Hava Durumu

Şule Çet davası, 'Mağdurun geçmiş yaşantısı konu edilemez!'

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2019 06:03

Hafta sonu Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Barosu ile birlikte "Yasalarımız Var" panelini Almira Hotel'de düzenledi. Burcu Üzümcüler'in yönettiği panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Feride Acar, Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ve Avukat Hülya Gülbahar katıldı. Dünkü yazımda söyleşinin ilk oturumunu yazmıştım... Bugün ikinci bölümde yer alan Avukat Hülya Gülbahar'ın anlattıklarını paylaşacağım...

Hülya Gülbahar, kamuoyunun kadın cinayetleri başta olmak üzere kadına yönelik şiddetle mücadeledeki hak mücadelesi ve davalardan tanıdığı bir isim...

Hülya Gülbahar, İstanbul Sözleşmesi'nin hazırlanmasında 260 dernekten oluşan Kadın Platformu'nun etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:

"İstanbul Sözleşmesi Türkiye'deki kanunlar gibi yürürlüktedir. Anayasa'nın 90. Maddesi var. Usulüne uygun imzalanan sözleşmedir, kanun hükmündedir. Ama Türk hukuk dünyası, akademi hak ve özgürlükler konusunda çok tutucu. Uygulama hukuku çıkmayınca uygulanmaz diyor. Anayasa hükmü çok açıktır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği uluslararası sözleşmelerin uygulanmasına yönelik soyadı kararı vardır. Bu uluslararası sözleşmelerin hem idareyi hem de yargıyı bağladığını anlatır.

'6284 Sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun'un 1. Maddesinde 2 a'da 'Yasada yoksa İstanbul Sözleşmesi uygulanır' hükmü vardır. Anayasa'nın 90. Maddesi de yasada yoksa uluslararası sözleşmelere bakılmasını söyler..."

SİSTEMATİK ŞİDDET İŞKENCEDİR!

Gülbahar, İstanbul Sözleşmesi'nin en önemli vurgusunun eşitlik olduğuna değindi ve şiddete belge istenmesinin dünya kadın hareketinin onlarca yıldır oluşturduğu şiddet tanımından uzaklaşmak anlamına geldiğine dikkat çekti. BM'nin kadına karşı sistematik şiddeti işkence olarak tanımladığını anlattı. 2005 yılında 96. Madde'deki değişiklikle iç hukukta karşılığı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

"Ama 96. Madde'nin hiç uygulaması yok. Bizim kadına karşı şiddette bunu talep etmemiz lazım. Şiddet sistematik olursa, 96. Madde'ye göre işkencedir. Şimdiye kadar hiç uygulatamadım. Kadına karşı sistematik işkencenin 2-5 yıla kadar hapis cezası var ve tutuklu yargılanır, eşe ve çocuğa ise 3- 8 yıla kadar, yaralama tecavüz varsa ağır ceza gerektiriyor. Adam kadını sıcak su ile haşlıyor, bir daha haşlıyor ve serbest bırakılıyor. Sistem bu maddeyi uygulamaya sokmuyor..."

Gülbahar bu konuda Yargıtay kararları olduğuna, barolarda bu konuda eğitimin şart olduğuna dikkat çekti .

55 BİN KADINA KORUMA, 10 MADDİ YARDIM!

Ve kadına şiddet rakamlarına inanmadığını günde 3 kadın öldürüldüğünü, Portekiz'de 2 ayda 11 kadın öldürülünce ülkede yas ilan edildiğini söyleyerek çarpıcı bilgileri paylaştı:

 "2016 yılında 55 bin 757 kadına geçici koruma verilmiş; 10 kadına maddi yardım bağlanmış. Yasa maddi yardımın bağlanıp eşten alınacağını söylüyor. 2016 yılında 6 kadına kreş desteği verilmiş. Bugün nafakasını devlete atmak isteyen erkekler var..."

Tecavüzde "Rıza" tartışmasına da açılım getirdi; "Boğazına bıçak dayandığında ses çıkarmamak, hayatta kalma meselesidir. Her olayda bağırılamaz. 'Kadın bağırmıyorsa rızası vardır' demek yanlıştır. 'Hayır' diyorsa hayırdır. Açık ve net 'evet' demedikçe rıza yoktur. Dünya şartlı rızayı tartışıyor..."

ŞULE ÇET DAVASI VE PSİKOLOJİK OTOPSİ

Şule Çet davasına atıfta bulunan Hülya Gülbahar şunları söyledi:

"6284 Sayılı Yasa'nın 2/a maddesinde "Kanunda yazılmayan sözleşmede varsa uygulanır" deniyor. Şule Çet davasında 'Eve erkek arkadaş getirir miydi? Bakire miydi?' bunlar tartışıldı, sözde namus anlayışı! Oysa İstanbul Sözleşmesi'ne göre bu sorular sorulamaz, tartışma konusu bile yapılamazdı... İstanbul Sözleşmesi'nin 54. Maddesi çok net; mağdurun cinsel geçmişi sorgulanamaz. Şule Çet ve benzeri davalarda bu soruları soramazlar. Mağdurun özel hayatı, görüntüsü yayınlanamaz. Fail ile mağdurun yüz yüze gelmemesi gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi'nin pek çok maddesinin karşılığı bizim Ceza Kanunumuzda var, ama uygulatamıyoruz..."

Psikolojik otopsi kavramını gündeme getirdi:

"Şule Çet gibi şüpheli ölümlerde psikolojik otopsi meselesini konuşmamız lazım. Şüpheli ölümlerde uzmanlar kadının günlükleri, ailesi, arkadaşlarıyla konuşup gerçekten intihara eğilimli olup olmadığının kararını vermesi lazım. Meşru müdafaa, öz savunma için de uygulanması lazım. Sevgilisini öldüren kadın davasında adam için de yapılmalı..."

MOR SALKIM KADIN DERNEĞİ

Mor Salkım Kadın Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler çalışmaları hakkında şunları söyledi.

"Mor Salkım Kadın Derneği kadınların ve özellikle kız çocuklarının güçlenmesi, eşit yaşam haklarına, eşit fırsatlara sahip olabilmesi için mahalle mahalle çalışma yapar. Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve özel sektör ile çalışır ve farkındalık çalışmaları ile birçok kişiye ulaşır. Şiddete sessiz kalınmaması gerektiğine, istismara, tacize, tecavüze göz yumulmaması gerektiğini yorulmadan, bıkmadan usanmadan anlatır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması, zihniyet değişimi sağlamak için projeleri ile ses getirir. Özel sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan çalışmaların ve şirket politikalarının oluşturulmasında destek sağlar..."

Üzümcüler, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği 6 yılda; 7/24 şiddet hattına ve dayanışma merkezine başvuran 5 bin 508 kadın ve 2 bin 821 çocuğa destek verildiğine dikkat çekti:

"Şiddeti önleme çalışmaları yapan derneğimiz cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dair eğitim çalışmalarını hızla devam ettiriyor. Mor Salkım 2018 Ocak-2019 Şubat ayı itibarıyla gerçekleştirdiği cinsiyet eşitliği temelli eğitimlerle 2500 kişiye ulaştı. Ayrıca kamu kurumlarına düzenlediği toplumsal cinsiyet eşitliği eğitici eğitimi sonrası, 21 eğitimci 5 ay sürede 95 ayrı eğitim ile 6 bin 677 kişiye cinsiyet eşitliği temelli eğitimler verdi."

Mor Salkım Kadın Derneği, sahadaki eğitim çalışmalarının yanı sıra mağdur kadın ve çocuklara doğrudan dokunan çalışmalara da imza atıyor. Sığınma evlerinden çıkan kadınlara ev açmalarında, iş bulmalarında destek oluyor; bu süreçte temizlik malzemeleri, gıda ve çocuk bezi gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyor...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.