Hava Durumu

Yenişehir Belediyesi koronavirüs ile mücadelede "pik" yaptı

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2020 06:00

Belediyelerde her yıl mart ayının sonunda, seçildikleri bir yılın değerlendirmesini kamuoyu ile paylaşma geleneği vardı. Ancak dünyayı ve ülkemizi saran ve sarsan koronavirüs dalgası belediyeleri projelerden ziyade salgınla mücadele zeminine çekti. 
Belediyeler koronavirüs salgını döneminde sosyal belediyecilik hizmetlerine ağırlık veriyor. Yenişehir Belediyesi de onlardan biri.

Yenişehir Belediye Başkanı seçilen Davut Aydın; ekibiyle birlikte tüm enerjisini koronavirüs ile mücadeleye ayırmış durumda.

Başkan Davut Aydın diyor ki:

"Cumhurbaşkanlığımızın yayınladığı genelge gereği, belediyemiz ve ilçe kaymakamlığımıza bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın organizasyonuyla ilçemizde Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuldu. Kaymakamlık hizmet binasında, iletişim bürosunda 65 yaş üstü ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayan Vefa Destek Grubu'yla korona virüsü salgınından ötürü dışarıya çıkamayan vatandaşlarımıza bir telefon kadar yakınız... Yeter ki vatandaşlarımız kural ve tedbirlere uyarak evde kalsınlar; biz onlar için çalışmayı sürdürüyoruz."

Başkan Davut Aydın ve yetkililerden aldığım bilgilere göre koronavirüs salgını süresince yapılan çalışmalar şöyle:

"125 bin maske dağıtıldı. Bin 100 ihtiyaç sahibine erzak verildi. 26 bin 547 ekmek dağıtıldı. 4 bin 154 kişiye sıcak yemek verildi. Her gün 150 kişiye 3 öğün düzenli sıcak yemek veriliyor. Tüm bu hizmetler aralıksız devam ediyor..."

MAHALLE BAKKALINDAN PEŞİN ALIŞVERİŞ

Yenişehir Belediyesi, vatandaşa yaptığı gıda yardımlarını esnafla dayanışarak sürdürüyor. Nasıl mı? Vatandaşa dağıttığı tüm gıda maddelerini mahalledeki bakkaldan alıyor ve aldığı tüm ürünlerin parasını da peşin ödüyor.

Korona günlerinde dara düşen esnafı zora sokmuyor. Yenişehir Belediyesi 111 esnaf ile çalışıyor ve hepsinin de parasını peşin ödemiş durumda.

BELEDİYE KENDİ ÜRETTİĞİ MASKELERİ DAĞITIOR

Yenişehir Belediyesi'nin diğer önemli hizmeti de maske üretimi. Halk Eğitim Merkezleri'nde  "El İşi Göz Nuru" projesi kapsamında eğitim alan Belediye personeli, BEBKA projesi olan Sinan Paşa Külliyesi'nde oluşturulan atölyede günde ortalama 3 bin maske dikiyor.

Tela ve lastikler Yenişehir Belediyesi tarafından temin ediliyor.  

Üretilen maskeler Başkan Davut Aydın da dâhil olmak üzere belediye görevlileri tarafından kapı kapı dolaşılarak dağıtılıyor. Çeşitli nedenlerle evde olmayanlara ulaştırılması için de tüm mahalle muhtarlarına 500'er maske dağıtılmış. Vatandaş talep ettiğinde muhtarlar vatandaşa maske ulaştırıyor.

50 KM ÖTEDEN GAZETECİLERE MASKE DESTEĞİ

Yenişehir Belediyesi 50 kilometre uzaktan bize bile yetiyor. Bursa'da çeşitli gazetelerde çalışan gazetecilere, köşe yazarlarına, kendi ürettikleri maskelerden 20'şer tane yollayarak bu zor günde destek oluyor. Başkan Davut Aydın ve ekibine teşekkürler...

Yenişehir'de yapılan bir diğer güzel iş ise şöyle; Belediye Başkanı Davut Aydın'ın AK Parti, MHP; CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti dâhil olmak üzere tüm siyasi parti ilçe başkanlarını toplayıp koronavirüs istişare toplantısı gerçekleştirmesi.  

HİJYEN VE DEZENFEKTASYON İŞLEMLERİ

Yenişehir'de hijyenin sağlanması ve dezenfektasyona yönelik çalışmalara gelince; dezenfekte edilmemiş yer bırakılmamış:

"17 bin 385 defa park, cadde, sokak, park, çöp konteyneri temizlendi. Yenişehir'de 800 cadde ve sokak var. Ortalama bir sokak ayda 15, 20 kez dezenfekte ediliyor. Caddeler, Pazar yerleri, duraklar süpürülüyor ve klorlu, deterjanlı sularla yıkanıyor.

587 resmi kurum ve ibadethanenin iç ve dış mekân dezenfektasyonu yapıldı. Bin 426 toplu taşıma aracı dezenfekte edildi. Yenişehir ile Bursa, Yalova, İznik, İnegöl arası tüm yolcu otobüs ve minibüsleri ile işçi servisleri de bu işleme tabi tutuldu. Tüm bu veriler 17 Nisan Cuma akşamına dek olanlar; halen işlemler devam ediyor. Sayılar verdiğimiz bu rakamların da üstünde..."

YENİŞEHİR KURALLARA UYUYOR

Bir yandan da rutin hizmetlerini de aksatmayan Yenişehir Belediyesi; koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında boş arazilerde mıntıka temizliği yapmış, çöpleri toplayıp, otları ayıklatmış...

Sokağa çıkma yasağına uyulup uyulmadığına gelince; Başkan Davut Aydın'ın verdiği bilgilere göre Yenişehir'de vatandaşlar genel olarak kurallara ve yasaklara uyuyor.

Yenişehir Belediyesi ise zabıtasıyla, temizlik işleriyle, başkanıyla, tüm bürokrasisi ve çalışanlarıyla 7x24 hizmet veriyor. Başkan Davut Aydın ve tüm belediye yöneticilerinin 24 saat telefonları açık. Sağlık personeline, taze meyve ve maske desteği ile ücretsiz toplu taşıma desteği veriliyor.

BİZZAT BAŞKAN ARIYOR!

 Belediye görevlilerinin yanı sıra Başkan Aydın 65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşları bizzat arayarak bir ihtiyaçları olup olmadığını soruyor. Yenişehir Belediyesi tarafından her gün vatandaşlar aranarak gelen taleplere göre sıcak yemeğin yanı sıra eczaneden ilaç temini gibi çeşitli ihtiyaçlar belediye görevlileri tarafından yerine getiriliyor... 65 yaş altı olup da dara düşen, ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar destek istediklerinde onların da yanında olunuyor...

MEVSİMLİK İŞÇİLERE DESTEK

Yenişehir aynı zamanda tarım kenti. Mevsimlik işçiler olmasa ekili hektarlarca arazide ürün tarlada kalır. Mevsimlik işçiler, bulundukları şehirlerdeki yetkili makamlardan aldıkları izin belgeleriyle çalışacakları illere gidebiliyor.
Bursa'da da bahar aylarından itibaren Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Yenişehir'e tarlalarda çalışmak üzere çok sayıda mevsimlik işçi gelmeye başladı.

Geçmiş yıllarda yapılan inceleme gezilerine birkaç kez katılmıştım. Kamp ortamları hijyen olanaklarından yoksundu. Koronavirüs salgını nedeniyle mevsimlik işçilere yönelik ne gibi tedbirler alınmıştı?

 Yenişehir'e giriş ve çıkışlarında belediye ile İlçe Sağlık Kurulu tarafından sağlık kontrolleri yapılıyor. Yaşamsal alanlarının daha konforlu olması için çalışmalar yürütülüyor...

Seyyar lavabolar ve tuvaletler kuruluyor. Talep halinde maske ve başta gıda, gerekirse sıcak yemek olmak üzere ihtiyaçları karşılanıyor. Ekmek dağıtılıyor. Mevsimlik işçilerden kamplara yerleşenlerin sağlık sorunu olduğu takdirde, sağlık kuruluşlarına intikali sağlanıyor. Kamplar sürekli dezenfekte ediliyor. Mevsimlik işçilerin bulundukları bölgenin dışına çıkmaması için gereken yapılıp zaruri ihtiyaçları yerinde karşılanıyor...

SALI PAZARI 5 GÜNE YAYILDI

Malum, Yenişehir'de asırlık 'Salı Pazarı' geleneği var.  Yenişehir Belediyesi Salı Pazarı'nı haftanın 5 gününe yaymış. Böylece pratik bir önlemle hem insan yoğunluğu azaltılmış hem de vatandaş ile pazarcı memnuniyeti sağlanmış.

Pazar girişlerinde vatandaşa maske dağıtılıyor. Zabıta denetimleriyle pazarlarda üç adım kuralına uyulması sağlanıyor...

.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.