Hava Durumu

Türk Metal, MESS ile masaya oturuyor 

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2019 06:00

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ, Almira'da düzenlenen toplantıda sendika üyesi yüzlerce işçiyle buluşarak taslak sözleşme hakkında bilgi verdi. Toplantıya işçilerin yanı sıra şube başkan ve yöneticileri de katıldı.

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Uysal Altundağ sözleme taslağının hazırlanma sürecini ayrıntılandırdı. Biri bağımsız araştırma şirketi Anar; birisi de Türk Metal Sendikası olmak üzere Türk Metal üyesi işçilerin toplu sözleşme beklentileri üzerine araştırma yaptıklarına değinen Altundağ; şunları söyledi:

"Anar 10 bin Türk Metal üyesine yönelik anket yürüttü. Biz de anket kitapçığını 112 bin kişiye ulaştırdık. Bursa'da 47 bin üyemiz var. 35 bini MESS'e bağlı iş yerlerinde çalışıyor.

Üyelerimizin dörtte üçü anketi doldurdu. 150 kişilik bir ekiple dijitale aktarıldı. Raporlar oluşturuldu. Anar ve üye anketleri raporları Başkanlar Kurulu'nda değerlendirildi.

Taslak çalıştayı ve çalışma masaları düzenledik. O çalışmalara şube başkanları da katıldı. Ekonomik veriler de dâhil tüm bilimsel verileri bir araya getirerek taslağı oluşturduk ve kamuoyu ile paylaştık."

GELECEK KAYGISINDA ARTIŞ

Altundağ, ankette öne çıkan talepler arasında yer alan vergi yükünün toplu sözleşme taslağında yer almadığını, siyaseten çözülmesi gereken bir sorun olduğundan önümüzdeki süreçte gerekli temasları yapacaklarını söyledi... 

Geçmiş dönemde yapılan anketlerde beşinci sırada yer alan iş güvencesinin son yapılan ankette ikinci sırada olduğuna vurgu yaptı. Kişisel olarak bu sonucu; ekonomideki krizin işçilerde işten çıkartılma, işsiz kalma gibi geleceğe yönelik kaygılarını artırdığının göstergesi olarak yorumluyorum...

Anketlere göre, Türk Metal üyelerin yüzde 21 oranında sosyal aktivite ve eğitim talebi olduğuna dikkat çeken Altundağ dedi ki:

"Eğitim konusunda diğer sendikalara göre çok başarılıyız. Çoktan seçmeli, ucu açık bir araştırma olduğundan yüzdelerin toplamı 100'ü geçiyor.

 İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik talepler, önceki yıllarda daha üst sıralardaydı. Sendika olarak çok üzerinde durduk, bu yönde çok eğitimler verdik; iş yerlerinde de eğitimler verildi. Demek ki belli bir mesafe alınmış. Yine de iş kazalarında ölüm oranının sıfırlanması temel talebimizdir..."

75 KURUŞLUK SEYYANEN ZAM

Taslağın ilk maddesinin iyileştirme olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"2019 yılı itibarıyla 15, 55 saat ücretinin altında kalanlar için 75 kuruş seyyanen zam istiyoruz. 80 bin üyemiz 15, 55 ortalamanın altındadır. Son iki yılda işe başlayan çok sayıda üyemiz var. İşe yeni girdiği için 2017 toplu sözleşmesinden yararlanmayanlar da var.

 80 bin üyenin arasında saat ücreti 15, 50 olan da var, 15 olan da. Yaptığımız araştırmaya göre, 70 bin üyemizin tamamı 75 kuruş zamdan yararlanacak.

Yapılan anketlerde seyyanen zam, yüzdeli zam, seyyanen ve yüzdeli zam talebi öne çıkmıştır.  Ekonomik veriler, bilimsel araştırmalar sonucu yüzde 20 ücret zammı talep ediyoruz...

 Diğer bayramlardan farklı olduğundan hareketle Kurban Bayramı'nda çalışma ücretinin farklı tutulması talebi geldi. Kurban Bayramı için yüzde 60 zamlı ücret istiyoruz."

Asgari ücretli için talebimiz yüzde 31, 29'a çıkıyor. Kişilerin saat ücretine göre farklı zam talep ediyoruz."

ORTALAMA YÜZDE 26,28 ZAM

 Uysal Altundağ, Toplu İş Sözleşmesi Taslağı'na göre,  ilk 6 ay ortalama yüzde 26.28 zam, ikinci altı ay için enflasyon+1; üçüncü altı ay enflasyon+2; dördüncü altı ay sosyal haklar, enflasyon+3 talep edildiğini anlattı...

Toplu sözleşme görüşmeleri önümüzdeki hafta başında başlıyor. Anlaşma sağlanamazsa uyuşmalık tutanağı tutulup arabulucuya gidilecek. Sonrasında uyarı eylemleri yapılacak. 2017 yılı sözleşmesinde her gün 5 dakikadan başlayıp 1 saate varan iş bırakma eylemleri düzenlenmişti...

SOSYAL HAKLARDA EK TALEPLER

Uysal Altundağ'ın verdiği bilgilere göre, seyyanen ve yüzdelik zam taleplerinin yanı sıra taslakta yer alan diğer talepler ise şöyle:

"İşe yeni giren ve Türk Metal'e üye olan işçilere asgari ücretin yüzde 10'u oranında zam verilme;

Dini bayramlarda çalışanların mesaisine verilen yüzde 100 zammın, yüzde 200'e çıkarılması;

Gece çalışma saat ücreti zammının yüzde 15'e yükseltilmesi;

Tamamlayıcı sağlık sigortasının eşi kapsayacak biçimde yaygınlaşması;

Anaokulu eğitim yardımı ile kendisi eğitim gören işçiye de eğitim yardımı.

KADIN İŞÇİLER KURULU OLUŞTURULACAK

Uysal Altundağ, işverenin atayacağı 2 kadın ve sendikanın saptayacağı 2 kadın olmak üzere 4 kişilik Kadın İşçiler Kurulu'nu da öngördüklerini söyledi ve "İş kazaları kanayan yaramızdır. Tıpkı onun gibi kadına şiddet ve kadın cinayetleri de öyle. Biz kadına şiddetle mücadelede bir farkındalık oluşturmak adına iş yerlerinde Kadın İşçiler Kurulu'nu oluşturacağız. Kadın üyelerimizin iş ortamında cinsel taciz, mobbing ve olası kadın hak ihlali ile diğer sorunlarının çözümü için bu yönde atılmış bir adımdır." dedi ve kadın üyelerden büyük alkış aldı...

Altundağ sözlerini şöyle noktaladı:

"Örgütlü olmak önemli bir güçtür. En önemli şey örgütsel disiplindir. 9 Eylül'de taslak sözleşmemiz MESS yöneticilerine verilecek ve toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Burada örgütsel disiplin dedik, haber disiplini önemli.

Temsilci sürece yönelik bilgiyi şube başkanından alacak. Şube başkanı da genel merkezden.  Bu başarı sadece bizim başarımız olmayacak. Türkiye işçi sınıfının önünü açacağız..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.