Hava Durumu

Üniversite sanayi işbirliğinde ümit verici adım

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2019 15:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 15:37

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin (BUÜ)  kent ve sanayi ile bütünleşmesi yıllardır şehirde tartışılan bir konudur.  1990'lı yıllara kadar üniversitenin böyle bir derdi bile yoktu! Prof. Dr. Ayhan Kızıl döneminde kent ve sanayi bütünleşmesi konuşulmaya başlandı. Sonraki rektörlerin dönemlerinde bir takım adımlar atıldıysa da istenen mesafe alınamadı.

Kent sanayicisi kısa vadede getirisini göremeyeceği bir alana uzun vadeli yatırım yapmak istemiyordu.  Oysa bilim sabahtan akşama üretilemezdi.  ULUTEK'in kurulmasıyla sanayi ile başlayan fiziki yakınlık da işbirliğini istenilen düzeye getiremedi.  Eskiden şehrin dışında olan Görükle yerleşkesi şehirle birleşse de sonuç değişmedi.

Öte yandan, gelişmiş ülkelerde sanayi;  üniversite ile işbirliğini aşmış, ortaklık noktasına erişmişti ve ticarileşen / ticarileşecek bilginin yanı sıra o gün hiç işlerine yaramayacak ama gelecekte yarar gördükleri bilgiye de yatırım yapıyor, depoluyorlardı.   Ödülü ise dijital devrimin öncülüğü oldu. Dünyada sanayi devriminden sonra en büyük kırılma yaşanmak üzere. Geleneksel l üretim anlayışı, yaşam biçimi, meslekler, pek çok şey kökten değişmek üzere. Yapay zekâ, algoritmalar, robotlar, hepsi bilgi üzerinde gelişiyor. Artık sanayicinin üniversiteye, bilgiye ihtiyacı var; bilgiye erişemeyeni sistem eleyip oyun dışına atacak.

ÜSİGEM-KÜSİ / GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA KONSEYİ

Şimdi... Bursa Uludağ Üniversitesine dönecek olursak... Prof. Dr. Saim Klılavuz'un  BUÜ'nün kentle ve sanayi ile bütünleşmesi konusunda ciddi bir çabası söz konusu. Bu konuda atılan önemli adımlardan birisi de Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi ( ÜSİGEM) ile Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Platformu'nun oluşturduğu "Gönüllü Çalışma Konseyi". Konsey'de ÜSİGEM ve KÜSİ üyesi iş insanları ve akademisyenler yer alıyor.

ÜSİGEM - KÜSİ Gönüllü Çalışma Konseyi, Endülüs Park Nanun Fırın&Restaurant'ta hedef ve projelerini kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, rektör yardımcıları BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Vehbi Varlık, Mustafa Barutçuoğlu, Prof. Dr. Sedat Ülkü, Haluk Ağaoğlu, Timur Noyan; DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, NOSABSİAD Başkanı Yalçın Aras, KESİAD Başkanı Mustafa Ülker, çeşitli SİAD temsilcileri, sanayici ve iş insanları, KOSGEB Temsilcileri, proje koordinatörleri  katıldı.

2023 BUÜ:TÜRKİYE'DE İLK 20; DÜNYADA İLK 1000

Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz; 2023 yılında Uludağ Üniversitesi'nin Türkiye'de 27'inci sıradan ilk 20'ye dünyada ise 1235. sıradan ilk 1000'e taşımayı hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Kılavuz'un dile getirdiği bir diğer hedef ise araştırma üniversiteleri arasında 14'üncü sırada olan BUÜ'yü ilk 10 araştırma üniversite arasına taşımak oldu.

TÜRKİYE'NİN VİZYON PROJESİ ULUTEK'TE OLACAK

Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile görüştüklerini ve  ULUTEK'TE 400 dönüm arazi üzerinde TEKNOSAB'taki önemli firmaların Ar-Ge'sinin ULUTEK'te yapılmasına yönelik sosyal donatı alanlarıyla birlikte bir Ar-Ge Merkezi'nin yapılmasının gündemde olduğunu söyledi. Dünyada 2,3 yerde örneği olan teknoloji merkezinin avam projelerinin üzerinde çalışıldığını ve bu merkezin Türkiye'nin vizyon projesi olacağına dikkat çekti.

 Prof. Dr. Kılavuz "Üniversite, kent sivil toplum kuruluşları, sanayi işbirliği yaparsa bunu başarabiliriz. Hacettepe Üniversitesi'nin 40 bin öğrencisi var, bütçeden aldığı pay 1 milyar 400 bin lira. BUÜ'de 76 bin öğrenci var, aldığı pay 662 milyon lira. İlk defa bu yıl bütçede yüzde 8 artış alan iki üniversite var. Ege Üniversitesi ile BUÜ" dedi.

Rektör Prof. Dr. Kılavuz üniversitelerin üç temel işlevini şöyle özetledi:

"Üniversitelerde eğitim öğretim yapılır. Araştırma yapılır. Yedi aydır gördüm ki BUÜ'nün çok ciddi bir potansiyeli var. Üretilen hizmetlerin toplum ile paylaşılması ki, bu bazen hizmet, bazen araştırma sonuçları olur. Bazen de ürünün ticarileşmesi olur..."

Prof. Dr. Kılavuz, "7 aylık süreçte, gördük ki, öğrenciler, kent katmanları SİAD, yerel yönetimler, valilik, kamu kurumları, STK'lar ve halk memnun. Bu memnuniyet heyecanımızı ve azmimizi artırıyor" dedi.

BUÜ'YÜ YÖK VE DEVLET KEŞFETTİ

Ardından da şu bilgileri paylaştı:

"Yeni YÖK tıp ekolojisinden göç politikasına, yazılıma dek Türkiye'nin öncelikli 100 alanında 4 bini aşkın öğrenciye burs veriyor. 4 bin burs alan öğrencinin 195'i bizde. YÖK, devlet BUÜ'nün potansiyelini keşfetmiş. Bizler de bu rakamı gün geçtikçe arttırmak istiyoruz. TÜBİTAK tarafından da aynı şekilde üniversitemizin ve akademisyenlerimizin kaliteleri tescil edildi. TÜBİTAK 2244 projesi kapsamında BUÜ'nün 55 kontenjanı  var. ve 33'ünü doldurduk. Doktora öğrencilerine 4 bin 500 lira burs veriliyor."

Prof. Rektör Kılavuz yeni dönemde kentin tüm kurumlarıyla yürütülen projeleri artırmayı hedeflediklerini, üniversitelerin 15 - 20 yıldır değişim süreci yaşadıklarını, yeni yönetim olarak bu süreci hızlandırmak istediklerini söyledi.

SANAYİCİLER NE DEDİ?

ÜSİGEM Yönetim Kurulu Üyesi Sanayici Mustafa Barutçuoğlu şöyle konuştu:

"İnsan kaynaklı üretim ile planlama, Ar-Ge geliştirme ve üretilen projelerin ticarileştirilmesi konularına ağırlık vereceğiz. Üniversitelerimiz Ar-Ge çalışmaları için önemli bir ortam oluşturuyor. Sanayi için ortak çalışma imkânlarının kurulması da üretim konusunda ciddi fırsatlar sunacak.."

ÜSİGEM Koordinatörü ve KÜSİ temsilcisi  Prof. Dr. Sedat Ülkü  "Asıl olan, üretilen bilginin üretime dönüşmesidir. Son yıllarda sanayicinin üniversiteye bakışı değişti. Sanayicinin sorunu varsa master, doktora programına dahil edilerek çalışma yapılmaktadır.  Bu gönüllü platform sanayicilerin sorunlarını çözmek üzere çalışmalar yürütecektir" derken...

Muhsin Koçaslan ise  şunları söyledi: "Üniversite, kamu ve iş dünyasının ortak akıl etrafında bilginin pratiğe dönüştürülmesi ile ortak gelirimizin artacağına ve refah seviyemizin yükseleceğine inanıyoruz. Orta gelir tuzağında bulunmamızın en büyük nedenlerinden birisi de katma değerli üretim ve inovasyon noktasında güçlü işbirliklerinin kurulamamasıdır. İnşallah bu birlikteliğimizin hem Bursa hem de Türkiye'deki iş dünyasına ciddi katkılar sağlayacaktır"

ULUTEK Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz ise ULUTEK'te 130 Ar-Ge firmasının yüzde 60'ının yazılım üzerine uğraştığını, Bursa'daki 17 OSB ile protokol imzaladıklarını, sanayicinin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge'yi  buradaki firmalarda  yapabileceğini söyledi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.