kuruşa işçiye uzlaşama önerilir.

Bu düzen değil dümendir. Göreceksiniz her şubemizde kadrolu bir avukat olacak. Üyemiz olsun olmasın işten atılıp da arabulucuya giden tüm işçilere destek olacağız. Bu kara düzene çomak sokacağız... İşçileri bu kar düzene yem etmeyeceğiz."

Pevrul Kavlak'ın konuşmasında birkaç belediye dışında 20 yıldır Anayasal hak olan grevlerin ertelendiği, 2010 referandumunda Anayasal kurum olan Ekonomik Konsey'in o günden beri hiç toplanmadığı da yer aldı.

Pevrul Kavlak "Anayasa'yı değiştirmek kağıt üstünde kaldıkça bir şeye yaramıyor. Zihniyetin değişmesini istiyoruz. Bir ülkede işçi haklarından söz edilemeden demokrasiden de insan haklarından da söz edilemez" dedi.

ÜCRETLERDEKİ VERGİ YÜKÜ

Ücretlerdeki vergi yüküne değinen Kavlak şunları söyledi:

"2002 yılında verginin birinci dilimi 16 asgari ücretti. 2008'de 27 asgari ücrete çıkardılar. Bugün ne yazık ki 7 asgari ücret oranında. Çıplak Asgari ücretle çalışan bile 8. Aydan itibaren yüzde 20 vergi dilimine takılıyor.  2021 brüt 3 bin 577 liralık asgari ücret SGK pirim işsizlik sigortası damga vergisi gelir vergisi kesildikten net 2 bin 826 lira olarak ödeniyor. Yüzde 21'i eline geçmeden kesiliyor. 8'inci aydan sonra yüzde 26'ya çıkıyor. Yüksek ücretlilerde çok daha fazla oluyor Türk Metal işçilerinin ortalamasına göre ise 8. Aydan sonra yüzde 45'i buluyor. Buna yüzde 64'ü bulan dolaylı vergileri eklediğinizde ücretlilerin ödediği vergiler sürekli artıyor. "
Pevrul Kavlak sonbahardaki toplu sözleşme görüşmelerinde metal işçilerinin hak ettiğini alacaklarını gündeme getirerek "Bu sonbaharda yapacağımız toplu sözleşmede sloganımız bu olacaktır. Ölümüne çalıştık biz, ölümüne!" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.