Hava Durumu

Şehrin dergisi Şehrengiz'in rekoru

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2019 06:04

Cumhuriyet tarihinde Şehrengiz dergisi, Bursa'nın süreli yayınları açısından önemli bir rekora imza attı. Halkevi döneminde yayımlanan Nilüfer Dergisi 103. sayıya ulaşabilmişti.  Şehrengiz dergisi 9 yıllık yayın hayatında her ay düzenli çıkarak 110'uncu sayıya ulaştı. Böylece Bursa'da her ay düzenli yayımlanan en uzun soluklu dergi oldu...
Şehrengiz'in başarılı çizgisinin mimarı aynı zamanda YeniDönem Gazetesi Genel Müdürü olan İbrahim Öge'dir...  

Şehrengiz'i hem yıllardır yayına hazırlayan hem de söyleşileriyle, araştırma dosyalarıyla katkı sunan isim ise Sorumlu Yayın Yönetmeni Asuman Kurt Öge'dir.
Asuman Kurt Öge, derginin tüm içeriğini derler, toparlar, düzeltmelerini yapar... Yetmez, yetenekli grafikerimiz Ali Şahin ve Sinan Gürbüzol ile birlikte sayfaların düzenlenmesine de eşlik eder. Yani Şehrengiz'in her satırında, her sayfasında emeği, alın teri vardır.

Elbette Kadriye Öncü Pakten ile Sibel Barutçu'nun da derginin sürekliliği açısından destekleri önemli.

Ayrıca son 4,5 yıldır da Şehrengiz dergisi, Kutlucan Holding'in himayesinde Oğuzhan Kutlucan'ın imtiyaz sahipliğinde yayın hayatını sürdürüyor...

Şehrengiz'in 110'uncu sayısına gelince; Asuman Kurt Öge dergideki giriş yazısında diyor ki:

"Bahar aylarının en güzel tarafı ebedi istiklalimizin göstergesi olan milli bayramlarımız... Bu aylarda önce çocuklarımızın sonra da gençlerimizin coşkusunu yaşarız hep beraber.

Ulusal egemenliğimizin önderi, Mustafa Kemal Atatürk'tür sebebi...

Atatürk'ün hediyesidir bu bayramlar onlara...

Bayramlar güzeldir de bir millet bayramlara erişmesine sebep olan olayları bilmeli ve aklından çıkarmamalıdır...

Ne acıdır ki bugün 23 Nisan 1920'yi, 19 Mayıs 1919'u, 29 Ekim 1923'ü bilmeyen pek çok yaşlı-genç insana rastlanıyor.
Hele ki gençler, sizler özellikle araştırın, okuyun...

Bugün coşkuyla kutladığımız bayramlarımıza hiç kolay sahip olunmadığını öğrenin..."

ÇOCUK ESİRGEMELİ YILLAR

Derginin 110'uncu sayısının içeriğine gelince; araştırmacı yazar Kerim Bayramoğlu, Himaye-i Eftal'den Çocuk Esirgeme Kurumu'na kimsesiz çocuklara yönelik kurumların tarihini ele almış...
Arşiv fotoğraflarıyla desteklenen yazı beni geçmişe götürdü. Yazıda bahsi geçen isimlerden bazılarını tanıyordum... Babam Burdur Erkek Lisesi'nde yatılıymış. Dersler hafif gelince; Bursa Erkek Lisesi'ne yatılı olarak gelmiş. Cumhuriyet'in ilk yılları olmalı. Bursa Erkek Lisesi'nde iken, boks yaparmış; Çocuk Esirgeme yararına turnuva düzenlediklerini, yardım topladıklarını ve bağış yaptıklarını anlatırdı.
Çocuk Esirgeme sevgisi sonraki yıllarda da devam etmiş. Çok küçüktüm, ama hatırlıyorum;  çocukluğumda bugünkü gibi kamyonetler yoktu. At arabalarıyla taşınırdı eşyalar. Babam da çocuk ayakkabıları, şekerler, çocuk iç çamaşırları, giysiler ve çeşitli gıda malzemelerini bir at arabasına doldurur, Çocuk Esirgeme Kurumu'na gönderirdi. O dönemde Çocuk Esirgeme'nin başında lakabı "baba" olan Naci Kurtul vardı, babamın yakın arkadaşıydı. Naci Kurtul arada babamı arayıp "Şu eksiğimiz var Kenan Bey" dediğinde babam hemen eksik neyse yerine getirirdi... Bursa esnafı, iş insanı ve tüm şehir Çocuk Esirgeme Kurumu'na sahip çıkardı. Okullara sarı zarflar gönderilirdi, biri Kızılay diğeri ise Çocuk Esirgeme Kurumu içindi...

GEMLİK'İN TİYATRO GEÇMİŞİ

Kerim Bayramoğlu'nun araştırma-inceleme yazısını büyük bir ilgiyle okudum. Bursa'nın hâkim annesi Mürüvvet Yener'e de yer vermiş... Mürüvvet anne, Bursa'da kimsesiz kız çocuklarına sahip çıkmasıyla ünlenmişti. Hatta oğlunu da Çocuk Esirgeme'de yetişmiş kimsesiz bir kız ile evlendirmişti.

Şehrengiz'in bu son sayısında Uğur Ozan Özen ise tiyatro sanatının tarihine kayıt düşüyor... 'Gemlik Şehir Tiyatrosu Kurma ve Yaşatma Derneği'nin hikayesini kaleme alarak Gemlik Tiyatro tarihine ışık tutuyor... Yazı sayesinde 1969 yılında Güner Sümer'in yazdığı Bozuk Düzen adlı oyunun Sunğipek Fabrikası salonunda sahnelendiğini öğreniyoruz. "Tiyatro Günlüğüm: Balkan Ülkeleri ve Nilüfer Tiyatro Festivalleri"ni de yazıya aktararak tiyatronun dününün yanı sıra bugününü de gündeme getiriyor.

DOĞUNUN DEMİR KAZIĞI

Kekili Şimşek'in ise Şehrengiz'in bu sayısında Bursa'nın köylerine yönelik rotasındaki durağı Mustafakemalpaşa'nın Boğazköy'ü olmuş. Köyün dünü ile bugününü yansıtan güzel bir çalışma...

Haa... Kerim Bayramoğlu'nun hoş bir çalışması daha var; "Heykel Önü Çocuk Fotoğrafları"... Önceden bilseydim yarım yüzyıl öncesine dair birkaç fotoğraf da bende vardı, çalışmasına katkı sunardım.

Prof. Dr. Mehmet Yüce'nin hazırladığı "Doğunun Demir Kazığı: Magcan Jumabayev" ise oldukça sıra dışı bir kişiyi irdeliyor... Prof. Dr. Yüce şunları yazmış:

"Magcan Cumabayev'i duydunuz mu? Tanıyor musunuz? Eğer tanımıyorsanız bu tarihe sığmaz kişiyi nasıl tanıtayım ki... O uzaktaki kardeşimiz olan vefalı Türk'tür. Kazak Türklerinin milli uyanışı için canını, cananını feda eden ve bütün zorluk, zulüm ve işkencelere rağmen yolundan dönmeyen Türkistan fedaisi bir kahramandır."

Bir başka araştırmacı yazar Y. Kenan Yetişen ise "İdman Bayramları, Jimnastik Festivalleri; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Öncesi ve Tarihi Süreci" başlıklı çok değerli içerik ve görsellerin olduğu bir dosya hazırlamış.

ALİ ŞAHİN; BURSASPOR B TAKIMI

Araştırmacı Yazar Hayri Peker her zamanki gibi yine sıra dışı bir konuyu gündeme getiriyor; "Osmanlının Son Mekke Şerifi ve Medine Müdafaası"...

Ve aynı zamanda Şehrengiz'in yetenekli görsel yönetmeni olan Ali Şahin, "Zamanın unutturamadığı Efsane; Bursaspor B Takımı" başlıklı farklı bir çalışmaya imza atmış. Yazının girişinde diyor ki:

"İspanya ve Hollanda'nın alt liglerinde yer alan B takımları ülke futbolunun gelişmesi ve profesyonel takımlara oyuncu yetiştirmesi adına örnek oluşumlardır. Aslında bu sistemin yıllar önce Türkiye'de de olduğunu ve Bursaspor sebebiyle rafa kalktığını söylemek mümkün. Benim yaşımdakilerin henüz tedavülde olmadığı 30 yıl öncesinden bahsediyorum. Türk futbolunu çıkmaza sokan ve dönemin parasıyla yüklü bir miktar tazminat alarak kapatılan Bursaspor B Takımı'ndan..."

Her sayfasını satır atlamadan ilgiyle okuduğum bir dergi Şehrengiz. Benzeri aylık süreli yayınlar arasında rekor kıran Şehrengiz'e katkı veren herkesi kutluyorum...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.