Hava Durumu

'Z kuşağı: Sen ecelinle, ben iklimle!'

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2019 06:04

Dünya dijital bir küreye dönüştü.  Kelebek etkisi deniyor ya, İsveçli 16 yaşındaki Greta'nın "İklim krizi"ne dikkat çekmek, sesini duyurmak için tek başına başlattığı mücadele de kartopu gibi büyüyerek dünyaya yansıdı. BM İklim Zirvesi'ne dek uzandı. Greta ile başlayan küresel iklim grevlerinin ilki 15 Mart'ta, ikincisi 24 Mayıs'ta, üçüncüsü de 20 Eylül'de gerçekleşti.

Bursa'da da Nilüfer Kent Konseyi 20 Eylül'de İklim Grevi etkinliği düzenledi. Hafta sonu açık alanda yapılacak olan İklim Grevi hava muhalefeti nedeniyle Konak Kültür Merkezi'ne alındı.  

Etkinliğe Nilüfer'deki ÇEK 3 Mart Okulları, Ataşehir Kolej gibi özel okullardan ilk ve ortaokul öğrencileri ile Nova Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri olmak üzere çocuk ve gençler de katıldı. Ayrıca Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Başkan Yardımcıları Remzi Çınar ve Zafer Yıldız,  İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özer Ana ile İlçe Kadın Kolları Başkanı Şirin Bilgili de oradaydı.

İKLİM GREVİ ATÖLYELERİ

Merkezin girişinde atölye çalışmaları gerçekleşti.  Çocuklar getirdikleri kitap ve oyuncakları başka oyuncaklarla değiştirdi. Tohum Topu standında ise bitki dikmeyi öğrenip, diktikleri bitkileri evlerine götürdüler. Salonda sahneye dayalı pankartlardan birinde "Sen ecelinle, ben iklimle; Z kuşağı" yazılı bir pankart duruyordu. Beni çok etkiledi.

Doğal deterjan atölye çalışması yapıldı.  Atıklardan oluşan sanat eserleri sergilendi. İklim değişikliğinin nedenleri ile çevre duyarlılığına vurgu yapan pankartlar taşıdılar. Etkinliğe kurumsal katılan Özel Nova Anadolu Fen Lisesi ise 15 milyon yıl önce taşlaşan Sekoya ağacı fosillerini sergileyerek, dünyada canlılığın yok olabileceğine vurgu yaptı. 

İklim Grevi etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Sevim Ada Arslan, dünyanın 1 derece ısındığını, kritik eşik olan 1,5 derecelik sıcaklık artışına yaklaşıldığına dikkat çekti:

"Böyle giderse büyük bir felaket yaşanacak. Bizler bu gidişi durdurmak için iklim adaleti için yürüyoruz. Tüm canlıların yok oluşuna izin vermemek içim iklim grevindeyiz. Dünyamız yanıyor. Şimdi konuşma değil, çıkartılan bu yangını durdurma zamanıdır. Bu gidişe dur demezsek bundan çok kısa bir süre sonra önünü alamayacağımız bir iklim sorunu ile karşılaşacağız" dedi.

BURSALI MÜZİK DAHİSİ ARYA SU GÜLENÇ RESİTALİ

Ardından Bursalı müzik dâhisi 10 yaşındaki Arya Su Gülenç sahne aldı ve mini bir piyano resitali sundu.  Tek kelimeyle muhteşemdi. 6 yaşında piyano çalmaya başlayan ve pek çok dünya kentinde konser veren Arya Su, Crescendo Uluslararası Müzik Festivali'nde büyük ödülü almıştı.

"Dünya ekolojik bir krizin içerisinde, kaybedecek vaktimiz yok" diyen Başkan Turgay Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bu dünyayı kirletirken, siz geleceğe umut saçıyorsunuz. Temiz suya, temiz gıdaya erişimimiz azalıyor. Geleceğini çaldığımız çocuklar tüm dünyada 'yeter' diyor. Nilüfer Belediyesi olarak tüm canlıların yaşam hakkını savunuyoruz.  

Başkan Erdem, herkesi daha çok çaba göstermeye, daha çok ağaç dikmeye, toplu taşıma araçlarını ve bisikletleri kullanmaya, daha çok yürümeye davet etti.

ÇOCUKLARDAN BÜYÜK DUYARLILIK
İklim grevi ile Greta'nın mücadelesini özetleyen Yuva Derneği'nden Emine Özkan ile Yeşil Düşünce Derneği'nden Selin Uğurtaş'ın yönettiği forumda çocuklar iklim krizine ve çevreye yönelik görüşlerini sundular. Bazıları şöyle:

"Çöpleri yere atmamalıyız; çöpleri yere atanlar cezalandırılmalı."

"Tohumları toprağa dikmeliyiz, daha çok ağaç daha çok bitki olmalı."

"Naylon poşetler tamamen kalkmalı, yerine karton poşetler geçmeli."

"Çevreyi kirleten fabrikalar yok edilmeli."

 "Denizleri kirletmemeliyiz. Deniz canlıları yok oluyor."

"Duman çıkartan arabalar trafiğe çıkmamalı. Elektrikli arabalar olmalı."

"Fabrikaların bacalarına filtre takılsın. Pahalı diye takılmıyor."


 

'GÖRDÜK Kİ YALNIZ DEĞİLİZ'

İki genç kardeş Zeynep ve Kağan Sevinç, iklim krizi ile ilgili konuştular. İklim değişikliği nedeniyle dünyanın yok olabileceğini öğrendiğinde dehşete kapıldığını anlatan Zeynep, "Greta'nın verdiği mücadeleyi öğrendiğimde fark ettim ki yalnız değilim. Kardeşimle birlikte İklim Global sayfasını açtım. İklim haberlerini paylaştık. Şu anda bir yok oluşa sürükleniyoruz. İnsan neslinin yok olmasından söz ediyoruz. Fazla bir şey istemiyorum. Üstünde olabileceğim bir dünyam olsun, yeter. İnsanlar farkında değil, anlatmaya çalışıyoruz" derken... Kaan ise "İklim krizinde kritik eşik için 11 yıl kaldı. 2030'dan sonra hiçbir şey bu süreci durduramayacak. Bilim 30'lu yaşlarımızda bize yaşama garantisini veremiyor" dedi.

NOVA'DAN ÇARPICI MUKAYESE

Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri ise iklim değişikliğinin durdurulmaması halinde insan canlılığının da yok olabileceğini simgeleyen 15 milyon yıl önce taşlaşan Sekoya ağacı fosilleri ile Pompei'de taşlaşan insan görsellerinin olduğu pankartlarla sahneye çıktılar. Yaptıkları sunumda Miocene döneminde dünyada kıtaların şekillerinin çok farklı olduğunu, Midilli adası ile Yunanistan ve Anadolu'nun birleşik olduğunu anlattılar.

Bu bölgede yağışlı ve sıcak olmayan subtropikal iklimin hüküm sürdüğünü, volkanik aktivitenin fazla olduğunu anlatan Nova öğrencileri, bu volkanlardan birinin patlaması halinde çok yüksek miktarda zehirli gaz, kül ve sıcaklığın atmosfere yayılacağına değinerek, "Bu durum şu anda sığırlar, arabalar ve fabrikalardan atmosfere yayılan sera gazlarına oldukça benzemektedir" saptamasında bulundular.

DURDURULMAZSA SONUMUZ BÖYLE OLACAK!

Ve şu mesajı verdiler:

"Ağaçların üzerlerinin külle kaplanması sonucunda ağaçların oksijenle teması kesildi bu durum ağaçların bozulmasını engelledi. Volkanik patlamayla bölgeye yayılan mineraller yer altı sularıyla ağaçların yapısında bulunan organik maddelerle yer değiştirdi.

Yıllar geçtikçe ağaçların üzerinde bulunan katman inceldi ve ağaçlar gün yüzüne çıktı. Bu durumun aynısı Napoli şehri yakınlarında bulunan Pompei'de gerçekleşti. Bu seferki kurbanlar ağaçlar değil insanlardı. Bizim de insanlık olarak yaptıklarımızdan dolayı bu kurbanların arasına katılmamız an meselesi!"

Etkinlikte İklim Trio, Penadrop ve Eski Liman müzik grupları mini bir konser verdi. Bursa Çevre Platformu (BUÇEP) kuruluş bildirgesini okudu.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.