Hava Durumu

Tahtakale'deki 'Köylü Pazarı" mozaik eser kurtuldu!

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 06:00

Tahtakale girişindeki Köylü Pazarı'nı simgeleyen mozaik eseri bilirsiniz... Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi ressam ve mozaik sanatçısı Dr. Selçuk Günay tarafından 1987 yılında yapılmıştı.

1986 ve 1987 yıllarında dönemin Bursa Belediyesi tarafından Dr. Selçuk Günay'a yer gösterilerek biri Bursa'yı anlatan diğeri ise Tahtakale Köylü Pazarı'nı simgeleyen iki eser yapması isteniyor. Selçuk Hoca eskiz çalışmalarını yapıyor; onaylanıyor, yer gösteriliyor, dönemin Anıtlar Kurulu'ndan izin de alınıyor.
Selçuk Hoca da eserlerden birini Kafkas'ın orada taksi durağı civarındaki duvara, diğerini de Tahtakale girişine yapıyor.

Dönemin Belediye Başkanı Ekrem Barışık; Fen İşleri Müdürü de daha sonraları Osmangazi Belediye Başkanlığı yapan Basri Sönmez. 1 Kasım 1987 tarihli bir yerel gazetede Basri Sönmez'in Tahtakale Köylü Pazarı'nı simgeleyen mozaik eser ile ilgili bir açıklaması var:
Basri Sönmez mozaik eserin Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile cami duvarına değil caminin önüne inşa edilen ikinci bir duvarın üstüne yapıldığını belirtiyor.


Yani Atatürk Caddesi'ndeki hem Kafkas'ın hem de Tahtakale'nin girişindeki iki büyük mozaik pano / eserin sahibi aslında Büyükşehir Belediyesi...

Ne yazık ki Selçuk Hoca'nın belediye ile birlikte şehre kazandırdığı eserlerin başına gelmedik kalmadı!

İki yıl önce Kafkas'ın oradaki mozaik eserin üzerine Türkcell bayisi afiş yapıştırdı. İtirazlar olunca da afişi söktü, sökerken de bazı mozaik taşlar da söküldü. Hâl'a da öyle sökük durumda. Zira eserin tamiri oldukça zor. Tamir edecek sanatçı vefat etti. Böyle eserleri onarabilen sanatçı sayısı çok az. 

SIRA TAHTAKALE'DEKİ KÖYLÜ PAZARI ESERİNE GELDİ!

Ve sıra Tahtakale girişindeki esere geldi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Güngörmez Camisi'nde başlatılan restorasyon projesine; 1987 yılında çiçeği burnundaki Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Dr. Selçuk Günay'a yer gösterilerek, ayrı bir duvar inşa edilerek üstüne yapılan eserin sökülmesi sanatçının eşinden talep edildi!
Ne yazık ki Dr. Selçuk Günay'ı 2014 yılında yitirdik. Karacabey doğumlu Dr. Selçuk Günay tam bir Bursa sevdalısıydı. Eğitim Fakültesi'nde yüzlerce öğrenci yetiştirmiş; dar gelirli öğrencilere burs bularak destek olmuş ve Bursa'ya sanatıyla önemli katkılar sunmuştu. Bursa'da iki yerde bulunan mozaik eserler ise öyle şimdiki gibi fabrikasyon mozaiklerden değil, taştan keserek yapılmıştı! Bu şekilde orijinal taş ile mozaik eser çalışan, tekniğini bilen ve uygulayabilen sanatçı sayısı çok azdır!..

MERHUM SANATÇININ EŞİ VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İLE DEFALARCA GÖRÜŞTÜ
 

Tahtakale'deki eserin kaldırılma sürecine ekim ayından beri Selçuk Hoca'nın İstanbul'da yaşayan eşi Nuray Türk Günay da müdahil oldu. Öğretmen emeklisi olan Nuray Günay, eşine ait eserin korunması için Bursa'ya defalarca geldi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüştü...

Nuray Türk Günay, 7 Ocak 2021 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden gelen bir yazı ile beyninden vurulmuşa döndü. Sağlık sorunları yaşayan ve kalp hastası olan Nuray Günay ile dün görüştüm; çok üzgündü ve dedi ki:

 "Gül Hanım, inanın kalbim sıkıştı. Kaç gündür hastayım. Çok ama çok üzgünüm. '30 Ocak 2021 tarihine kadar eseri sökmezseniz biz sökeceğiz' diyorlar.

 Eşim o eseri kendi kafasına göre yapmadı ki, belediye ne istediğini anlattı, yer gösterdi öyle yaptı... Eşim Selçuk Günay çok değerli bir sanatçıydı. Şu anda pek çok müzede eserleri bulunuyor. Yaptığı mozaik çalışmalarının hepsi de kesme taştandır. Bu alandaki ender sanatçılardan birisiydi. Zira çok kahırlı bir iştir.

 Ankara'da THK'nın binasında 'İstikbal göklerdedir' temalı çalışması belki de Avrupa'nın en büyük mozaik çalışmasıdır. Orada dökülen mozaikler olmuştu. Zamanında dönemin paşası maliyet yüksek diye duvara çelik kafes yapılmasını istememişti.

 Sonradan benden yardım istediler. Düzeltilmesi için çok araştırdık. Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tülay Özkul'a ulaştık. THK'daki eserin dökülmelerini o düzeltti. Ama Bursa'daki her iki eserin de altına çelik kafes yapıldı. Yağmur gibi çevresel koşullardan etkilenmeyecek, uzun yıllar ayakta kalacak şekilde tasarlanmıştı... Sökümünün de uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim!.."

VAKIFLAR'A GÖRE 34 YILLIK ESER İZİNSİZ,

 SANATÇI TARAFINDAN YAPILAN DEKOR!
 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yazısına gelince; aynen şöyle:

"Bursa-Osmangazi Güngörmez Camii 2020 restorasyonu işi ile alakalı Koruma Bölge Kurulu Kararı'nda 'Göngörmez Camii Doğu Cephesi'ndeki beden duvarına bitişik olarak yapılan günümüz duvar dekorlarının kaldırılması' kararı alınmıştır. Cami doğu cephesinde izin alınmaksızın Selçuk Günay tarafından yapılmış olan tablonun sökümünün tarafınızdan 31 Ocak 2021 tarihine kadar yaptırılmadığı takdirde söz konusu Koruma Kurulu kararına istinaden sökümünün idaremizce yaptırılacağı hususunu bilgilerinize rica ederim..."

AKIL ALACAK GİBİ DEĞİL!


Bu yazıya göre, Dr. Selçuk Hoca hiçbir izin almadan kafasına göre gidip duvara 4 ay emek vererek üstüne üstlük de bir dünya para harcayarak mozaik bir eser yapmış! 

Mümkün mü böyle bir şey!..

O eser 34 yıldır o duvarda izinsiz bir şekilde duruyor öyle mi? Aklınız alıyor mu? Üstelik o tarihlerde Anıtlar Kurulu'nda Bursa'yı tanıyan, bilen, uzmanlar varken...
Şimdi... Eserin asıl sahibi 18 Haziran 1987'den itibaren de Bursa Büyükşehir Belediyesi...

Anlaşılan Vakıflar Bölge Müdürlüğü müteselsilen varisi muhatap almış. Şimdi Nuray Türk Günay maliyeti üstlenip uzman getirip söktürse; belediyeye ait bir esere el koymuş olacak... Bu ona düşen bir iş değil ki!..
Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı aradım konuyu görüşmek için. Ancak esnaf ziyaretinde olduğundan telefona Özel Kalem'den Mustafa İnci çıktı. Konuyu anlattım, geri döneceğini söyledi. İlk geri dönüşünde peyzaj çalışmalarıyla Osmangazi Belediyesi'nin ilgilendiğini söyledi. Konuyu tekrar ayrıntılı şekilde ilettim, eserin sahibinin merhum sanatçının varislerinin değil Büyükşehir Belediyesi olduğunu aktardım. Araştırıp geri döneceğini söyledi...
Şimdi... Bu mozaik eserin sökümü de özel bir çalışma gerektiriyor. Dozeri getirip ya da kazma kürekle sökülecek bir şey değil! Sökümü yapabilecek sanatçı sayısı çok az. Gazi Üniversitesi'nden Tülay Özkul gibi nadir sanatçılar yapabiliyor. Yeniden birleştirilmesi de öyle... Usulüne göre sökülmezse, eser çöp olur...

VE ESER KURTULDU
Bursa'ya çok emek veren bir Bursa sevdalısı olan Dr. Selçuk Günay'ın dönemin Bursa Belediyesi ile birlikte şehre kazandırdığı eserin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çöp etmesine izin verilmemesi gerekiyor.

Nitekim... Yazıyı gazeteye göndermeden az önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden bir açıklama geldi;

"Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon projesi kapsamında caminin duvarlarını gün yüzüne çıkartmak üzere sonradan eklenti olarak yapılan duvarı kaldıracağından biz Büyükşehir Belediyesi olarak o sanat eserini en az hasarla usulüne uygun sökeceğiz ve o sanat eserini Bursa'da farklı bir yerde değerlendireceğiz..." denildi...


Ve hemen Dr. Selçuk Günay'ın eşi Nuray Günay'ı aradım; doktor muayenesindeymiş, çok konuşamadık ama "Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden, konuyla ilgili yetkililerin az önce kendisiyle görüştüğünü" söyledi...
Özetle Bursa Büyükşehir Belediyesi Dr. Selçuk Günay'ın eserinin koruyacak! Eser çöp olmayacak!..


Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.