Hava Durumu

PTT'de koronavirüse karşı önlemler

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2020 06:00

PTT posta dağıtıcıları ve şube çalışanlarına yönelik koronavirüs tedbirlerini ele aldığım köşe yazısı aslında hafta sonu yazılmıştı... Ve hafta sonu PTT Genel Merkezi, başta Cumhurbaşkanlığı genelgesi olmak üzere çeşitli bakanlıkların duyurularını değerlendirerek bir eylem planı hazırladı.

Bana göre yazıyı yazdığım an itibarıyla bugün, bu satırları okuyan sizlere göre ise dün dizi önlemi yürürlüğe soktu...

Yine dün PTT Bursa Başmüdürlüğü nezdinde yetkililerden aldığım bilgilere göre; alınan önceden, dünden itibaren alınanlar ve alınacak önlemler şöyle:

Büyükşehir ve ilçe belediyelerin desteği ile çok sayıda personelin çalıştığı hizmet birimleri belediyeler tarafından dezenfekte edildi... Şube binaları ise PTT Başmüdürlüğü'nün kendi imkânlarıyla dezenfekte edilecek... PTTBank ATM'lerinin de dezenfekte edildiği söylendi.

(Ancak şu da var; bilim insanları dezenfekte işleminin belli aralıklarla yinelenmesinin gerektiğini ve bunu uygularken de insan sağlığının göz önüne alınması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Zaten şu anda görevinin başında olan pek çok kamu çalışanı kendi canını korumak adına üstüne vazife olmayan temizliği sürekli yapar hale geldi. Duyduğuma göre, sadece kadın memurlar değil, erkek memurlar da masalarını, hatta kullandıkları kalemleri bile dezenfektan maddelerle silmeye başlamışlar. PTT şube çalışanlarının neredeyse hepsi kendi sağlıkları için dezenfektan maddelerle bankoları, kapı tokmaklarını, elektrik düğmelerini, kullandıkları elektronik cihazları ve ellerini sürekli temizliyor.)

20 PTTBANK ŞUBESİ KAPATILDI, 18'İ KISMİ ÇALIŞACAK

Öte yandan... Mahalle aralarındaki PTTBank hizmeti veren şubelerin dün itibarıyla 20'si kapatıldı, 18'i ise kısmi çalışacak. Şubenin büyüklüğüne göre üçer, dörder kişi içeri alınacak. Yani bankalar gibi çalışacak. Sosyal mesafe ölçüsünde bantlar çekilecek... Şubeden içeri onlarca kişi itiş kakış doluşamayacak.

Önceden yapılan işlerin arasında temizlik personeline koronavirüs nedeniyle yapılacak özel temizlik konusunda eğitim verilmesi, alınacak tedbirler nedeniyle şubelere afiş asılması gibi konular da yer alıyor...

Keza vatandaşla sürekli muhatap olan şube çalışanlarına dezenfektan geçens haftalarda dağıtılmış.
Dün de hafta sonu PTT Genel Merkezi'nden gelen küçük el dezenfektanları hem Beşevler'deki hem de Yıldırım'daki posta dağıtıcılarına birer tane dağıtılmış. Yanlarında taşıyıp ellerini sürekli dezenfekte edecekler. Yine, dün postacılara maske ve eldiven dağıtıldı. Ancak dağıtılan maske birkaç gün idare edecek miktarda.
Aynı şekilde PTTBank hizmeti sunan şubelere de geçmişte maske ve eldiven dağıtıldığı söylendi. Ancak geçmişteki dağıtım da birkaç günlük, yapılan dağıtım da öyle!  Yine PTT Bursa Başmüdürlüğü hafta sonu müdürlük bütçesiyle Bursa piyasasından 1000 maske temin etmiş.

POSTACILARA ESNEK ÇALIŞMA

Yine yeni alınan ve bugünden itibaren yürürlüğe girecek tedbirler arasında posta dağıtıcılarının toplu halde bir arada bulunmalarını engellemek ve sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak adına esnek çalışma sistemi getiriliyor. Postacılar kademeli olarak posta dağıtım merkezinden 7,30 ile 10.00 arasında işe gelecek ve dağıtıma 200 kişinin aynı anda bir arada bulunmasının engellenmesi sağlanacak...

PTT Bursa Başmüdürlüğü'nün önceden aldığı tedbirler arasında riskli personelin idari ya da yıllık izne çıkartılması yer alıyor.  96 artı 250 olmak üzere toplamda 346 PTT çalışanı izne çıkartılmış.

Yemekhane, mutfak ve misafirhanede tedbir alınmış. Yemek saatleri önce 11.00-14.00 arasına çekilerek sosyal mesafe korunmuş. Şimdi ise yemekte paket servise geçilmiş. 

Bir diğer önlem ise cumartesi gönderi teslimatının kısıtlanması.

Postacıların imzada kullandıkları kalemlere gelince; postacıların vatandaşa imza attırırken mümkün olduğu kadar kendi kalemleriyle attırması isteniyor. Fazladan beş, 10 kalem verileceğini ve bunun da vatandaşta bırakılacağı söylendi.

(İmza defterleri için ne yapılabilir, diye epeyce kafa yordum. Zira postacı defteri imzalatırken, imza atılacak yeri göstermek zorunda kalıyor. Çocukların oyun gereçleri gibi kaydırmalı arasında imza penceresi açık bir karton ya da plastik düzenek hazırlattırılabilir, maliyeti ucuzdur ve bunu yapabilecek çok firma vardır. Kullan at kabilinden bir defter kabı temin edilebilir. Pek çok kurye şirketinin kullandığı dijital imza da bir yöntemdir; maliyetli bir yatırımdır. Dezenfektan madde ya da kullan at kılıflarla kalemlerin temizliği sağlanabilir. Herhangi bir düşünce fırtınası olmadan tek başıma aklıma gelen fikirler bunlar...)

Vatandaşlara yönelik hizmetlere gelince... PTTBank maaş ödemesi yapıyor. Günlük para çekme limiti 3 bin liraya çıkartıldı. (Bankaların neredeyse hepsinin günlük limiti 5 bin lira.)

MAAŞLARIN KONUTTA ÖDENMESİ

Tüm bankalar gibi emekli maaş promosyon ödemelerini de taahhütsüz hesaba yatıracaklar.

65 yaş üstü vatandaşların maaş ödemelerinin evden yapılmasına gelince; valilik ve belediyeler bünyesinde oluşturulan komisyonda görüşmeler sürüyor. Maaşını PTTBank'tan alanların konutta teslim hizmetine yönelik herhangi bir yaş sınırı yok. Halk arasında 80 yaş ve üstü olarak bilinse de işin aslı bu.

Emekliler maaşlarını PTTBank'a e-Devlet şifresi alarak ya da SGK müdürlüklerine başvurarak taşıyabiliyorlar ya da tam aksini de yapabiliyorlar. Maaşların konutta teslimine yönelik ek ücret yok...

Velhasıl Bursa PTT Başmüdürlüğü'nde hem PTTBank çalışanlarına hem de posta dağıtıcılarına yönelik bir dizi önlem alındı. Temennimiz önlemlerin artırılarak kararlılıkla sürdürülmesi. Posta dağıtıcılarının ve PTTBank şube çalışanlarının sağlığı hem kendilerini hem de tüm toplumu ilgilendiriyor. Özellikle de dağıtıcıların! Posta dağıtırken hastalık da dağıtmasının kesinlikle her türlü sürdürülebilir ve sürdürülen tedbirin alınarak önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde İtalya'da olduğu gibi postacılar canından olur ve posta hizmetleri durma noktasına gelir.

Bu konunun takipçisi olacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın. Muhtemelen Türkiye'de koronavirüs vakalarındaki artış da tedbirlerin sürekliliğini pekiştirecektir. Türkiye'nin Milli Mücadele'den beri her koşulda, afette görevi aksatmadan yürüten PTT kurumunun, tüm çalışanlarıyla koronavirüs sürecinden de en hasarsız bir şekilde çıkmasını diliyoruz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.