Hava Durumu

TOFAŞ'ın hedefi: Basketbol şehri Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2019 06:08

TOFAŞ Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıda TOFAŞ CEO'su ve Spor Kulübü Başkanı Cengiz Eroldu geniş kapsamlı bir sunum yaptı...  

Toplantıya TOFAŞ Spor Kulübü Genel Menajeri Tolga Öngören, TOFAŞ  Basketbol Kulübü Teknik Direktörü Orhun Ene de katıldı...
"CEO'ların görevi hikâye anlatmak, yazanlar da teknik adamlar ve oyuncular" diyen Cengiz Eroldu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hikâye TOFAŞ'ın kuruluşuyla başladı. 51 yıl önce rahmetli Vehbi Koç'un önemli bir sanayi hamlesi vizyonu ile kurulan; hem ülke ekonomisine hem de sanayi gelişimine öncülük eden; günümüzde 89 ülkeye ihracatı olan, kendi teknolojisini geliştiren küresel şirket konumunda. Endüstri ve sanayinin gelişimiyle birlikte sosyal sorumluluk projelerine önem vermiştir. Rahmetli Vehbi Koç "Ülkem varsa ben de varım" demiştir.

Bunlardan biri de 1974 yılında kurulan basketbol takımıdır. Sanayi için geçerli olan sürdürülebilirlik; spor kulübü için de geçerlidir. Biz TOFAŞ olarak sporu kuruluşundan itibaren derin biçimde ele almışız. Altyapı denilince akla TOFAŞ Spor Kulübü geliyor."

'SPOR ÖNEMLİ BİR SOSYAL SORUMLULUK ALANI'

Son yıllarda basketbola ağırlık verdiklerini söyleyen Cengiz Eroldu şöyle konuştu:

"Spor önemli bir sosyal sorumluluk alanıdır. Sporun gençlere dokunan tarafı bizi daha çok ilgilendiriyor. Önemli olan iz bırakmak. TOFAŞ Spor Kulübü için Bursa önemli, geliştiğimiz ve gelişimine katkı sunduğumuz bir şehirdir.

 Rahmetli Mustafa Koç'un 1995 yılında bir sözü vardı; "ABD'de basketbol ile anılan şehirler var. Bursa da neden basketbol ile anılmasın?"  Bu vizyondan hareketle biz Bursa'yı basketbol şehri yapmak istiyoruz. Basketbolu günlük hayatın içine nasıl sokarız?

Sanayicilikten edindiğimiz tecrübeyi TOFAŞ Spor Kulübü'ne aktarıyoruz. Bu süreçte çalışanlarımızın yaklaşımı da önemli. Çalışanlarımız kombine bilet alıyor ve maçları takip ediyor. Yeni yapılanma sürecine tesisleşmeyle başlamak istedik. Bu salonu yaptık. Nilüfer'deki kapalı spor salonu için Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan isim hakkını aldık. Salonun da hamiliğini yapıyoruz. Bakım ve temizlik olarak kendini fark ettiriyor..."

'RAKİBE SAYGI DUYAN NİTELİKLİ SEYİRCİ'

Bursa'nın sanayi kenti olmasının yanında spor ve kültürde de önde olmasını istediklerini anlatarak şunları söyledi:

"Güçlü bir altyapı gerekiyor. Bu altyapıdan milli takıma, A milli takım seviyesine çıkan oyuncu sayısı da önemli... 2018-2019 dönemi A milli takım dâhil olmak üzere 16 oyuncu oynuyor. 800 civarında milli formayı giymiş oyuncu var. Elbette takım olarak dereceye girmek de öyle. Müessese takımı olarak rekabet ettiğimiz takımlardan farkımızı ortaya koymamız lazım. Kurumsal kulüp organizasyonları kurarak örnek olmamız gerekiyor."

Seyirci faktörüne de dikkat çekti ve Bursa'da nitelikli bir basketbol seyircisi olduğunu, kendi sahasında hiç kapatma cezası almadıklarını, rakibe saygı duyan bir seyirci kitlesi olduğunu ve ailelerin rağbet gösterdiğini söyledi.

YENİ NESİL BASKETBOL OKULU

Sürdürülebilirlik vurgusunu yineleyerek altyapı çalışmalarına atıfta bulundu ve şunları söyledi:

"Altyapıda, Bursalı oyuncuya önem veriyoruz. Yerel kahramanların olması lazım. Bizim Bursalı kahraman üst seviye oyuncularımızın olması lazım.

TOFAŞ Basketbol Kulübü'nün A takımı dâhil 80 oyuncusunun 66'sı Bursalı. Basketbolun yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz.  10 şehirdeki TOFAŞ basketbol okullarında 3 bin 655 öğrenci var.  Yeni Nesil Basketbol okulumuzda farklı bir iddia ile yola çıktık. Küçük yaşta doğru basketbol eğitimi verilmediğini düşünüyoruz... İyi sporcu olmanın yanı sıra iyi insan olmayı da öğretiyoruz. Bu projede velilere yönelik bir program var; velileri de eğitiyoruz. Hem fiziksel hem de mental bir eğitim söz konusu. Dijital eğitim platformu oluşturduk..."

ENGELSİZ TRİBÜN; OTİSTİK KAMP

Sosyal projeler arasında 2017 yılında Engelsiz Tribün projesini hayata geçirdiklerini anlatan Eroldu, başka spor kulüpleri tarafından örnek alınacağını umduklarını ama pek de örnek alan olmadığını söyledi. Yine sosyal sorumluluk olarak Renk Otizm ile kırkın üzerinde çocukla otistik kamp çalışması yapıldığını ve bu sosyal proje ile  Euroleafue One Team'da ilk 3'te yer aldıklarını anlattı.

Son olarak da Bursa'nın 17 ilçesinde '50 Semtte 50 Pota' projesine değinen Eroldu; "Bu proje Bursa'yı  basketbol kenti yapma vizyonuna da uyan bir şey. Sporun insana kattığı pek çok şey var. Daha yenilikçi, gelişime yönelik bir bakış açısı kazandırıyor. Biz bu yaptırdığımız tüm sahaların bakımını da üstleneceğiz. Çocukların basketbolu sevmesini istiyoruz. Basketbol bu şirketin, şirket çalışanlarının DNA'sına fazlasıyla girmiş durumda. Daha iyi bir şeyi nasıl yaparız, topluma nasıl dokunuruz. Hikâyemiz budur. Basketbola ilgiyi nasıl artırırız. Hedefimiz daha dengeli, daha sağlıklı bir nesildir... "

Basketbolun içinden geldiğini anımsatan Orhun Ene müessese takımları arasında TOFAŞ'ın özel bir yeri olduğuna değinerek "Bizler bu farklı hikâyenin farkındayız" dedi. Sportif başarının kimi zaman öne geçtiğini söyleyen Ene, TOFAŞ Spor Kulübü'nde sportif başarı kadar altyapıya da büyük önem verildiğini, basketbol ekosistemine hizmet verildiğini anlatarak Yeni Nesil de dâhil TOFAŞ basketbol okullarını örnek verdi.

Bir zamanlar Bursa'da Renault, Mako, Bosch gibi müessese takımları vardı, hepsinde de altyapıya yönelik basketbol okulları vardı. Şimdi TOFAŞ, Bursaspor ve belediyelerin bir de özel ve kamu okullarının basketbol takımları var. Bursa Uludağ Üniversitesi'nin basketbolda nerede olduğuna gelince; internette başka takımların haberlerinde varlıklarına denk geldik.
TOFAŞ'ın Bursa'nın bir basketbol şehri olması hedefi, gayreti, bu yönde attığı adımlar çok önemlidir. Ancak tek başına yetmez. Yerel yönetimlerin, Bursa'nın diğer güçlü sanayi kuruluşlarının, başta üniversitelerin, özel ve kamu okullarının da bu sürece destek vermesi, içinde yer alması, basketbola önem vermesiyle mümkün olur...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.