Hava Durumu

Yaşayan Okul Projesi: 23 okulun 3'ü Bursa'da

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 06:00

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye genelinde seçilen 23 okulda hayata geçecek olan "Yaşayan Okul" projesini hafta sonu kamuoyuna tanıttı...

Yaşayan Okul Projesi'nde okul binaları öğrencinin gereksinimleri ve yörenin özellikleri değerlendirilerek yeniden tasarlanıyor.

15 mimarlık ofisi tarafından gönüllü olarak hazırlanan 23 projede, İstanbul'dan Mardin'e, Erzurum'dan Muğla'ya dek çeşitli illerin merkezinde ya da kırsal mahallelerindeki (köylerdeki) ilk, ortaokul, lise, meslek lisesi, özel eğitim okulları gibi çeşitli kademeden eğitim kurumları yer alıyor...

Bakan Ziya Selçuk diyor ki:

"Yükseköğretim hariç, öğrencilerin 12, 13 yılı okullarda geçiyor. Böyle bir mekânda çocukların her gün soluduğu havanın, gördüğü imajların, yaşadığı atmosferin onun hayatında nasıl iz bırakmasını istiyorsak öyle iz bırakması için de bir çaba gerekiyor."

Aklıma rahmetli hayırsever Musa amcanın (Coşkun) Kestel'de yaptırdığı okullar geldi. Birlikte gezdiğimiz bir ilkokulda, öğretmenler odası ve sınıflar kartonpiyerliydi. Lavabolar mermerdi; yerler de öyle! Okula aslan heykellerinin olduğu bir yoldan giriliyordu.

Musa amcaya nedenini sormuştum; hiç unutmuyorum, "Ben okula gidemedim, böyle bir okulda okurlarsa ufukları gelişir, kendilerini değerli hissederler, okuma istekleri artar; daha yüksek okulları okurlar, iyi birer meslekleri olur" demişti.

"Yaşayan Okul" projesi kapsamında dönüştürülecek ya da yıkılıp yeniden yapılmak üzere seçilen 23 okul arasında Bursa'nın ilçelerindeki 3 okul yer aldı.

Mustafakemalpaşa Özel Eğitim Mesleki Eğitim İş Okulu...

İznik, Eşrefzade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

Ve Mudanya Tirilye'deki Zeytinbağı Ortaokulu...

1 Ekim 2019 tarihli köşe yazımda "Tirilye'de okul müdüründen bilgisayarsız öğrencilere çözüm" başlıklı yazımda Zeytinbağı Ortaokulu Müdürü Tayfun Şahin'i yazmıştım...
Okula tayin olduğunda "Ben bu okulu çiçek gibi yapacağım" demiş ve sahiden de yapmıştı. Kendisi de bizzat katılarak okulun boyanmasını, bahçesinin düzenlenmesini sağlamış; merdivenleri piyano tuşuna dönüştürmüştü.

Okula bağış olarak piyano kazandırmıştı. İşlevsiz çatı katını bağış tuvallerle doldurup resim atölyesine çevirmiş ve açık hava kütüphanesi kurmuştu. Piyanist Arya Su Gülenç'e okul bahçesinde piyano resitali verdirmişti. Son olarak da köy köy dolaşıp ihtiyacı olan çocukları tespit etmiş ve okuldaki atıl bilgisayarları geçici olarak öğrencilere ulaştırmıştı. 

Tayfun Şahin'i arayıp kutladım, çok sevinçliydi, süreci sordum anlattı:

"Basında, televizyonda okulumuzla ilgili çıkan haberler de etkili oldu. Sayın Mudanya Kaymakamımız Faik Oktay Sözer büyük destek verdi. 'Tirilye'de bir okul var, bir de ona bakın' demişler. Mimarlardan oluşan altı kişilik bir heyet geldi. Okulda incelemelerde bulundular. Okulumuzu çok beğendiler. Piyano tuşu basamaklar, begonyalar, resim atölyemiz, piyanomuz dikkatlerini çekti. Onlara piyano çaldım. Tirilye'yi gezdirdim. Taş mektebi, Tirilye'nin sivil mimarisini doğasını çok beğendiler.

Aradan epeyce bir süre geçti. Ses seda çıkmayınca, biraz umudu kesmiştim. Ama üç gün önce Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk açıklama yaptı.

Listeye baktığımda, Zeytinbağı'nı gördüğümde çok mutlu oldum. Başta Kaymakamımız olmak üzere destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum..."

Tayfun Şahin, Zeytinbağı Ortaokulu vesilesiyle Tirilyeli çocuklara ve dolayısıyla Tirilye'ye önemli katkılar sunmuştu. Şimdi de Tirilye'nin yepyeni ve yöreye özgün bir okul kazandırılmasına vesile oldu...

Hayali ve isteği, Bursa'da bir özel eğitim okulunda çalışmaktı; daha önceki bir söyleşimizde "Ben özel çocukları çok seviyorum Gül abla; onlar için çok güzel şeyler yapabileceğime inanıyorum" demişti. Tirilye Ortaokulu'nun yeni binası bitene kadar gidişini erteler mi, bilemedim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.