Hava Durumu

Uluumay Müzesi'ne köstek değil destek olmak lazım!

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2020 06:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2020 06:12

Dünkü yazımda, Osmanlının en önemli şairlerinden bir olan Şair Ahmed Paşa Türbesi'nin depo haline dönüştüğüne atıfta bulunmuştum. Şair Ahmed Paşa hakkında ise özet bir genel bilgiyi paylaşmıştım.

Rahmetli Esat Uluumay, yıllarca topladığı koleksiyonları gelecek kuşaklara, Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde Uluumay Halk Kıyafetleri Müzesi olarak bırakmayı hayattayken başarabilmişti. 

Dün Esat Uluumay'ın kızı Feyza Uluumay aradı, görüştüm ve bambaşka bir hikâye ortaya çıktı.

Feyza Uluumay, babasının ölmeden önce koleksiyonunu bozmamasını vasiyet ettiğine dikkat çekerek, "Vefatından sonra Bursa Valimize giderek koleksiyonu günümüz koşullarında sergilemek istediğimi, bu değerli mirasın Bursa turizminde öne çıkarılması gerektiğini ifade ederek destek talebinde bulundum. Sağ olsun kırmadılar ve destek için onay verdiler."

Ancak süreç alt kademelere inildiğinde proje restorasyona dönüştürülünce Feyza Uluumay Gökalp, talebini geri çekiyor...

Daha sonra durum valiliğe aksediyor, destek alınıyor; Fatma Durmaz ve Mehmet Erbak sunum ve güvenlik sorunlarını çözüyor. 250 bin liralık kısmını da Feyza Uluumay Gökalp karşılıyor. 20 Kasım 2019'da açılış gerçekleştiriliyor...

Feyza Uluumay Gökalp şunları anlattı:

"Koleksiyonumuzda çok fazla eser var. Medrese yeterli olmadığından bu eserlere içteki depolarımız yetmedi. Geri kalanını, yenileyip orijinal haliyle ortaya çıkardığımız türbeye koymak durumunda kaldık.  Bu durumu ve yeni depo talebimi hem Vali Bey'e hem de Vakıflar Müdürlüğü'ne hem de Anıtlar Kurulu'na bildirdim.

Ocak ayında binanın alt tarafında bağımsız bir bölgede olan ikinci bahçeye depo yapılmasını talep ettim. Sayın Valimiz, Haziran 2020 bütçesinden bu depoyu karşılayacaklarını söyledi. İş Anıtlar Kurulu'nun tespit yapmasına kaldı. Hemen başvurdum. Önce binanın restorasyon ve renovasyon çizim ve planlarını yaptırmam gerektiğini söylediler. Araştırdım, 200 bin liraya çiziliyordu. Her ay masraflarını cebimden karşıladığım müze için bu masrafı yapmam imkânsızdı. Kendi bünyelerinde çizilmesinin mümkün olmadığını söylediler."

Anladığım kadarıyla Anıtlar Kurulu, depo için ciddi bir mali takoz koymuş!

Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan ve Şair Ahmed Paşa'nın tüm külliyatını okuduğunu söyleyen Feyza Uluumay Gökalp diyor ki:

 "Bizim müzeden hiçbir çıkarımız yok, giderimiz çok. Herkesin baskısı var,  'sat bunları, kurtul' diye! Babamın çok emeği var; o yüzden müzeyi yaşatmak için çaba gösteriyorum. Bursa için çok büyük kaynaktır.

 Ben yine de çizim için sponsor arayışına girmişken pandemi patladı ve türbe öylece kaldı. Emin olun o Sinoplu arkadaşlardan daha üzgünüm, çok sevdiğim Şair Ahmet Paşamızı rahatsız ettiğimiz için. Ancak durum budur ve oradakiler de atık değil ecdadımızın yüzyıllar önce yaptıkları eşyalardır!.."

 Sayın Anıtlar Kurulu yetkilileri!

Tekdir değil takdir mekanizmasını kullanın!..

Şair Ahmed Paşa türbesinin yeniden açılmasını temin etmek adına o deponun yapılması gerekiyor. O eserler, herhangi bir evde ya da bir dükkânda filan korunamaz, çok değerliler ve artık varlıkları biliniyor..!

Uluumay ailesi ecdat mirasını satmayıp sahip çıkıyor.

Vazgeçerlerse; kaybeden Bursa olur!..  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.