Hava Durumu

Türk Metal'de ilk: Bursa Şube Başkanı; Selda Tekman

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 06:00

Hafta sonu Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ Bursa'daydı. Uysal Altundağ ziyareti sırasında, Türk Metal'in Bursa'da yeni bir şubesinin kurulduğu müjdesini verdi.

Yeni şubenin adı Bursa Şubesi...

Böylece Bursa'da Türk Metal şubelerinin sayısı 6'ya çıktı. Bursa'da Türk Metal Sendikası salgın koşullarına rağmen örgütlenmesini hızla sürdürüyor; sendikal üyelik nedeniyle işten atılmalara karşı fabrika önlerinde yaşanan direnişler düzenleniyor. Pek çok iş yerinde yetki alınarak toplu sözleşme imzalanmış durumda...

Türk Metal'in sadece Bursa'da 52 bine yaklaşan üye sayısı, metal işkolunda faaliyet gösteren diğer sendikaların Türkiye genelindeki örgütlenmesinden fazla!

Hatta Türk Metal'in Bursa'daki üye sayısı, bazı sendikaların ülke genelindeki toplam üyesinin iki katına ulaşmış durumda..

Türk Metal'in; şehirde yeni açılan ve Bursa Şubesi ile birlikte şu anda 6 şubesi oldu... Diğer şubelerin adları ve şube başkanları ise şöyle:

Bursa 1 Şube (Başkan Ali Noyan); Bursa 2 Şube  (Başkan Mustafa Tüfekçi); Bursa 3 Şube (Başkan İsmail Türk); Bursa Emek Şubesi (Başkan Nizamettin Bilik); Bursa Osmangazi Şubesi (Başkan Mesut Erdem)...

Yeni açılan Bursa Şubesi ile Türk Metal bir ilke imza attı... Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile Bursa'ya geldiğinde yaptığımız bir görüşmede; Türk Metal'in Bursa'da 6 bine yakın kadın üyesinin olduğundan söz etmiş ve şubelerden birinin başında bir kadın sendikacının da olmasını çok istediğini söylemişti...

Türk Metal'in Bursa Kadın Kolları Sorumlusu olan başarılı sendikacı Selda Tekman, 13 Nisan 2021 tarihinde yeni kurulan Bursa Şubesi'nin başkanlığına getirildi... Böylece ağır ve erkek yoğun bir işkolu olan metal alanında bir kadın şube başkanı oldu...

Şube Sekreterliğini Hakan Malçok, Mali Sekreterliğini Cem Yıldırım, Teşkilat Sekreterliğini Bahadır Zeytun, Eğitim Sekreterliğini ise İsmail Sarı yürütecek.

Önceki gün Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Uysal Alundağ, Teşiklat Sekreteri Bahadır Zeytun, Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman ve sendika yöneticileri Bursa Şubesi'ne bağlanan iş yerlerini hep birlikte ziyaret ettiler...

İŞÇİLİKTEN ŞUBE BAŞKANLIĞI'NA GİDEN YOL

Selda Tekman 1997 yılında Siemens'te metal işkolunda işçi olarak çalışmaya başlamıştı. Türk Metal'e üye olan Tekman, 1999 yılında iş yeri baştemsilcisi, 2007 yılında Bursa Nilüfer Şubesi Mali Sekreteri, 2012 yılında Şube Eğitim Sekreteri seçilmişti. Daha sonra da Bursa Kadın Kolları Sorumlusu olmuştu. Siyasi partiler hariç Bursa'da en büyük kadın örgütlenmesinin başındaydı.

Salgın dönemine kadar pek çok etkinliğe, eğitime, projeye imza atmıştı. Bu etkinliklerde ne kadar çok kadına ulaşıldığını bizzat gözlemledim... Ömrünün 22 yılını sendikal mücadele ile geçiren Selda Tekman aynı zamanda çok iyi yetiştirdiği, başarılı bir erkek çocuk annesi.

Metal sektörü gibi zorlu bir alanda sendikacılıkta basamakları birer birer çıkan Selda Tekman'ın şube başkanı olması başta Türk Metal olmak üzere sendika üyesi olan kadınları yüreklendirdi.

Selda Tekman ile 2016 yılında YeniDönem gazetesi yöneticileri ve yazarlarıyla birlikte Türk Metal'e yaptığımız ziyarette tanışmıştık.

Bazen haber olmadık yerde sizi yakalar. Türk Metal ziyaretinde o gün beni en çok şaşırtan şey, hizmet binasının alt katındaki toplantı salonunda eğitim gören metal işçisi kadınlar olmuştu. Bu işin mimarı ise Selda Tekman'dı. O günden beri izlediğim, düzenlediği çeşitli etkinlikleri gündeme getirdiğim Selda Tekman çok çalışkan, bir o kadar da üretken, kararlı, azimli bir sendikacıdır...

Türk İş'i,i tek ETUC üyesi olarak yurt dışında pek çok toplantıda sendikasını temsil eden Selda Tekman, metal işçisi kadınlara yönelik pek çok projeyi de hayata geçirmişti. Kadın Emeği İstihdamı Girişimi (KEOG) toplantılarına da katılmıştı. Şimdi de Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı olarak pek çok başarılı işe imza atacağından eminim...

'İLK KEZ BİR KADININ ŞUBE BAŞKANI OLMASININ ONURU'

Selda Tekman ile görüştüm; her zamanki gibi aldığı sorumluluğun farkında ve şunları söylüyor:

"Bu görev yalnızca benim için değil, Türk Metal'de örgütlü 20 binin üzerindeki kadın işçi için de çok büyük bir onurdur. Yaşamımın 22 yılını sendikal mücadele içinde geçirdim, her kademede görev yaptım, aldığım tüm görevlerde işçi sınıfını temsil etmenin onurunu ve büyük sorumluluğunu yaşadım.

Ancak ilk kez bir kadının şube başkanı olmasının onuru çok başka. Bana bu görevi layık gören, ülkemizde çağdaş sendikacılığın öncüsü Genel Başkanımız Sayın Pevrul Kavlak'a ve Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ediyorum. Bana verilen bu görevi layıkıyla yapmak için canla başla çalışacağım.

Bu görevimde elde edeceğim başarılar benim değil, metal işkolunda alın teri döken tüm kadın emekçiler için olacaktır. Onların sesi ve nefesi olmak için mücadele edeceğim..."

Dip Not: Türkiye'de ilk işçi sendikası kadın genel başkanı Dervişe Koçoğlu'ydu. 1955-1967 yılları arasında sonradan Tek-Gıda İş'e bağlanan Bandırma Balıkesir Çanakkale Havalisi Tütün ve Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası'nda Genel Başkanlık yapmıştı. Grevlerde günlerce sabaha kadar işçilerle nöbet tuttuğu bilinirdi. Türk-İş'i uluslararası platformlarda temsil etmişti. Dervişe Koçoğlu, baba bir anne ayrı Alpaslan Türkeş'in kız kardeşiydi. 2002 yılında 84 yaşındayken vefat etti. Erkek egemen basın pek çok haberde adını Derviş'e çevirmişti!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.