Hava Durumu

TEKNOFEST 2019'dan izlenimler

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2019 06:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2019 06:01

TEKNOFEST 2019 Atatürk Hava Limanı'nda Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, pek çok kurum ve kuruluşun destek ve katkılarıyla düzenlendi...

Hafta sonu oradaydım. İstanbul Havalimanı'nın faaliyete geçmesi ve taşınmadan sonra ıssızlaşan Atatürk Hava Limanı'nın uçuş pistleri TEKNOFEST ile şenlenmiş; yüz binlerce ziyaretçinin hareket halinde olduğu bir alana dönüşmüştü...  

122 ülkeden katılımın olan TEKNOFEST 2019'un ziyaretçi sayısının 1 milyon 670 bini bulduğu açıklandı. Cumartesi günü erken saatlerde TEKNOFEST 2019 alanına giriş yapmamıza karşın yine de yoğun bir kalabalık vardı. Günün ilerleyen saatlerinde kalabalık iyice arttı.

Bebekler de dâhil olmak üzere çocuklarıyla birlikte gelen binlerce aile vardı. İstanbul'dan, Türkiye'nin çeşitli illerinde gelen ilk ve ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri gruplar halinde oradaydı.

Bu ülkede hâlâ bilime, teknolojiye önem veren okullar var. Onlardan biri de Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi. Kurucu Müdür Canan Topsakal, okul yönetici ve öğretmenleri ile 25 öğrenciden oluşan ekiple TEKNOFEST'teydiler.

 Gün boyu öğrenciler stantları, sergilenen ürünleri, atölyeleri gezdiler. Topsakal  "Uzak sandığımız geleceğin aslında çok yakında olduğunun bilincindeyiz. Çok yakın bir gelecekte yapay zekanın pek çok geleneksel mesleği yok edeceğini öngörüyoruz.

 Öğrencilerimizi bu geleceğe hazırlarken aynı zamanda da becerileriyle ve insani farklarıyla öne çıkmalarının gerekliliğine vurgu yapıyoruz. Proje bazlı grup çalışmaları yapıyoruz. Bugün de öğrencilerimizin teknolojik gelişmeleri yerinde görerek deneyimlemeleri için buradayız" dedi.
 

SOLO TÜRK BÜYÜLEDİ

TEKNOFEST'te düzenlenen gösteriler arasında Solo Türk, Türk Yıldızları, Hürkuş, İçişleri Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri paraşüt atlayışı, Atak helikopteri, Red Bull gösteri uçuşları vardı.

Biz Solo Türk'ü izledik. İnanılmazdı. Gökyüzüne burgu bir ok gibi döne döne, taklalar ata ata fırlıyor, o kadar yükseliyor ki gözden kayboluyor, sonra füze gibi dikine inişe geçiyor; sonra bir bakıyorsunuz, yatay uçuşla döne döne alçaktan üstümüzden uçuyordu. Kimi alçak uçuşta motorlarını kapatıp süzüle süzüle binaların az üstünden geçtiğini ve sonra yine ok gibi gök yüzüne taklalar ata ata yükseldiğini gördük.
Gerçekten de gurur duyduk pilotumuzla... Festival alanındaki rütbeli subaylara sordum; uçakta bir modifiye olmadığını söylediler. Döndükten sonra internetten araştırdım, sadece boya uygulaması yapılmış, hiçbir müdahale yok. Solo Türk 2014'ten itibaren yarışma ve gösterilere katılmaya başlamış ve dünyada pek çok ödül almış.

GENÇLER UMUT VERİYOR
Beni en çok etkileyen bölümlerden biri de dereceye girmiş olan akademik çalışmaların sergilendiği alandı. Gençler gerçekten de insana umut veriyor. 

Üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji, tıp ve çeşitli mühendislik bölümleri öğrencileri muazzam projeler geliştirmişler. Kimisi tıp alanında, kanser gibi zorlu hastalıklarda çözümlemelere gitmiş; kimisi su altı arama robotları yapmıştı.

Sosyal sorumluluk bazında üretilen özellikle de görme engellilere yönelik bir proje çok dikkatimi çekti. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bir mühendis adayı görme engellilere dijital özgürlük sağlayacak olan, görme engelli alfabesini Q klavyeden çok hızlı öğrenmesini sağlayan dokunmatik dijital bir sistem geliştirmişti.

Bir başka genç ise ilk ve ortaokullarda tehlikeli deneylerin dijital ortamda bilgisayar aracılığıyla yapılmasını sağlayan uygulayarak öğrenme programı geliştirmiş. Şöyle ki laboratuar ortamındaymış gibi hazırlanan kitlerle yapılan deney uygulamalı olarak eş zamanlı olarak bilgisayarda devam ediyor. Yanlış işlem yaptığında patlama bilgisayarda oluyor. Laboratuvarsız okullardaki çocuklara da deney fırsatı sunan öncü bir çalışma. Bu tür çalışmalardan onlarcası vardı.

TEKNOFEST'te savaş ve nakliye uçaklarını, helikopterleri, tankları, zırhlı araçları, İHA ve SİHA'ları yakından gördük. Altay tankı da sergilenen araçlar arasındaydı.

EFSANE ZIRHLI ARAÇ: KİRPİ

En çarpıcılarından biri de Kirpi zırhlı aracıydı.  BMC'nin ürettiği Kirpi, mayına karşı dayanıklılığı ile efsane zırhlı araç olarak nitelendiriliyor. Biz bilgi veren görevli, iç dizaynında aracı patlamaya dayanıklı kılan süspansiyon; içindekilerin fırlamasını önlemeye yönelik bel, bacak ve gövdeyi bağlayan çok dayanıklı kemer, olası yangınları otomatik olarak söndürülmesi gibi pek çok sistemin olduğunu anlatırken şöyle dedi:

 "El yapımı bombalar var. EYP diyoruz. Onlardan ya da menfezlere kara yolu altlarına konulan bir ton ağırlığında patlayıcı maddeler var. Teröristler etkisini artırmak için içine çivi, metal parçaları, demir bilyeler katıyor. Kirpi bu patlamalarda içindekileri sağ kurtarıyor. Lastikleri patlasa bile içindekileri 20 kilometre uzağa, güvenli bölgeye götürebilme yeteneğinde..."

Ve ekledi; "Ben bu kirpinin önümüzde patlama sonucu 20 metre havalandığını gözlerimle gördüm ve içindeki herkesi yaralı ama sağ çıkarttık..."

Kirpi'nin hem Emniyet Müdürlüğü'nde hem de TSK'da kullanıldığını öğrendik. Zırhlı araçların başındaki polis ve askerlere "Ayağınıza taş değmesin" deyip oradan ayrıldık.

BOMBA İMHA ROBOTLARI

 Jandarmanın standında ise bomba arama tarama robotu sergileniyordu. Orada görevli subay da robotun şüpheli torba, çanta, paket gibi durumlarda kullanıldığını, çantayı sarsmadan güvenli bir şekilde alarak güvenli noktaya taşıdığını anlattı... ASELSAN'ın ürettiği bomba arama ve imha robotu kendilerine ayrılmış olan engebeli pistte sergileniyordu. Hatta sergilenmekle kalmayıp, kumanda ünitesinde çocukların hareket ettirmesine izin verilmişti.

Dikey rüzgâr tüneli de çocuk ve gençlerin çok ilgisini çekti. Havada uçuşan insanların görüntüsü ilginçti. Hevesliler, özel giysileri giyip, profesyonellerin denetiminde uçmayı denediler. Festivalde pek çok yarışma düzenlendi. Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da oradaydı. Sık sık ödül dağıtımı törenine katılacağı ve alana geldiği anons edildi. Ancak alandaki on binlerce kişi stant, atölye ve sergilenen araçlarla ilgilenme eğilimindeydi. Bu da bana çok ilginç geldi. Bursa'daki bir etkinlikte olsaydı, herkes Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu yere doğru koşardı.

Festivalin akademik paydaşları arasında Boğaziçi, İstanbul Teknik, Sabancı, Yıldız Teknik gibi üniversitelerin yanında Bursa Teknik Üniversitesi'nin adını görmek ise memnuniyet vericiydi.  BTÜ genç bir üniversite olmasını, dinamik yenilikçi, araştırmacı, üretken yaklaşımıyla avantaja döndürmüş durumda.


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.