Hava Durumu

Taahhütname alındı! Çocuklar okula değil velilere emanet?!..

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 06:00

Kovid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitim 11 Mart'ta kapatılmıştı. Özel okullar her gün tam zamanlı uzaktan eğitime geçerek dersleri telafi etmeye çalıştılar. Devlet okullarındaki öğrenciler ise 17 Eylül'den itibaren uzaktan canlı eğitime başladılar. EBA üzerinden başlayan eğitimler aksadı.

Zira EBA'nın altyapısı milyonlarca öğrencinin eş zamanlı olarak sisteme girişini kaldıramadı ve çöktü. Öğretmenler yeniden Zoom aracılığıyla canlı yayında ders vermeye başladılar.

Pıtrak gibi ilkokuldan liseye her kademede etüt ve sınava hazırlık kursları açılmaya başlandı.

Bazı özel okullar hızlı bir şekilde organize oldular. Birden fazla binası olanlar, hemen birini boşaltıp kurs merkezi yaptı; kimisi kiralık bina buldu.

Bir şekilde, özel okulu özel kursa döndürüp tam zamanlı haftanın 6 günü kursları, aslında yüz yüze eğitimi başlattılar. Böyle yapan okulları eleştiremiyorum. Ayakta kalmak zorundalar.

Eğer bir sorumlu aranacaksa; yapboza dönüşen her bakan değişiminde yapısal değişiklerin olduğu Milli Eğitim sistemidir!..

TAAHHÜTNAMELER İMZALANDI

Dün eğitimde salgın koşullarında yeni dönem başladı... İlkokul 4. sınıf öğrencisi olan torunum bende; yüz yüze eğitimin ilk haftasında servis olana kadar ben götürüp getireceğim. Sınıf ikiye bölündü pazartesi-perşembe bir grup, Salı-cuma ikinci grup okula gidecek...

 Veli taahhütnamesi de bir güzel dolduruldu, annesi imzaladı. Çocuğun çantasına koyduk!..

Aslında devletin taahhüt vermesi gerekiyor! Veliler mecbur bırakıldı!.. Göndermese de imzalayacak; zira veli, çocuğunu okula göndermediği takdirde tüm müfredattan sorumlu olduğunu kabul etmekle yükümlü kılınmış. Yani öğrenciler okula değil velilere emanet edildi!..

Dezenfektanlar, maskeler alındı. Çocuğa kırk tembih; "Okul malzemesi değiş tokuşu yapmayacaksın. Çantadaki dezenfektanla sık sık ellerini dezenfekte edeceksin. Elini yüzüne, ağzına sürmeyeceksin. Bir şey yemeden önce elini dezenfekte edeceksin. Arkadaşlarınla bahçede dokunmalı oyun oynamayacaksın!.."  Dedik de dedik işte!..

Gerisi Allah'a emanet... (Milli Eğitim'e emanet edemiyoruz, zira ondan öyle bir talep yok! Çocuğunuzu gönül rahatlığıyla bize emanet edebilirsiniz, diyemiyorlar!..)
Yok yapacak bir şey!..

Öğrenci ya EBA TV'deki yetersiz derslere mahkûm olacak, bir dönemi heba olacak; geçen yarı dönem ziyan oldu zaten ya da eğitim seti satın alıp dersleri oradan izleyecek. Kurslara göndermek ile okula göndermek arasında zaten bir fark yok!

KÖY OKULLARI KIYMETLENDİ

Koronavirüs salgını kapatılan köy okullarının kıymetini ortaya koydu... Salgın açısından en güvenli okullar onlar... Kahrolası PKK terörünün yoğun olduğu yörelerde köy okullarının kapatılmasını anlamak mümkün. Zira hainler sürüsü okulları yakıyordu, öğretmenleri katlediyordu.

Terörün olmadığı yerlerdeki köy ve Büyükşehir Yasası ile köy iken kırsal mahalleye terfi eden yerleşim birimlerindeki okullar da kapatıldı.
Türkiye'de 2018-2019 döneminde 1 milyon 218 bin öğrenci taşımalı olarak eğitim görüyor... 'Yatılı Bölge Okulları'nda kalarak eğitimine devam eden öğrenciler de var...

Taşımalı eğitim yapan okulların pek çoğunda yemekhane yok. Türkiye genelinde kapatılan köy okulu sayısı 20 bin civarında... Taşınılan merkez okul sayısı ise 17 bin 234...

Bakan Ziya Selçuk'un yaptığı açıklamaya göre, köy okulları tüm kademelerde yüz yüz eğitime başlayacak. Öğrenci sayısına bakılmaksızın köy okulları açık tutulacak...

Zira köyde yaşayan öğrenciler, internete ve bilişim araçlarına erişimde en çok sıkıntı yaşayanlar arasında yer alıyor. Türkiye'de halen 6 bin 200 köyde okul var. Bursa'da kapatılan pek çok köy okulu ya viraneye dönmüş durumda ya da başka amaçla kullanılıyor!..
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.