Hava Durumu

'Tarım; eğitim ve sağlık kadar önemli'

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2019 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 06:02

Bursa Ticaret Borsası (BTO) uzun bir aradan sonra Bursa basınıyla buluştu.

Toplantıya BTO Başkanı Özer Matlı, İbrahim Özhan, İlker Birgül, Hikmet Bosut, Cengiz Camcı; BTO Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, Başkan Danışmanı Can Aydoğan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Odalar Müdürü Volkan Tufan katıldı...

Başkan Özer Matlı, Türkiye'nin sınır güvenliği için Barış Pınarı Harekâtı'nı desteklediklerini söyleyerek ve şehitlere rahmet dileyerek konuşmasına başladı. BTO'nun Bursa iş dünyasına katkıda bulunmak, istihdamı desteklemek, yerelden küresele ekonomisinin güçlenmesi için gösterdiği çabaları özetledi.

Ardından söz alan TOBB Odalar Müdürü Volkan Tufan yaklaşık bir saatlik sunum yaparak TOBB'un amaçlarını stratejilerini, projelerini, bugüne ve geleceğe yönelik yatırımlarını özetleyen bir konuşma gerçekleştirdi...
Volkan Tufan'ın paylaştığı bilgilere göre; TOBB'un üye sayısı 1,5 milyon! İstihdamın yüzde 70'ini, milli gelirin yüzde 75'ini, yatırımların yüzde 75'ini, ihracatın tamamını TOBB üyeleri gerçekleştiriyor... 81 ilde 160 ilçede örgütlü.

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Ardından da 2001 yılında başkan seçilen Rifat Hisarcıklıoğlu döneminde TOBB'un ciddi vizyon değişikliğine gittiğine değinerek "Kurumsal kapasite inşası; politika tasarımı geliştirilmesi; kamu özel sektör iş birliği; ekonomi diplomasisi; bölgesel ve küresel iş birliği; STK'lara öncülük etmek; sosyal sorumluluk çalışmaları; kadın ve genç girişimciliğinin desteklenmesi" gibi oluşturulan stratejilerden söz etti.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ne (ETÜ) değinerek "Kaliteli eleman, iş dünyasını tanıyan kamu bürokratları ve icatlar yapan yenilikçi genç girişimciler yetiştirilmesi" amacıyla ETÜ'nün kurulduğunu anlattı. ETÜ'de 2 yabancı dilin olduğunu, stajla birlikte 3 dönem eğitim yapıldığını ve öğrencilerin 1,5 yıl iş tecrübesi edinerek mezun olduklarını; 6 mühendislik bölümü, araştırma merkezleri ve laboratuvarların yanı sıra tıp fakültesinin de bulunduğunu söyledi.

Ardından da 'Türk Gümrük Kapıları'nın modernizasyon işini üstlenen TOBB'un,  yap-işlet-devret modeli ile yaptığı başarılı çalışmaları gündeme getirdi ve Ukrayna'nın gümrük kapıları modernizasyonuna talip olduklarını anlattı... Ve Türk tarımı için önemli bir süreç olan lisanslı depoculuğu gündeme getirdi...

Şimdi... Ürün İhtisas Borsası için lisanslı depoculuk ve orada emanete bırakılan ürünlere ait elektronik ürün sertifikası/ senedi olması gerekiyor... Ürün İhtisas Borsası tarım ürünlerinin ulusalda ve küreselde fiziki ya da elektronik ortamda alım ve satımına aracılık ediyor.

Özer Matlı uzun yıllardır bu oluşum için mücadele edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu devrimdir. 2002'de lisanslı depoculuk çıkacak denmişti. Biz ABD Şikago borsasından mısır alıyoruz. Bu aynı zamanda tarımı siyasetten çıkartan bir oyundur. Üretici bir sonraki yıl ürününün fiyatını bilecek. Serbest rekabet fiziki ortamdan kâğıt ortamına dönecek. Süreç iyi çalışırsa hiç sorun olmayacak..."

Peki, süreç iyi çalışacak mıydı? Araya girip Özer Matlı'ya sordum... Devletin oyuncu değil de hakem olması durumunda sürecin iyi çalışacağını söyledi...
Peki, siyasi irade elinin altındaki gücü devreder mi? Artı şöyle bir durum da var; Ürün İhtisas Borsası'nın oyuncuları üreticiler, aracılar ile bankalar, sigorta şirketleri, sanayiciler... Yani yerel üreticiler ve küresel sermaye! Bu oyunda bitiş düdüğünü kim çalar? Türk tarımı için iyi mi yoksa kötü mü olacak? Henüz anlayabilmiş değilim. Belki Türk tarımı için iyi olacak, ayağa kaldıracak. Bilemedim.

CEZAEVİ VE TARIM LİSESİ PROJELERİ

Genel Sekreter Fehmi Yıldız ise Bursa Ticaret Borsası'nın tarihçesine ve bugününe yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

Başkan Danışmanı Can Aydoğan da sunumunda BTO'nun hayata geçirdiği Cezaevi ve Hamidiye Tarım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'ne yönelik projeleri anlattı. BTO 'Birlikte eğitelim, birlikte üretelim" başlıklı projeyi Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yaparak Hamidiye Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde hayata geçirmiş.

 Aydoğan Cezaevi'nde mahkûmlarla birlikte yürütülen sera ve toprakta tarım projesini de anlattı. Mahkûmlar, cezaevi atölyesinde yaptıkları seralarda ürün yetiştirirken aynı zamanda da bir meslek öğreniyor. 8 dönümlük atıl alan ıslah edilerek tarıma açılmış.

Özer Matlı tarım liselerini çok önemsediklerini anlatarak "Tarımı tekrar insanlara okutmak istiyoruz. İnsanları tarıma döndürmek lazım, kooperatifleşmeyi öngörüyoruz. Tarım; Türkiye için eğitim ve sağlık kadar önemli ve desteklenmeli" dedi... 

2024'TEKİ TARIM KONFERANSINA BURSA TALİP

Toplantıda pek çok şey anlatıldı. Daldan dala tabir edebileceğimiz bir bilgi paylaşımı oldu...

Ama en önemlisi şuydu:

Bursa Ticaret Borsası, Avrupa Borsalar Birliği'nin 38 üyesinden biri ve Türkiye'den üye olan tek Borsa. AB Borsalar Birliği 4 yıl sonra yapılacak tahıl alımlarını belirliyor.
Özet Matlı dedi ki:

"Büyük resme bakıyoruz. Dünyada nerede olduğumuza bakmalıyız. Bugün oylama var. Tek sıkıntı AB Borsalar Birliği adaletli bakarsa 2024'teki Tarım Konferansı'na Türkiye, Bursa ev sahipliği yapacak.

Dünyanın farklı yerlerindeki büyük oyuncular Bursa'ya gelecek, bin 200 büyük oyuncu. Meclis Başkanımız Mehmet Aydın Viyana'da; TOBB'un da Borsalardan Sorumlu Meclis Başkanı Yiğit Ateş de orada. Tarım Bakanlığı'na teşekkür ediyoruz.

 Yurt dışı Ticaret ataşelerimiz de destek oldu. Bursa'yı anlatan film de hazırladık, oylama öncesi sunumu yapılacak" dedi...

Hadi bakalım, AB'nin ırkçı/ terör örgütü yandaşlığı politikasına kurban gitmez inşallah!

Dün anlatılan konular çok daha fazlaydı, sunum kitapçığında da önemli istatistikler vardı, ama köşeye ancak bu kadarını sığdırabildim. Zira 3 saatlik sunumlu bir basın toplantısıydı, soru cevap kısmına zaman kalmadı. Oysa Bursa tarımına, tarım sanayisine yönelik soracağımız çok soru vardı; başka bir toplantıya kaldı!.. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.