Hava Durumu

PTT Orhan Avcı'dan, Avcı da PTT'den kurtulamıyor

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2020 06:00

Sakınan göze çöp batar derler ya; Bursa PTT yöneticileri açısından tam da öyle bir durum yaşandı! Yıllarca Bursa'da posta dağıtıcısı ve sendikacılık yapan ve mart ayında emekli olan Orhan Avcı posta gönderisi mağduru oldu... Şaka gibi!

PTT Bursa yöneticileri Orhan Avcı'dan bir türlü kurtulamıyor!.. Bilmeyenler için; Orhan Avcı 20 yıl Türk Haber-Sen Bursa Şubesi Başkanlığı yaptı. Sendikacılık kariyerine 120'nin üzerinde soruşturma, 70, 80 dava sıkıştırdı, çoğundan beraat etti; halen süren davaları da var.
Sadede gelirsek; Orhan Avcı emekli oldu, ama PTT yönetimi Avcı'dan kurtulamadı. Avcı da PTT'den.  Yıllarca posta dağıtan Orhan Avcı'nın bu defa kendisi gönderi mağduru oldu.

Mevzu şöyle; Orhan Avcı'nın iddialarına göre kendisi Şubat 2020'de emekli oluyor. İkramiyesini de alıyor. Aradan 6 ay geçiyor; SGK emekli ikramiyesi hesaplarında bir fark oluşuyor; "Temmuz ikramiye farkı" olarak SGK 5 bin 85 lira civarında bu parayı Ziraat Bankası'na Orhan Avcı'ya ödenmek üzere yatırıyor ve bilgilendirmek üzere de kendisine 21 Temmuz'da bir yazı gönderiyor. 24 Temmuz'da Ankara'da PTT'de işlem gören zarf ve yazı Orhan Avcı'nın eline 4 ay sonra 18 Kasım'da geçiyor.

Para ise TC Ziraat Bankası Hürriyet Şubesi'ne merkezi ödeme sistemi üzerinden gönderiliyor ve hesabına yatmıyor; Avcı'ya da bildirim yapılmıyor.

Orhan Avcı kayıtsız gönderilerin PTT tarafından kabul edildiğini, ancak vatandaşa teslimatta sorun yaşandığını söylüyor. Kayıtsız gönderi, şu bizim kuşağın bildik mektupları, GSM şirketlerinin, bankaların ya da belediyelerin gönderdikleri iadeli taahhütlü /APS olmayan gönderiler. Kayıtsızlar ya makineden geçiyor ya da pul yapıştırılıyor... APS'ler ise imza karşılığı teslim ediliyor.

Bankaya giden Orhan Avcı, kendisiyle eş zamanda emekli olan başka arkadaşlarına gönderi dahi gitmediğini anlattı.

TİRİLYE'NİN MEKTUPLARI

Kayıtsız gönderilerde mektuplardaki aksamanın kovid salgınından kaynaklanabileceğini söylediğimde ise Orhan Avcı şunları söyledi:

"Aslında kovid'den önce de vardı. Tirilye'nin 2 bin civarında nüfusu var. Salgın öncesiydi. Eski belediye binasının pasajına bir posta kasası koydular."

Tirilye muhtarı Süleyman Alkız'ı aradım doğruladı; "Bana dağıt dediler, gelen evrak dört beş aylıktı. Sorumluluğunu almadım. Orhan Avcı emekli olmadan önce mektupları beş altı ay tuttular, beş altı ay da bende durdu. Halen üç dört aydır da özel şahıslara gelen evrak gelmiyor... Yurt dışında olanlar var, mektup, maaş evrakı geliyordu eskiden."

Bir diğer emekli postacı Orhan Akar ile de görüştüm; o da şunları anlattı:

"Orhan Avcı beni aramasaydı hiç haberim olmayacaktı. Zira bana yazı da gelmedi. Önce SGK'ya gittim sordum, TC Ziraat Bankası'na yatırıldığını söylediler. Bankadan da bilgi gelmemişti zaten. Bugün bankaya gittim, parayı çektim hesabıma yatırdım. Ben 6 bin küsur lira aldım. Bu parayı bilseydim kredi çekmezdik. Boşuna da faiz ödemezdik. Yıllarca posta dağıttık, sendikacılık yaptık. Bizim de başımıza bu geldi."

PTT: KAYITSIZ GÖNDERİLER DAĞITILIYOR

Öte yandan kayıtsız belgelerin kabul edildiği ve teslim edilmediğine dair iddiaları PTT yönetimi cephesinden de araştırdım. Gelen bilgilere göre; kayıtsız gönderiler kabul ediliyor ve dağıtılıyor. Ancak PTT'de kovid nedeniyle karantina altına alınan personel sayısı 70'e ulaştığından kargo ve gönderilerde birkaç günlük aksama olabiliyor. Kayıtlı gönderinin akıbetini araştırma imkânı varken, kayıtsız gönderilerde böyle bir şey söz konusu değil.

Yine kayıtsız gönderilerde usulsüz işlem yapan bazı posta dağıtıcılarının da görevden alındığı ve bu konuda hassasiyet gösterildiği de gelen bilgiler arasında.

Bir kısmımız faturalara dijital ortamda ulaşırken, hâlâ çok sayıda insanın GSM faturaları, banka ekstreleri kayıtsız posta yoluyla gidiyor. Ayrıca PTT'nin kayıtsız gönderilerden de önemli bir gelir elde ettiği dolayısıyla da kaldırmasının mümkün olmadığı da söylendi.

Edindiğim bilgilere göre; bir yandan eskiler emekli olurken yeri taşeron elemanlarla kapatılıyor. Taşeron eleman sayısı artmış durumda, salgın koşullarında bazı noktalarda dağıtım aksayabiliyor. Ama kayıtsız gönderiler gönderiliyor. Yine PTT yönetiminden gelen bilgiler arasında kayıtsız gönderilerde, 4 aylık bir gecikmenin olamayacağı, önceden alınıp alınmadığının kaydının olmadığından kamuoyunun yanıltılabileceği de yer alıyor...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.