Hava Durumu

Siyasi partiler kongre yapıyor ama Baro yapamıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 06:00

Bursa Barosu olağan genel kurulu olağanüstü koşullarda toplandı ve 24-25 Ekim'e ertelendi.

Malum... Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından yapılacak her türlü etkinlik ile genel kurullar, pandemi gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca aralık ayına kadar ertelendi.

Erteleme, Bursa Barosu'na 3 Ekim'de yapılacak genel kurula bir gün kala 2 Ekim 16.15'te tebliğ edilmiş ve aynı gün saat 17.00'de Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararının iptali için dava açılmıştı.

Bursa Barosu Yönetim Kurulu genelge doğrultusunda alınan idari kararın, Avukatlık Kanunu 82. maddesindeki açık ve emredici hükmün önüne geçemeyeceğinden hareketle, genel kurul sürecini işletmişti.

 3 Ekim günü Bursa Barosu BAOB Hizmet Birimi'ndeki ilk toplantıda hazirun cetvelleri imzaya açılmıştı. Çoğunluk sağlanamayınca genel kurulun 10 Ekim 2020 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde  (AKKM) toplanacağı tutanağa bağlanarak, Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu'na bildirilmişti.

 İlçe seçim kurulunun genelgeyi gerekçe göstererek seçimi iptal etmesi karşısında da Yüksek Seçim Kurulu'na "tam kanunsuzluk" başvurusu yapılmıştı.

10 Ekim tarihinde Merinos AKKM yönetimi kongre için kiralanan salonu açmadı. Açık alanda masalara konulan hazirun cetvelleri imzalandı. Divan seçildi ve genel kurul Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan dava henüz sonuçlanmadığından 25 Ekim tarihine ertelendi.

Bursa Barosu'nda seçimlerde mevcut başkan Gürkan Altun ile İrfan Koçak öncülüğündeki listeler yarışıyor... Her iki başkan adayı da 10 Ekim'deki genel kurula katıldı.

BAŞKAN ADAYI İRFAN KOÇAK'TAN TAM DESTEK

Bu arada Bursa Barosu yeni dönem başkan adayı İrfan Koçak da bir açıklama yaparak Hıfzıssıhha kararının iptali için Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne açılan davayı desteklediğini belirtti:

"Meslektaşlarım, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 82'nci maddesi gereğince ekim ayının ilk haftası yapılması zorunlu olan Bursa Barosu Olağan Genel Kurulu için, uzunca bir süredir gece gündüz mesai harcadık ve bu sürenin büyük bir kısmında desteklerini almak için meslektaşlarımızla görüştük. Ancak seçimlere az bir süre kala, siyasi partilerin kongreleri devam ederken, Baro Genel Kurulları genelge ile iptal edildi.

Bursa İl Hıfzıssıhha kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Bursa Barosu tarafından Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 2020/865 E. Sayılı dosyası ile ikame olunan dava oldukça yerindedir, emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bu süreçte, hukuka uyarlılığı bulunmayan işlemin iptali için, desteğimiz tamdır.

Beklentimiz; hukuka aykırı işlem için Bursa 2. İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı verilmesi ve Bursa Barosu ailesi olarak, büyük bir coşkuyla meslektaşlarımız ve mesleğimiz için Bursa Barosu Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirebilmemizdir."

ÇARŞAF LİSTE ÖNERİSİ

Görünen o ki Bursa Barosu başkan adayları "aklın yolu bir"de buluşmuşlar.

İrfan Koçak Bursa Barosu yönetimine yerinde ve demokratik bir öneride bulunmuş ve seçimlerin çarşaf liste ile yapılmasını talep etmişti.

"Meslektaşlarımızın Baromuza aidiyetini artırmak için, seçimleri Avukatlık Kanunu gereğince çarşaf liste ile yapalım. Her meslektaşımız bağımsız bir şekilde blok listelere dâhil olmadan da aday olabilsin..."

Koçak şu hatırlatmada bulunmuştu:

"1136 sayılı Avukatlık Kanunu, çarşaf liste ile seçim yapılmasını öngörmesine rağmen, maalesef seçimlerimiz blok listeler ile yapılmaktadır."

Bursa Barosu'nun ana gündemi şu anda seçimlerin yapılabilmesi...

Siyasi partilerin kongrelerine izin varken, Bursa Barosu'nun seçim yapamıyor olması hakikaten tartışmalı bir durum!..

Siyasilerin kovid-19 bağışıklığı mı var?..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.