Hava Durumu

Sanalda dolandırıcıların ağına düşmeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 06:00

Kovid-19 salgını döneminde internetten alışverişte ciddi bir artış yaşandı. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde sadece Türkiye'de değil tüm dünyada e-ticaret tercih edildi.
Ama bu süreçte çok sayıda vatandaş da dolandırıldı!

Sosyal medyada yayınlanan sponsorlu hesaplarda reklamı yapılan çeşitli ürünler var. Tıkladığınızda firma adı ve adresinin olmadığı sayfalar geliyorsa; satış sadece ürün üzerinden oluyorsa uzak durun!

Sanalda en çok karşılaşılan dolandırıcılıklardan biri de elektrik, doğal gaz, GSM operatörleri, bankalar gibi firmaların kurumsal e-posta adreslerinin taklit edildiği gönderiler.

 Borç ve icra bildirimi içeren ve ödeme için banka hesabının verildiği bu iletilerin uzantıları gerçeğinden farklı. Eğer yanılıp da kredi kartınızla ödeme yaparsanız, tüm kart bilgilerinizi ele geçiriyor ve kartınızı anında boşaltıyorlar!

İnternette bir sürü ücretsiz hizmet verdiğini söyleyen siteler var; hizmet için e-postanızın şifresini istiyorsa, asla paylaşmayın! O sitenin niyeti kötüdür!..

EBEVEYNLER, SANAL OYUNCAKLARA DİKKAT!

Malum dijital dünyanın oyuncakları artık sanal. Ebeveynler, eğer kredi kartı ile çocuklarına oyun eklentisi ya da sanal oyun parası satın alacaklarsa kredi kart bilgilerini çocuğa vermeyip tek kullanımlık giriş yapmaları gerekiyor. Oyun programı kart bilgilerini sisteme kayıtlarsa, çocuk oradan sürekli alışveriş yapabiliyor.

Bir de bahis dolandırıcılığı var. Size gelen e-postalarda maçlar önceden biliniyor. Kural basit; dolandırıcılar binlerce ileti gönderiyorlar, yarısı bir takımın, yarısı diğer takımın kazandığını yazıyor. Yüzde 50 oranda doğruyu yakalıyorlar. Sonra o yüzde 50'nin yüzde 25'ini; böylece belli sayıda kişiler de doğru sonucu buluyor ve bir sonraki tahmin için para talep ediyor.

Bir de kredi kartı borcunu ödemekte zorlananlar, kendilerine e-posta, sosyal medya ve telefonla ulaşan dolandırıcıların ağına düşüyor. Teminat adı altında parayı alıp sırra kadem basıyorlar.

Nereden gelirse gelsin "Bedava" vaatlere inanmayın! Hele de e-postalarda, çoğu zararlı yazılım içerir, bilgisayardan şifreleriniz, IP adresiniz çalınabilir.

İnternette dolandırıcılığın adı phishing; yani denizdeki balık gibi ağa takılmak. Oltayı atıyorlar, ağa yakalananları da mağdur ediyorlar.

Yeni moda dolandırıcılıklardan biri de şöyle; Google'a reklam veren firma ya da kişiler "Google çözüm ortağı olduğunu söyleyen dolandırıcı tarafından aranıyor; "Güncelleme yapılacağı; para ödenmezse e hesabın kapatılacağı söyleniyor. Oysa Google Business hizmetleri ücretsiz! Yanılıp da para yatıranlar dolandırılmış oluyor!..

TEK KULLANIMLIK SANAL KARTLAR VAR

"İlle de internetten alışveriş edeceğim" diyorsanız tüm bankaların e-bankacılık sisteminde tek kullanımlık sanal kredi kart oluşturma imkânı var.

 Sisteme giriyorsunuz, sanal kart başvurusunda bulunuyorsunuz. Alışveriş tamamlandığında sanal kartın kredi limitini sıfırlıyorsunuz; bu yöntemle hem yurt içi hem de yurt dışı alışveriş yapabiliyorsunuz.

Kart bilgilerinizin çalınması durumunda sadece o ürün kadar mağdur oluyorsunuz, kartınız boşaltılmıyor.

Eğer "Sanal kart ile uğraşamam, beceremem" diyorsanız, o takdirde internetten alışverişte kapıdan ödemeyi tercih edin; ürünü alırken kontrol edin. Sonra ödemeyi yapın. Sorun çıkarsa para ödemeden iade etmiş olursunuz. Tüketici Yasası bozuk, hatalı ürünlere karşı sizi koruyor, ama epeyce uğraşmanız gerekiyor! Tedbiri baştan alın!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.