Hava Durumu

Şiddeti Önlüyoruz projesi Türkiye'ye örnek oldu

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2021 06:00

Bursa'da saha çalışmalarıyla öne çıkan Mor Salkım Derneği, bir yandan şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek olurken öte yandan da birbiri ardına farkındalık yaratmaya yönelik projeleri hayata geçiriyor...

Salgın döneminde de saha çalışmalarına özellikle ağırlık veren Mor Salkım, bu sıkıntılı dönemde birbirinden önemli iki projeyi hayata geçirdi. Biri Bursa Eczacılar Odası ile hayata geçirdiği "Şiddete Maske Olma" projesiydi.

Malum, kendisi ya da çocuğu dövülen, itilip kakılan kadınlar ilk yardımı eczanelerden alıyor. Pomat, ağrı kesici kremler, yara temizleme solüsyonları, yara bantları, yanık pomatları gibi. Proje kapsamında eczane çalışanları kadına yönelik şiddet konusunda bilgilendirildi. Şiddete maruz kalan kadınların adım adım ne yapacaklarını anlatan broşür, afiş ve kitapçıklar dağıtıldı.

Bir diğer önemli proje ise Bursa Şoförler Odası ile birlikte hayata geçirilen "Şiddete Fren olacağız" çalışmasıydı. Tamamen saha çalışmasından oluşan projede ilk yola çıkıldığında 5 taksi durağı ve 150 taksi sürücüsü hedefleniyordu...

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler'in verdiği bilgiye göre projede hedef 10'a katlanarak bin 500 taksi sürücüsüne ulaşıldı.

PROJENİN OLUMLU ETKİSİ

Dilek Üzümcüler; "Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve Mudanya'da 28 durakta bin 500 şoföre ulaştık. Taksi duraklarına tek tek giderek manifestomuzu astık ve sürücülere şiddete maruz kalan bir kadın müşteriye nasıl destek olunacağını, yasal adımları anlattık. Bilgilendirme amaçlı kitapçıklar dağıttık. Projenin tamamlanmasının üzerinden kısa bir süre geçti, ama çok güzel geri dönüşümler alıyoruz. Şiddete maruz kalan bir kadına yardım aşamasında doğru yönlendirmeler yapılıyor.

 Bizi arayıp ya detaylı bilgi soruyor ya da bilgilendirme yapıyorlar. Hatta aralarında komşuları, aile yakınları için bile harekete geçenler var. Zaten projede taksi sürücülerinin doğru bilgilerle şiddete maruz kalan taksi müşterisinin yanı sıra yakın çevresindeki kadınlara da doğru müdahale etmelerini hedeflemiştik" dedi.

2020 yılı sonlarına doğru tamamlanan projenin sonuç raporu da düzenlenen bir toplantıyla kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Projede yapılan ankette ise katılımcıların yüzde 99,5'u faydalı olduğunu düşündüklerini söylerken, yüzde 100'ü projenin yaygınlaşması ve farklı illerde de uygulanmasının etkili olacağını bildirmişti. Yüzde 98'i eğitimdeki bilgileri iş hayatında kullanabileceğini, yüzde 99'u ise edindiği bilgileri çevresiyle paylaşacağını, yüzde 99,5'u aktarılan bilgileri faydalı bulduğunu söylemişti...

VAN'DAN EDİRNE'YE 4 İLDE HAYATA GEÇİRİLECEK

Dilek Üzümcüler "Şiddeti Frenliyoruz" projesinin Bursa'da çok başarılı olduğunu ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını anlattı.

Ve dedi ki;

"Projemiz Türkiye çapında ilgi gördü. Başka şehirlerden de teklifler geldi. Biz zaten Mor Salkım olarak Türkiye'nin çeşitli illerindeki kadın dayanışma dernekleriyle sürekli iletişim halindeyiz. Şu anda projenin uygulayıcısı olarak 4 il seçtik. Van, Edirne, Mersin, Trabzon'da kadın dayanışması yaptığınız derneklerle bu projeyi hayata geçireceğiz. Yeni protokollerin hazırlanması aşamasındayız..."

Peki bu projeyi nasıl yürüteceklerdi? Dilek Üzümcüler şunları anlattı:

"Şiddeti Frenliyoruz projesini Trabzon'da Kadın Yaşam Derneği; Mersin'de Türk Anneler Derneği Mersin Şubesi ve Mimoza Kadın Derneği; Edirne'de Edirne Kadın Dayanışma Derneği (Ekamader)  Van'da Star Kadın Derneği ile hayata geçireceğiz...  Bursa'daki proje başarılı olduğu için Heinrich Böll Stiftung Derneği bunu da destekleyecek...

Dernekler proje ile ilgili Şoförler Odası ile ön görüşmeleri gerçekleştirdi. Protokol imzalama hazırlıkları sürüyor. Biz Bursa Mor Salkım olarak destekleyeceğiz.

Projeyi sahada hayata geçirecek kadınlara taksi duraklarında şoförler ile nasıl iletişim kuracaklarına, neleri anlatacaklarına dair eğitim vereceğiz. Bütün afiş, broşür, manifesto gibi proje materyallerini biz Bursa'dan hazırlayıp göndereceğiz. Bursa'daki gibi tüm taksi duraklarını ziyaret edip bizzat bilgilendirme yapacaklar, broşür kitapçık ve manifestoyu dağıtacaklar. Çalışma yaptıkları duraklarda video ve fotoğraf çekecekler. Proje tamamlandığında 4 ilin çalışma kitapçığı hazırlanacak..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.