Hava Durumu

Veliler itiraz etti; yüz yüze sınavlar ertelendi!

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 06:00

Uzaktan eğitim sürüyor... Genelde zoom üzerinden bağlantı sağlanıyor. Dolayısıyla EBA üzerinden tanımlanan kotalar bir işe yaramıyor! Eğitim-İş Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmada, öğrencilerin yüzde 20'sinin internete erişimi olmadığı ortaya çıkmıştı!.. Hâlâ bilgisayara, tablete erişemeyen öğrenciler de var...

Hafta başında torunumla beraberdik; canlı derste defalarca bağlantı koptu. Çocuk derse yoğunlaşamıyor. Üçlü bölmeleri anlatmış olmalı ki öğretmen, ödevi bu konuda vermiş, ama hiçbir şey anlamamış. Bilgisayara, internete erişebilen öğrencilerin de pek çoğu için uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimde olduğu gibi verimli olmuyor!

Zaten öğretmenlerin yüzde 90'ına yakını uzaktan eğitimin verimli olmadığını düşünüyor. Buna karşı derse yoğunlaşamayan öğrenci ile ebeveynleri arasında sorun yaşanıyor. Zaten evde tıkılıp kalmaktan enerjilerini sarf edemeyen çocuklarla ebeveynler arasında çatışma çıkıyor.

Veliler ise her anlamda çok kaygılı. 2019-2020 döneminin ikinci yarısı kayıptı; şimdi de 2020-2021'in ilk dönemi yitti; ikinci dönemin de ne olacağı muamma!..

"4 GÜNLÜK TATİLDEN SONRAKİ YÜZ YÜZE SINAVLAR İPTAL EDİLSİN"

Bir diğer bilinmeyen ise karne notları ve sınavlardı. MEB'den gelen ilk açıklamalar ise yılsonundaki 4 günlük kapanmadan hemen sonra yüz yüze sınavların yapılacağı yönündeydi. 

Önceki gün Öğrenci Velileri Derneği'nin (Veli-Der) Türkiye genelindeki tüm şubeleri eş zamanlı basın açıklaması yaparak, "Çocuklarımızın sağlığından ve geleceğinden endişeliyiz. Sınavlar iptal edilmelidir" mesajını verdi.

Bursa'daki açıklama da 2018 yılında kurulan Öğrenci Velileri Derneği Bursa Şubesi (Bursa Veli-Der) Sekreteri Şermin Pank tarafından yapıldı. Nuran Koca'nın başkanlığı üstlendiği şubenin basın açıklamasında Başkanvekili Barış Dinga da hazır bulundu.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

"Salgında çocuklarımızın eğitimde yaşadığı sorunlar ve eşitsizlikler daha da arttı. Aylardır yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için fiziksel hareketliliğin azaltılması, okullarda gerekli önlemlerin alınması, uzaktan eğitimde çocuklarımızın ihtiyacı olan gerekli cihazların ve internet erişiminin sağlanması için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz."

Sınavlara yönelik kaygılar ise şöyle dile getirildi:

"Bilim insanlarının uyarıları ise çok açık; 4 haftalık acil kapanma kararının bir an önce uygulanması gerektiği, salgın yayılımının her geçen gün arttığı, 10-19 yaş arası öğrencilerin semptom göstermeseler dahi enfekte olma oranlarının yüksek olduğunu ısrarla ifade ediyorlar. Salgın yayılımındaki artışı nedeniyle 4 günlük sokağa çıkma yasağından hemen sonra yüz yüze sınavların gerçekleşecek olması ise başlı başına büyük bir çelişki!.."

Basın açıklaması şöyle sonlanıyordu:

"Çocuklarımız ülkemizin bugünü ve geleceği... Çocuklarımızın sağlığı ve geleceğinden endişeliyiz. Eğitim en temel haktır. MEB tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumludur. Çocuklarımızın uzaktan eğitimde ihtiyaç duyduğu tüm cihazlar ve internet erişimi devlet tarafından ücretsiz sağlanmalı ve yüz yüze sınavlar bir an önce iptal edilmelidir!.."

MEB SINAVLARI ERTELEDİ

Dün ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavların ertelendiğini açıkladı:

"Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık. Aldığımız kararla ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz. Lütfen siz şu an sadece sağlığınıza ve derslerinize odaklanın. En çok ihtiyacımız olan şey sağlık ve geleceğe dair tek güvencemiz sizlersiniz."

Aklın yolu bir! Öğrenci velilerinin talebi ve oluşturdukları kamuoyu karşılık bulmuş oldu!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.