Hava Durumu

Türk Metal, MESS'in teklifini reddetti!

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2020 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2020 06:09

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında Bursa'da 52 bin; Türkiye genelinde ise 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde taraflar masadan kalkmış ve grev kararı açıklanmıştı...  

17 Ocak tarihli basın toplantısında Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS'in 20 Ocak'ta yeniden görüşmeye çağırdığını, 19 Mayıs mitinginden sonra İstanbul'da Başkanlar Kurulu'nu toplayacaklarını, Genel Başkan yardımcılarının görüşmeye katılacağını söylemişti...  

Pazar günü miting düzenlendi ve dün aralarında Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altındağ'ın da olduğu Türk Metal Genel Merkez yetkilileri MESS ile toplantıya katıldı...
Şimdi...
Dün MESS tarafından yapılan açıklamada, 'Çözüme doğru bir adım daha atıldı" denerek zam oranının yüzde 8'den yüzde 10'a çıkartıldığı yer aldı. MESS'in açıklamasında yaptıkları uzlaşma çabaları,  enflasyon oranı ve sektörün içinde bulunduğu daralma uzun uzun gündeme getirilmişti.

Ama MESS'in açıklamasında kamuoyunda tepki çekecek olan toplu sözleşme süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkartılması, esnek (güvencesiz çalışma), ikramiyeler gibi maddelere hiç değinilmemişti. Oysa bu maddeler Türk Metal'in kırmızıçizgisiydi!

3 YILLIK SÖZLEŞME SÜRESİ VE ESNEK ÇALIŞMA

İşveren sendikasının bu umut verici açıklaması acaba ne kadar gerçeği yansıtıyordu?

Türk Metal Genel Merkezi ile görüştüm. Toplu sözleşme sürecinin emek cephesindeki tarafı Türk Metal bambaşka bir açıklama yaptı. Açıklama aynen şöyle:

"MESS'in yüzde 10'luk yeni ücret zammı teklifini reddettik!

 Sendikamız Türk Metal, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinde, MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine bugün (20 Ocak 2020) İstanbul MESS Merkez Ofisi'nde bir kez daha bir araya geldi.

Toplantıda MESS tarafından 1. altı ay için tarafımıza yapılan teklif yüzde 10 oldu. Bugün yapılan görüşmelerde MESS tarafı kendilerinin sürekli yeni ve artan teklifler getirdiğini ancak sendikamızın uzlaşma amaçlı taslakta bir revize yapmadığını belirterek, sendikamızdan teklifini revize etmesini istedi.

Müzakere heyetimiz bu talebe, MESS'in 3 yıllık sözleşme teklifi başta olmak üzere haklarımızı geriye götürecek taleplerini sürdürdükleri gerekçesiyle, MESS'in bu isteğini reddederek görüşmeyi sonlandırdı."

Türk Metal ile MESS arasında 2017-2019 dönemi sözleşmesi; iki yıl önce 30 Ocak 2018'de imzalanmıştı.

Türk Metal'e göre 2019-2021 dönemi; MESS'e göre ise 2019-2022 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri gündemde. En büyük çelişki bu zaten! 

'BİZİ BAŞKALARIYLA KARIŞTIRMAYIN!'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 17 Ocak'taki basın toplantısında olduğu gibi, 19 Ocak'ta FSM Hastane alanında düzenlenen mitingde de çok net bir şekilde bir önceki dönemde kazanılan haklardan geri adım atmayacaklarını, MESS'in görüşme masasında dayattığı güvencesiz esnek çalışma, 3 yıllık toplu sözleşme süresi gibi maddeleri asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ve MESS yöneticilerine şöyle seslendi:

"Buradan MESS yöneticilerine sesleniyorum! Bizim sabrımızı zorlamayın! Bizi sınamayın, bizi başkalarıyla karıştırmayın! Bizi hafife almayın! Size rahat huzur vermeyiz! Bu meydanları size dar ederiz! Bu gök kubbeyi başınıza yıkarız! Vallahi de billahi de yıkarız!.."

Pevrul Kavlak'ın dikkat çeken bir diğer mesajı ise şöyleydi:

"Her şeye karşın umudumuzu yitirmek istemiyoruz. Bir yandan eylemlerimize devam ederken, bir yandan da işverenlerle sosyal diyalog girişimlerimiz devam ediyor. Biz her şeye rağmen bu işi masada çözebilme umudumuzu koruyoruz..."



 

BURSA'DAKİ EN BÜYÜK İŞÇİ MİTİNGİYDİ

19 Ocak'ta FSM Hastane alanında Türk Metal tarafından düzenlenen miting izlenimlerime gelince...
Bursa'da bugüne dek gerçekleşen en yüksek katılımlı işçi mitingiydi. Her ne kadar medyada katılım  "binlerce kişi" olarak yer alsa da işin gerçeği "On binlerce işçi, emekçi" meydandaydı!

Yıllardan beri işçi hareketleri, direnişler, sendikal faaliyetler, toplu sözleşme süreçlerini sahada izleyen bir gazeteci olarak Bursa'daki en yüksek katılımlı işçi mitingi diyebilirim.  
Mahallemdeki metal işçileriyle birlikte mitinge gittim. Genel Başkan Pevrul Kavlak konuşmaya yeni başlamıştı ve diyordu ki:

"7 Ekim'de 139 bin metal işçisi için işveren sendikası MESS ile işçilerin emeği, alın teri hakkı için masaya oturduk. 6 oturumda mücadele verdik. Son iki yılda sokaktaki enflasyonun silip süpürdüğünü soframızı toparlamaktı. Çoluk çocuğumuzun geleceği için, yalnızca insanca yaşam için taleplerimizi dile getirdik. Onlar bizi anlamadılar, dinlemediler, görmezden geldiler.

Çünkü onların kulakları sağır, gözleri kör; bizi görmüyorlar, duymuyorlar. Sanıyorlar ki bu çark kendiliğinden dönüyor, o bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanıyorlar ki bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat şampiyonu oluyor.

Biz çalıştık, biz ürettik, biz kazandırdık. Ama maalesef karşılığını alamadık! 'Size enflasyon kadar zam yeter, yüzde 6'ya razı olun' dediler.  Yetmedi televizyonlara çıktılar; 'Eğer grev kararı alınırsa Yüksek Hakem'e gideriz, enflasyon kadar bile alamazsınız' dediler.

Yani bizi çoluğumuzla çocuğumuzla açlıkla tehdit ettiler. İnsaf! Ayıptır, günahtır!..  Biz iş yerimize namusumuz gibi sahip çıktık. Kârınıza kâr kattık, ihracat rekorları kırdırdık. Biz çalıştık, biz kazandırdık!.."

TÜRKİYE EMEK PLATFORMU KOŞULLARI

Başkan Kavlak'ın konuşması; 17 Ocak günü birlikte oturduğumuz masada dediği "Artık Türkiye'de bir emek platformunun kurulması koşulları oluşmuştur" söyleminin içini dolduracak nitelikteydi:

"Bu büyük mitinge destek veren her sınıftan işçi kardeşlerimiz, örgütsüz işçi kardeşlerimiz; bu büyük miting, bu coşku, bu şölen yalnızca metal işçilerinin toplu sözleşmeleri için değildir. Bu miting, bu ülkede hakkını alamayan, bastırılan, ezilen milyonlar içindir!

 Bu miting MESS'e karşı değil, emeği hor görenlere cevap vermek için, 'biz buradayız' demek içindir. Bu büyük buluşmamız Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, 'Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı' deyişinin haykırışıdır. Ekmek için, aş için mücadele eden tüm işçi dostlarıma selam olsun..."

Pazar günü FSM Meydanı on binlerce işçinin şu sloganlarıyla inledi:

"Zafer direnen emekçinin olacak"; "Direne direne kazanacağız!";  "Grev hakkımız söke söke alırız"; "Kurtuluş yok tek başına! Ya hep beraber ya hiçbirimiz"; "Ey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma"; "İş ekmek yoksa barış da yok"; Gemileri yaktık geri dönüş yok"; "Vur vur inlesin MESS bizi dinlesin";  "Sadaka değil toplusözleşme"; "Ölmek var, dönmek yok"; "Yağmur çamur demeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.