Hava Durumu

Veliler ne yapacağını şaşırdı!

Yazının Giriş Tarihi: 05.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.09.2020 06:00

Okullar 16 Mart'tan itibaren kapandı. 16 Mart'tan beri yüz yüze eğitim yapılamıyor. Özellikle Z kuşağı olan minikler hepten zıvanadan çıkmış durumdalar. Kayıp bir kuşak mı oluşacak?

Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona ile görüştüm.

"Salgın nedeniyle okullar kapandı. Uzaktan eğitim başladı. En son 1 Haziran'da yüz yüze eğitime başlanacağı söylenmişti yapılamadı. Mayıs ayında bir araştırma yapmıştık. Uzaktan eğitim yüzde 24,5'e ulaşmıştı. Canlı derslere bağlanma oranı ise yüzde 21'di. Öğrencilerin yüzde 19'u ise internet erişimi, cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi bilişim araçlarından yoksundu. Biz yüz yüze eğitimin başlayamayacağını öngörerek bu araştırmayı yapmıştık.

EBA'DA BAĞLANTI SORUNLARI!

 4. sınıf öğrencisi olan torunum bir haftadır bende, ders çalışması için uğraşıyorum. EBA'ya bağlanmanın ne kadar sıkıntılı bir durum olduğuna tanık oldum. Özkan Rona'ya bu durumu sordum. Kendisi de 4. sınıf öğretmeni olan Özkan Rona şunları anlattı:

"Ben geçen gün ders yapmaya çalıştım. Yarım saatlik birinci oturuma 8 öğrenci bağlanabildi, 35 öğrenci bağlanması gerekiyordu, bir taraftan WhatsApp'tan velileri yönlendire yönlendire, ikinci derste katılımı 14'e çıkarttım. Fakat tam yarım saatlik oturumu tamamlayamadan kapatmak durumunda kaldım. Çocuklara göstermek durumunda olduğum etkinlikler vardı, çocuklara ses gitmedi. Onların sesi kesik kesik geldi, bir, iki kişiyle ders yapmak zorunda kalan öğretmenler var..."

Başka bir konuya daha dikkat çekti:

"Milli Eğitim'de okullardan başlayarak ilçe ve il müdürlükleri yalnızca istatistik peşindeler. Okulun, ilçenin ilin bağlantı sayısı artsın derdindeler. Verim alınıyor mu, bağlantı aksamadan sürüyor mu, onları sormuyorlar!.."

Rona, "Eğitim; uzaktan eğitim olmaz, bu uzaktan oyalamadır" dedi.

Şimdi benim evde iki bilgisayardan eş zamanlı internete bağlandığında kopma sorunları yaşanıyor. İnternet yetmiyor. Aynı evde, üç dört kişinin internete bağlandığını düşünün; 150, 200 liralık internet kotası satın alınması lazım.

Bunu sordum; "Çok doğru. Üç çocuğu okula giden karı koca öğretmen arkadaşımız var. Eve 5 bilgisayar ve yüksek kota lazım. Öğrencilerin yüzde 19'unda bilişim aracı olmadığı için uzaktan eğitime bağlanamıyor..."

Özkan Rona yüz yüze eğitimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Esas engel yeterli derslik sayısının olmaması. Bursa'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne göre 2 bin, bize göre 3 bin derslik eksik. Türkiye genelinde derslik yeterli olmadığı için seyreltilmiş eğitime geçilemiyor..."

Günde, bir, bir buçuk saatlik dersler öğrencilerin nesine yetecek? Özel okullar cayır cayır tam zamanlı ders yapıyor!..

UZAKTAN EĞİTİM CİHAZ TEMİNİNDE KDV, ÖTV İNDİRİMİ
Özkan Rona'nın anlattıklarında çok çarpıcı bilgiler yer aldı:

"Biz de sınıf ortamında, tahtada soru çözmek isteriz. Ama okullardaki internet 1 MB, onlarca öğretmen aynı anda canlı yayına girmesi mümkün değil. O nedenle de canlı yayınları ev ortamında yapıyoruz... Özel okullarda uzaktan eğitim yapılıyor, devlet niye yapamıyor?"

Peki, öğretmenlere internet, bilgisayar gibi uzaktan eğitim malzeme desteği var mıydı?

"Hiçbir destek yok! Döviz arttığı için bu malzemeler de çok pahalandı. Yeni webcam sordum 800 liraydı. Hiç olmazsa KDV, ÖTV indirimi yapılsa!.." dedi.

Peki çözüm ne? Rona dedi ki:

"Bakanlığın hızlı bir şekilde derslik sayısını çözüp okulları seyreltilmiş olarak yüz yüze eğitim yapmaktan başka yolu yok. Öğrencilere ve öğretmenlere test yapacak ve okulları açacaklar. Ama mevcut koşullarda Sağlık Bakanlığı'nın tedbirlerini alabilecek ne okul var, ne derslik, ne de çaba!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.